A tesztoszteron meglepő hatásai

A tesztoszteronszint nincs hatással a memóriára, növeli a csontsűrűséget és a vörösvérsejtek számát, viszont károsítja az érfalak egészségét. Közel 800, alacsony tesztoszteronszintű férfin vizsgálták a hormon hatásait.

Mit tesz a testtel a tesztoszteron?

Nem javítja az idős emberek memóriáját és kognitív funkcióit a tesztoszteron kezelés. Erre a következtetésre jutott az a közelmúltban végzett kutatás, amelyet az Egyesült Államokban működő National Institute on Aging végeztetett el a szellemi leépülés folyamatainak megismeréséért. Ez az eredmény számos, piaci formalomban lévő szer hatékonyságát megkérdőjelezheti.

Kutatások bizonyították az összefüggést az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos krónikus betegségek között. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A kutatásban közel 800, 65 évnél idősebb, alacsony tesztoszteronszintű férfit vizsgáltak. Köztudomású, hogy a férfi hormon termelődése a kor előrehaladtával csökken, ezzel együtt pedig számos egészségügyi probléma kialakulásának a veszélye megnő. Minden második alany egy éven át használt egy bőrön keresztül felszívódó, tesztoszteron alapú gélt, a kutatók pedig arra keresték a választ, hogy ilyen módon kezelhetőek-e az alacsony hormonszinttel járó panaszok. A csoport másik felének "hamis", hatástalan gélt adtak.

A tesztoszteron jót tesz a csontoknak, de rosszat tesz a keringésnek

A tesztoszteron hatásairól az alábbi következtetéseket vonták le a kutatók:

  • A tesztalanyok közül 500 ember szenvedett a kora miatt valamilyen mértékű memóriaromlással. Velük a kezelés előtt, közben és után is teszteket töltöttek ki, melyek eredményeiből az olvasható ki: nincs hatással a hormon a memóriára és a mentális funkciókra.
  • 140 ember esetében az artériák állapotát is megvizsgálták a kutatók, ez esetben a tesztoszteron-alapú gél kimondottan negatív hatást fejtett ki. Azoknál az alanyoknál, akik hamis gélt használtak, kisebb mértékű lerakódást figyeltek meg az érfalakban, így a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, például a szívroham kialakulásának is kisebb az esélye.

A tesztoszteronszint növelése javítja a csontok sűrűségét is, tesztoszteron csontsűrűség memória vérszegénység stroke tesztoszteronszint
A tesztoszteronszint növelése javítja a csontok sűrűségét is

  • 200 alany esetén a csontok állapotát is felmérték, a tesztoszteron hatása ez esetben pozitívnak bizonyult: nőtt a csontsűrűség és a csontszilárdság mértéke, főként a gerinc területén. A hamis készítményt alkalmazóknál nem mértek jelentős változást.
  • A vérszegénységben szenvedő 126 férfi esetében szintén javulást hozott a tesztoszteron alkalmazása. A vizsgálat végére az eredeti gélt használók 60 százalékánál az elégséges szint fölé sűrűsödött a vörösvérsejtek száma. A hamis gélt alkalmazók közül 22 százaléknál mértek csupán megnövekedett vörösvérsejt-szintet. A "hormoncsoport" energikusabbnak is vallotta magát az egyéves terápiát követően.

A kutatók felhívták a figyelmet: a vizsgálat eredményei az idős, alacsony tesztoszteronszintű férfiakra vonatkoznak, a fiatalabb korosztály esetén a hormonszint növelése más következményekkel járhat. A JAMA Internal Medicine egy másik tanulmányt is közölt, amely szerint a receptre felírt, tesztoszteron-alapú szereket használók körében három éven belül éppen hogy kevesebb stroke és szívroham alakult ki. Ez a kutatás azonban kisebb merítésben vizsgálta a 40 feletti korosztályt, és a placebo-hatás sem szűrhető ki belőle.

Forrás: Daily Mail Online

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra