Schumacher válságos állapotban van

A Forma-1 legendás világbajnoka vasárnap síelés közben szenvedett balesetet. Állapota súlyos, orvosai ma délelőtt tájékoztattak állapotáról. A kérdés, hogy az agyának mely része sérült, ettől függenek a későbbi szövődmények is.

A 44 éves német autóversenyzőt mentőhelikopterrel Forma-1 versenyzőjének , Schuminak állapota kritikus. A szakemberek szerint a bukósisak mentette meg az életét, de az is tény, hogy sportolóként talán a szervezete is jobban megküzd a tipikusnak mondható sportsérüléssel.

A Sky News értesülései szerint három agysebész tájékoztatja ma délelőtt a sajtót a sportoló állapotáról, mint mondják, az operációra azért volt mihamarabb szükség, hogy az agyában levő vérömleny méretét csökkentsék. Michael Schumacher jelenleg mesterséges kómában van, óráról órára küzdenek az életéért, és szinte biztos, hogy még sokáig lesz lélegeztetőgépen.

A rajongói közül többen is a kórház kapujában virrasztanak, és a világhálót is ellepték a hétszeres világbajnokért aggódó ismerősök, ismeretlenek jókívánságai - írja a Hír24 .

Fotó: Wiki

Mi várhat a sportolóra? Az agyi sérülésekről

A fejet ért trauma hatására leggyakrabban agyrázkódás következik be. Előfordulása különösen magas a sportolók és az idősek körében, illetve alkoholos befolyás alatt sérült személyeknél. Egy-egy agyi sérülés következtében enyhébb esetben kialakulhat szédülés, fejfájás és átmeneti zavartság, súlyosabb esetben viszont akár halálos kimenetelre is számítani lehet.

A kórisme felállításához minden esetben szükség van neurológiai vizsgálatra, amely azonnali tájékoztatást ad a károsodás mértékéről. A diagnosztizálás következő lépcsője a kétirányú koponyaröntgen. Agyrázkódás gyanúja esetén ezt a beteg néhány napos kórházi megfigyelése egészíti ki.

Amennyiben komolyabb agyi sérülés lehetősége merül fel, szükség van a koponya CT-vizsgálatára, amely segítségével kimutatható a vérömleny és a sérült góc, de pontosabb diagnosztizálást tesz lehetővé a koponya MR vizsgálata. Invazív vizsgálóeljárásként a liquor megcsapolása - a lumbálpunkció - adhat további információt, ugyanis ilyenkor a liquorban mikroszkópos, vagy akár makroszkópos mennyiségű vér jelenik meg. Súlyos esetben a sérült intenzív osztályos megfigyelésére van szükség, ahol a keringési paraméterek - vérnyomás, szívfrekvencia, vérgáz értékek - és a koponyaűri nyomás szolgálnak pontosabb diagnosztikus információkkal.

Agyrázkódás esetén fájdalomcsillapítóra, hányáscsillapítóra és nyugtatóra van szükség, agyzúzódás esetén is hasonlóakra kell számítani, szigorú ágynyugalommal, akár kórházi megfigyeléssel, agyi keringést javító gyógyszerek adagolásával.

A koponyaűri vérzések elsődleges megoldása műtéti, célja a vérömleny megszüntetése és a vérzésforrás kiiktatása. A sérülés ellátását igen gyakran intenzív osztályos kezelés egészíti ki: fontos a központi idegrendszer támogatása - a sérülés következtében kialakult epilepsziás rohamok megelőzése, az agresszív fájdalomcsillapítás, és a koponyaűri nyomás lehetősége szerinti csökkentése -, másrészt az általános állapot stabilizálása. Ez utóbbiak közé tartozik a biztos oxigénellátás, a vér széndioxid-szint emelkedésének és a vérnyomás esésének elkerülése, és a lázcsillapítás.

A műtéti kezelés egyik korai szövődménye a fertőzés, amelynek tünetei között szerepel a fejfájás, a láz, a tudatzavar, a nyugtalanság, és a tarkókötöttség. Kezelésének alapja a fertőzéses góc megszüntetése, a fertőzött liquor rendszeres lebocsátása, és célzott antibiotikumos terápia. Egy másik fontos fertőzéses szövődmény az agytályog kialakulása, amelynek kezelése a tályog kiürítéséből, majd ezt követően az érintett terület becsövezéséből - drenálás - áll, ezt célzott antibiotikus kezelés egészíti ki.

Betegséglexikonunkban, ide kattintva!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban eleinte főként havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra