Így ismerhető fel a Parkinson-kór

A Parkinson-kór kiszűrésének lehetőségével kecsegtet a Manchesteri Egyetem és az Edinburghi Egyetem kutatóinak közös munkája: a szakemberek egy jellegzetes szag okát keresik.

Minden 500. ember parkinsonos?

A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat. Nagy-Britanniában becslések szerint nagyjából minden 500. embert érinti a betegség - írja a BBC News értesüléseire hivatkozva az MTI.

A jövőben talán kiszagolható lesz a Parkinson-kór
Tényleg kiszagolható a Parkinson-kór?

A Parkinson-kórnak jelenleg nincs gyógymódja

Megfelelő kezelésekkel ugyanakkor enyhíthetők a tünetei, és diagnosztizálása is csak a tünetek megfigyelésén alapul. A közép-skóciai Perthben élő Joy Milne "képessége" azonban változást hozhat a betegség kiszűrésében.

Joy férjénél, Lesnél 45 éves korában diagnosztizáltak Parkinson-kórt . Az asszony azonban már jó egy évtizeddel korábban szokatlan pézsmaillatot kezdett érezni a férje körül. "Nagyon viharos időket éltünk, amikor a férjem nagyjából 34-35 éves volt, és mindig mondogattam neki, hogy nem zuhanyoztál, nem mostad meg a fogad rendesen" - idézte fel Joy. Hozzátette: "ez egy teljesen új szag volt, és fogalmam sem volt, hogy mi ez. Állandóan mondogattam neki, ami viszont felzaklatta őt, ezért inkább csendben maradtam".

Joy kutatókkal is megosztotta felfedezését egy konferencián, majd az Edinburgh-i Egyetemen dolgozó Tilo Kunath egy sor teszttel megerősítette, hogy az asszony valóban képes "kiszagolni" a betegséget.

A nyugdíjas ápoló csak akkor kapcsolta össze a szokatlan szagot a betegséggel, amikor ugyanilyen illatú emberekkel találkozott a Parkinson's UK jótékonysági szervezeten keresztül. Joy férje 2015-ben meghalt. Az asszony megígérte neki, hogy utánajár különleges képességének és hogy miként tudna vele másokon segíteni.

Kiszagolható a Parkinson?

Az asszonynak 12 jelöletlen pólót kellett megszagolnia, amelyek közül hatot korábban Parkinson-kóros páciensek , hatot egészséges önkéntesek viseltek. Joy sikerrel azonosította mind a hat páciens pólóját, ugyanakkor a kontrollcsoport egyik tagjának felsőjén is megérezte a jellegzetes szagot. Három hónappal később megtudta, hogy a pólós tesztet követően Parkinson-kórt diagnosztizáltak ennél a személynél.

Kunath a Manchesteri Egyetemen dolgozó Perdita Barrannal együtt látott hozzá azoknak a molekuláknak az izolálásához, amelyek a Joy által érzett szagért felelősek. Barran és csapata Parkinson-kóros páciensektől és egy kontrollcsoport tagjaitól gyűjtött be mintákat, hogy olyan molekuláris sajátosságokat keressen, amelyek esetleg csak a betegeknél mutathatóak ki.

A kutatók a molekulák izolálására és tömegének nagy pontosságú meghatározására alkalmas eszköz, a tömegspektrométer segítségével elemezték a mintákat, és az első eredmények tíz olyan molekulát mutattak, amelyek csak a parkinson-kóros páciensekre jellemzőek, és a jelek szerint a betegek bőrén koncentrálódnak.

Leállítható lehet a Parkinson-kór Lehetséges, hogy a Parkinson-kór előrehaladását egy 2-es típusú cukorbetegségnél alkalmazott gyógyszerrel leállíthatjuk - mutatják egy klinikai vizsgálat tapasztalatai. A jelenlegi gyógyszerek segítenek a tünetek kezelésében, de nem akadályozzák meg az agysejtek halálát. Egy 62 betegen végzett kísérlet, amelyet a Lancet folyóirat publikál, arra utal, hogy mégis van megfelelő gyógyszer.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)