A Parkinson-kór legkorábbi jelei

Brit kutatók azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban, a betegség megjelenése előtt 15-20 évvel.

A Parkinson-kór első jelei a páciens szerotonin-rendszerében észlelhetők, amely a hangulatot, az alvást és a mozgást irányítja - állapították meg a londoni King's College kutatói. A felfedezés új diagnosztikai eljárásokhoz és újfajta kezelésekhez is vezethet.

Tízmillióan szenvednek a betegségben

Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés a gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatban, amelyben világszerte mintegy tízmillióan szenvednek. Ez egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely az érintetteknél többek között kontrollálhatatlan remegést és kognitív problémákat okoz. Diagnosztizálása az agyban lévő egyik fehérje, az alfa-szinuklein felhalmozódásának kimutatásával lehetséges.

Parkinson-kór, remegés, kognitív problémák, neurológia, agymáködés, fehérja, alfa-szinuklein
Már 15 évvel a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változik valami az agyban. Fotó: 123rf

Az agyban lejátszódó káros folyamat oka egyelőre ismeretlen, de egyesek olyan génhibával születnek, amely szinte minden esetben Parkinson-kórt idéz elő. A londoni tudósok megvizsgáltak 14 génmutációval bíró pácienst és összehasonlították az eredményeket 65 génhiba nélkül élő Parkinson-kóros beteg, valamint 25 egészséges önkéntes adataival. Megállapították, hogy a parkinsonos pácienseknél jóval a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változások következtek be a szerotoninrendszerben.

Új kezelés jöhet

Így ismerhető fel a Parkinson-kór - a részletekért kattintson ide!

A szerotoninfunkció kiváló jelzése annak, hogy mennyire előrehaladott a Parkinson-kór - véli Heather Wilson, a King's College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének munkatársa. A szerotoninrendszerről alkotott kép ezért értékes eszköz arra, hogy felismerjék a magas kockázatú egyéneket és végigkövessék betegségük előrehaladását - emelte ki a szakember.

Ha a szerotoninszint alapján a Parkinson-kórt korábban lehet diagnosztizálni és jobban felügyelhető a betegség lefolyása, az akár új és jobb kezelések felfedezését segítheti - fejtette ki Beckie Port, a Parkinson's UK nevű szervezet munkatársa. A felfedezés jelentőségének felméréséhez azonban további tanulmányokra van szükség. Remélhetőleg az új ismeretek számtalan életet változtatnak meg - tette hozzá Port.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: