Az orrából szivárgott a nő agyfolyadéka

A Nebraskában élő nő évekig azt hitte, hogy allergia vagy visszatérő megfázás miatt folyik az orra. Kiderült azonban, hogy sokkal súlyosabb problémáról van szó.

Kendra Jackson már több mint két és fél éve járt orvosokhoz szűnni nem akaró panaszaival. Az 52 éves, Omahában élő nő orra szüntelenül folyt, és erős migrén is gyötörte, a panaszok semmilyen gyógyszer szedésével nem enyhültek. A tünetek egy 2015-ös autóbalesetet követően jelentkeztek, az orvosok azonban nem kötötték össze a két dolgot, és úgy vélték, hogy egyszerű allergiáról van szó. Végül a Nebraskai Egyetem Egészségügyi Központját is felkereste, ahol kiderült: nem az orrváladéka, hanem az agy-gerincvelői folyadéka szivárgott az orrából.

Milyen az, ha igazán betörik a fej? A koponyatörések általában a súlyos, életveszélyes állapotok közé tartoznak, ezért gyors felismerésük és ellátásuk első percei is igen meghatározóak. Kattintson a részletekért!

Napi fél liter folyadék távozott az orrából

Az egyetem szakemberei mintát vettek az orrváladéknak hitt folyadékból, és ezt megvizsgálva derült ki a probléma. Az autóbalesetkor a nő beverte a fejét, ami miatt a koponya és orrüreg közötti szakaszban kisebb lyuk keletkezett. Ezen a nyíláson keresztül naponta közel fél liter agyfolyadék távozott: ha például ülve elszunyókált, néhány óra múlva a pólójáról takaríthatta a váladékot.

Naponta közel fél liter agyfolyadék távozott a nő orrából
A koponyasérülés miatt naponta közel fél liter agyfolyadék távozott a nő orrából

Az agy-gerincvelői folyadéknak összetett szerepe van: védi az amúgy igen sérülékeny, lágy szerkezetű agyat a fizikai behatásoktól, tápanyagokat szállít, és a koponyában keletkező, felesleges anyagok kiürítésében is szerepe van. Folyamatosan termelődik az agyban, és normális esetben a véráramban szívódik fel, a keletkezett sérülés miatt azonban a nőnél az orr- és szájüregbe ürült.

Az ilyen eset ritka, de nem egyedülálló, százezer emberből nagyjából ötnél fordul elő. A koponya ezen szakasza fizikailag nehezen megközelíthető, épp ezért kevésbé védett, és nagyjából olyan vékony, mint egy darab chips. Balesetek, illetve műtéti beavatkozások miatt fordulhat elő, hogy sérülés keletkezik rajta, és az agy-gerincvelői folyadék szivárogni kezd. Jackson sérülése kezdetben valószínűleg nagyon apró volt, ezért nem fedezték fel az orvosok.

Forrás: CNN

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)