A leggyakoribb nemi betegségek

A szexualitással kapcsolatos szemérmesség veszélyes következménye, hogy a szexuális érintkezés útján terjedő betegségekkel kapcsolatosan is inkább a hallgatás jellemző, sok a tévhit, és a megelőzés lehetőségeiről való ismeretek is hiányosak. Pedig megfelelő óvintézkedésekkel számos fertőzés és az általuk okozott súlyos szövődmények kialakulásának esélye is nagyban csökkenthető.

Szifilisz

A szifilisz vagy vérbaj a legrégebben ismert nemi betegségek közé tartozik. Bakteriális fertőzés: a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozó átterjedése felelős érte. Ez a baktérium szexuális érintkezés (vaginális vagy anális közösülés) útján adható át, illetve a magzat is megfertőződhet a méhen belül, a terhesség 10. hete után. Kézfogással, tárgyak vagy terek közös használatával azonban nem terjed, kórokozója ugyanis szabad levegőn nem életképes. Megelőzésének leghatásosabb módja a monogám párkapcsolat. Az óvszer csak korlátozott védelmet nyújt: a nemi szerveket megvédi a kórokozóktól, a környező bőrfelületeket viszont nem.

HPV

A Humán papillóma vírus (HPV) egyes típusai a nemi szervek környékének bőrfelszínén okoznak szemölcsöket. Mivel e szemölcsök felszíne sérülékeny, dörzsölés hatására a vírusok kiszabadulhatnak, és megfertőzhetik a szexuális partnert. A HPV gyakran tünetmentesen lappang, és rengeteg típusa létezik. Egyesek csekély kockázatot hordoznak, mások viszont rosszindulatú daganatokat is okozhatnak: két HPV típus, a 16-os és 18-as felel a méhnyakrák előfordulási eseteinek 70 százalékáért, míg az összes HPV-törzset tekintve a vírus a méhnyakrákos megbetegedések 99 százalékáért felel.

A HPV elleni oltás a daganatképződés 72 százalékáért felelős két HPV-törzs ellen hatásos

A fertőzés nem csak aktus útján, hanem a leváló hámsejtek következtében bőr-bőr érintkezéssel, így akár közös intim borotva használatával is terjedhet. Szerencsére a megelőzésére ma már hatékony védőoltások léteznek, amelyek hatására az immunrendszer képes lesz ellenanyagot termelni a valódi vírus megjelenése előtt, és nagy hatékonysággal kivédeni a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a védőoltás (és nők esetén a rendszeres méhnyakrákszűrés) a leghatékonyabb védelem a vírus okozta rákos megbetegedésekkel szemben. A korábban forgalomban lévő két- és négykomponensű vakcina mellett idén januártól a kilenckomponensű változata is elérhető Magyarországon, amely öt további vírus törzs elleni védelemnek köszönhetően hatásosabb eszköz a rákos elváltozások megelőzésében. A négy- és kilenckomponensű oltás férfiaknak is adható, hiszen a vakcinák az őket is érintő végbélnyílás körüli rákok és nemi szervi szemölcsök ellen is védenek.

Herpesz

A herpesz vírusfertőzés, kórokozója a Herpes simplex vírus (HSV), amelynek második típusa, a HS2 felel a nemi szervek környékének bőrén kialakuló fájdalmas hólyagocskákért. A WHO 2015-ben kiadott herpeszjelentése szerint több mint 400 millió 50 év alatti fertőzött volt világszerte. A herpeszvírussal megfertőzött emberek egy életen át lehetnek hordozók anélkül, hogy tudatában lennének a betegségnek, mert az említett tünetek bizonyos esetekben nem vagy csak enyhe formában lépnek fel. Megelőzése érdekében mechanikus védelem javasolt, de fontos tudni, hogy mivel az óvszer csak a péniszt védi, a körülötte lévő területeken, illetve a női nemi szerv környékén a szexuális együttlét során, a bőr dörzsölése következtében is átterjedhetnek a kórokozók a partnerre.

Chlamydia

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott húgy-ivarszervi fertőzések és azok szövődményei a fejlett társadalmak leggyakoribb szexuálisan terjedő megbetegedései közé tartoznak. A kórokozó leginkább a szexuálisan aktív, fiatal korosztály számára jelent kockázatot. Az időben felismert fertőzés antibiotikumokkal hatékonyan gyógyítható, mielőbbi azonosítása pedig nagyon fontos, mert a meddőség egyik vezető okaként tartják számon. Ugyanakkor a felismerést megnehezíti, hogy – főleg a nőknél – gyakran panaszmentesen zajlik. A fertőzés kockázata óvszerhasználattal és a gyakori partnerváltások mellőzésével csökkenthető, de még így sem teljesen kizárható a megjelenése, ezért mindenki számára ajánlatos a rendszeres szűrés.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: