Sikeresebb lesz a baba, ha nagyobb a feje

Csecsemők esetében a nagyobb fejkörméret magasabb intelligenciával társul, és a későbbi sikerességére is kihatással lehet. Génpárokat is azonosítottak, melyek összefüggésbe hozhatóak az intelligenciával.

Brit kutatók a UK Biobank adatainak elemzésével kimutatták, hogy a nagyobb fejkörméret és agytérfogat általában magasabb intelligenciával társul, ezért erős kapcsolatban áll a baba későbbi életének sikerességével - írja az Origo . A felméréshez az UK Biobank archívumát használták, ahol 500 000 brit adatai szerepelnek. E személyeket hosszú távon tanulmányozták, hogy feltárják a kapcsolatokat a génjeik, a fizikai és mentális egészségi állapotuk és az életútjuk közötti kapcsolatot.

Bizonyos gének a gyermek átlagon felüli értelmi képességeivel hozhatóak összefüggésbe

A kutatás fő célja az agyfunkciók és a DNS közötti komplex összefüggések feltárása, ami az idegtudomány egyik legnagyobb kihívása, mivel olyan sok gén játszik ebben szerepet. Az eredmények értelmében - melyeket a The Times közölt - az agyméret igenis sokat számít. „Rendkívül szignifikáns összefüggéseket figyeltünk meg az UK Biobank mintákban tárolt kognitív (gondolkodással kapcsolatos) tesztértékek és számos poligénes (sok gén által meghatározott) tulajdonság, így a koponyaűr térfogata, a csecsemő fejkörmérete és a gyerekkori kognitív képességek között" – írták a szerzők a Molecular Psychiatry folyóiratban közzétett cikkükben.

Az intelligenciáért felelős géneket is találtak

A kutatást végző Edinburghi Egyetem professzora, Ian Deary szerint olyan génváltozatokra is bukkantak, amelyek erős összefüggésben állnak az intelligenciával. 17 olyan gént sikerült azonosítaniuk, amelyek a gyermek átlagon felüli értelmi képességeivel összefüggésbe hozhatóak. Ezek többek között azt is előrejelezhetik, hogy a gyermek egyetemi végzettségű lesz-e.

Egészséges csecsemők vizsgálata azt igazolta, hogy az anyatejnél "okosítóbb" babatápszert egyelőre nem sikerült előállítani. Hogy miért is fontos a szoptatás, arról az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Forrás: Origo

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: