Ritmusra járás segíthet a gyógyíthatatlan betegségen

A Pittsburgh-i Egyetem legújabb kutatása szerint a rehabilitációra szoruló betegek számára hasznos lehet a ritmusra járás.

A folyóiratban megjelent eredmények arra utalnak, hogy érdemes lehet tovább kutatni a hallással, látással és tapintással kapcsolatos ingereket a Parkinson-kórban vagy más hasonló betegségekben szenvedő betegek rehabilitációjában.

Ervin Sejdic egy nemzetközi kutatócsoport segítségével metronómmal adott különféle ütemek hatásait vizsgálta tizenöt egészséges felnőttön. A kísérlet első szakaszában az alanyok saját, megszokott ritmusuknak sétáltak, a második szakaszban viszont vizuálisan, hangzással vagy tapintással adott metronóm ütemre jártak. A végső szakaszban egyszerre adták mind a három ingert abban az ütemben, amelyben a résztvevők az első szakaszban jártak.

Sejdic arról számolt be, hogy a legerősebb hatást az auditív inger gyakorolta a járás tempójára, a vizuális ingerek pedig nem jártak jelentős hatással. Ez az eredmény különösen a Parkinson-kóros betegek esetében lehet hasznos, mert az ő rehabilitációjukban rendkívül jól beválnak a hallással kapcsolatos ingerek.

"Gyakran előfordul, hogy a Parkinsonos beteg bemegy a laboratóriumi járásvizsgálatra, ahol úgy tűnik, minden rendben van, de amikor hazamegy, elesik. Ennek az lehet az oka, hogy a laboratórium szigorúan szabályozott környezet, kevés zavaró tényezővel. Amikor azonban az utcán járunk, járdák, közlekedési lámpák és dudaszó vesz körül, és ezeket az információkat együtt kell feldolgoznunk. Laboratóriumunkban ezt a valós környezetet próbáljuk szimulálni" - számolt be a kutató.

A kutatás következő szakaszában Sejdic és kutatócsoportja Parkinsonos betegek részvételével próbál hasonló kísérleteket végezni, hogy megállapíthassák, stabil-e járási tempójuk. Ha az ő esetükben is ugyanazok a hatások mutatkoznak, mint az egészségesekben, az közvetlen következményekkel járhat a rehabilitáció folyamatára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)