A bélrendszerből ered a Parkinson-kór?

Amerikában kutató tudósok a bélrendszerben előforduló mikrobákkal kapcsolják össze a Parkinson-kór kialakulását. Pontosabban azokat az agyi elváltozásokat, amelyek a betegséghez vezetnek.

Azok az orvosok, akik a Parkinson-kórral foglalkoznak, régóta tudják, hogy a betegséggel járó agyi elváltozások számos más fiziológiai módosulással is együtt járnak a testben. Különösen sok a tünet a bélrendszerben. Így a betegek székrekedésre, puffadásra panaszkodnak, nehéz nyelésről vagy emésztési problémákról számolnak be.

Olvasson részletesen a Parkinson-kórról, amely az úgynevezett extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek és struktúrák pusztulásával jár. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80 százalékát már elveszítették. 

Ezek a tünetek sokszor évekkel a Parkinson-kór megjelenése - a motoros kontroll elvesztése - előtt bukkannak fel - írja az amerikai Time magazin online kiadása. 

A Cell című szaklapban most megjelent egy friss tanulmány, amelyet Sarkis Mazmanian vezetésével készítettek a CalTech (California Institute of Technology) kutatói. A kaliforniai tudósok nagy valószínűséggel rájöttek a bélrendszeri panaszok és a Parkinson-kór közötti összefüggésre.

Egérkísérletekben vizsgálták az agyi rendellenességet, és arra jutottak, hogy a bélrendszer baktériumflórájának megváltozása szerepet játszhat a Parkinson kiváltásában, beindításában.

A kutatók Parkinson-kóros emberektől származó ürüléket transzplantáltak Parkinson-kóros egerekbe. Ezek a kísérleti egerek teljesen kórokozómentes környezetben növekedtek, tehát más baktériumokkal és vírusokkal nem találkozhattak korábban. Mazmanian és kutatótársai azt tapasztalták, hogy az egerek betegsége rosszabbodott a beültetés után. Ez nem történt meg olyan egereknél, amelyekbe nem Parkinson-kóros emberek ürülékét "vitték át".

A kaliforniai tudósok nagy valószínűséggel rájöttek a bélrendszeri panaszok és a Parkinson-kór közötti összefüggésre
A kaliforniai tudósok nagy valószínűséggel rájöttek a bélrendszeri panaszok és a Parkinson-kór közötti összefüggésre

A tudósok ezután megállapították, hogy a Parkinson mikrobiológiai profilja más, mint az egészséges bélrendszeré. Ezek az elváltozások feltételezésük szerint közrejátszhatnak a betegség kialakulásában. Ugyanakkor Mazmanian az egérkísérletek kapcsán hangsúlyozza, nagyon messze járnak még attól, hogy bebizonyítsák: ugyanez a helyzet emberek esetében is. Mindenesetre az eddigi vizsgálatok ezt a hipotézist erősítik.

Mazmanian több tucat mikrobát sorolt fel, amelyek fontosak lehetnek a betegség kialakulása szempontjából. Néhány hiányzik a parkinsonos betegekből, ami azt jelentheti, hogy esetleg a kór elleni védekezésben játszanak szerepet.

Mazmanian alapított egy céget is Axial Biotherapeutics néven, amely ezeket a mikrobákat tovább fogja vizsgálni. Így elképzelhető, hogy a jövőben mikrobiológiai alapon kezelést lehet kifejleszteni az agybetegség ellen.

Bár első pillantásra furcsának hangzik, hogy a bélrendszer hat az agy megbetegedéseire, Mazmanian felhívja a figyelmet arra, hogy az agyon kívüli idegsejtek (neuronok) 70 százaléka a bélrendszerben található. A bélrendszernek ez az ideghálózata a vagus nervus-on (a bolygóidegen) keresztül kapcsolódik az agyunkhoz.

A román lap, az Adevarul online kiadása ehhez hozzáteszi: a Parkinson-kór azért alakul ki, mert az agysejtekben egy fehérje, az alfa-szinukleid (vagy a-szinukleid) halmozódik fel. Ez afehérjeelpusztítja azokat a sejteket, amelyek a dopamint szabadítják fel az agyban. Az agynak ez a része felel ugyanakkor a mozgáskoordinációért is, ezért remeg például a keze a Parkinson-kóros betegeknek. 

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag