SM: így lehet kivédeni a rokkantságot

Bár a sclerosis multiplex gyógyíthatatlan betegség, mégis érdemes a betegnek mielőbb orvoshoz fordulnia, mert korai stádiumban lehet neki a legtöbbet segíteni - mondta el Tegze Nárcisz, a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikájának főorvosa.

Hogyan alakul leggyakrabban az SM kórlefolyása? Részletek itt.

A gyulladásos neurológiai betegség kialakulásáról a szakember az M1 csatorna műsorában úgy fogalmazott, szerepet játszhatnak abban bizonyos genetikai faktorok, vírusfertőzések, a dohányzás, valamint a napfény és a D-vitamin hiánya is. Hozzátette, Magyarország a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik, az északi országokban gyakoribb, míg tőlünk délebbre ritkábban fordul elő a sclerosis multiplex.

A sclerosis multiplex idővel rokkantsághoz vezethet
A sclerosis multiplex idővel rokkantsághoz vezethet

A betegség tünetei attól függően változhatnak, hogy a gyulladásos góc az idegrendszer mely részét érinti. Többek között felléphetnek szem- és érzékelési problémák, mozgáskoordinációs nehézségek, mentális és szexuális zavarok, inkontinencia és krónikus fáradtság. Az idegrendszer állandó gyulladása nyomán a betegség idővel rokkantsághoz vezet: a diagnózist követő öt éven belül a betegeknek mintegy egytizede válik súlyosan rokkanttá.

Az utóbbi 10-20 évben fejlődött a terápia, már sokat tudnak enyhíteni a betegség lefolyásán. A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia mellett fontos a fizikai aktivitás megőrzése, és ajánlott a telítetlen zsírsavakban szegény, mediterrán diéta is.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: