Az agyi pacemaker javíthatja az Alzheimeres betegek emlékezetét

A pacemakerhez nagyon hasonló agyi stimulátor (DBS) behelyezésével javítható a memória és az agyi funkciók az Alzheimeres betegeknél. Egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy miután hat Alzheimeres beteg agyába DBS-t ültettek, a betegek felénél vagy javult az emlékezet vagy lassabb lett a hanyatlás.

"Kimutattuk, hogy az eljárás nem csak, hogy biztonságos, de bebizonyítottuk azt is, hogy nagyobb méretű kísérletet is érdemes elvégezni" - mondta Dr. Andres Lozano, a Toronto Nyugati Kórház munkatársa, aki kollégáival együtt végezte el a kutatást. "Bármennyivel is sikerül javítani az életminőséget, illetve megnyújtani ennek hosszát, azzal csak nyer minden beteg."

Memóriazavar? Vagy Alzheimer-kór?

"Az Alzheimer-kórra jellemző az idegi működés funkcionális zavara, illetve a kognitív és emlékezeti működés mögött rejlő folyamatok eltérései" - mondta Lozano. Az érintettek eleinte enyhe memóriazavarokkal küzdenek, ami később olyan mértékben leromlik, hogy az illető teljes ellátásra szorul. A későbbi tünetek között megjelenhet a szorongás, a tájékozódási képesség elvesztése és az agresszió. Semmilyen kezeléssel sem lehet megállítani a folyamatot. Néhány gyógyszer késlelteti ugyan az állapotromlást, más szerekkel pedig átmenetileg kordában tarthatók az egyéb tünetek.

Lozano és csapata megvizsgálta azt a feltevést, hogy az agy mély rétegeinek elektromos ingerlése javíthatja a kezdeti stádiumban levő Alzheimeres beteg állapotát. Hatan vettek részt a kísérletben, mindegyikük elhagyta a kórházat három nappal a tanulmány vége után, és folytatták betegségük hagyományos kezelését amellett, hogy a beültetett szerkezet egy éven át stimulálta az agyukat. Ezen idő alatt a betegeket több módon is vizsgálták, például kognitív tesztekkel, agytérképpel és képalkotó eljárásokkal. A pozitron emissziós tomográfiával (PET) mérték az agy metabolikus aktivitását, hogy felmérjék, a DBS miként változtatta meg a glükóz anyagcseréjét az agyban (az Alzheimer miatt módosulhat a glükóz felhasználása az agyban.)

A betegek felénél 6-12 hónap elteltével a kognitív funkciók vagy javulást mutattak, vagy lassabban romlottak a vártnál. A PET CT pedig kimutatta, hogy az Alzheimeres betegeknél tipikusan fellelhető abnormális glükózanyagcsere jobb lett a DPS beültetése után, mely a nyomonkövetés időtartama alatt is megmaradt. Egyik betegnél sem jelentkezett komolyabb mellékhatás.

Habár Lozano tanulmányának mintája kicsi, az Annals of Neurology augusztusi számában is olvasható eredmények biztatóak. A jövőbeni, nagyobb léptékű munkák talán több információt nyújtanak majd egy lehetséges hatékony terápiára vonatkozóan, ami kiegészíthet más kezeléseket. "Nagy szükség van az új terápiás megközelítésekre az Alzheimer-kór esetében. A patológiás agyműködés módosítása további vizsgálódást érdemel" - tette hozzá Lozano.

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb okozója a szellemi hanyatlásnak az idősek körében. Az Alzheimer Szervezet szerint Amerikában mintegy ötmillió embert érint.

Videó: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)