A Parkinson-kór legkorábbi jelei

Brit kutatók azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban, a betegség megjelenése előtt 15-20 évvel.

A Parkinson-kór első jelei a páciens szerotonin-rendszerében észlelhetők, amely a hangulatot, az alvást és a mozgást irányítja - állapították meg a londoni King's College kutatói. A felfedezés új diagnosztikai eljárásokhoz és újfajta kezelésekhez is vezethet.

Tízmillióan szenvednek a betegségben

Még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés a gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatban, amelyben világszerte mintegy tízmillióan szenvednek. Ez egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely az érintetteknél többek között kontrollálhatatlan remegést és kognitív problémákat okoz. Diagnosztizálása az agyban lévő egyik fehérje, az alfa-szinuklein felhalmozódásának kimutatásával lehetséges.

Parkinson-kór, remegés, kognitív problémák, neurológia, agymáködés, fehérja, alfa-szinuklein
Már 15 évvel a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változik valami az agyban. Fotó: 123rf

Az agyban lejátszódó káros folyamat oka egyelőre ismeretlen, de egyesek olyan génhibával születnek, amely szinte minden esetben Parkinson-kórt idéz elő. A londoni tudósok megvizsgáltak 14 génmutációval bíró pácienst és összehasonlították az eredményeket 65 génhiba nélkül élő Parkinson-kóros beteg, valamint 25 egészséges önkéntes adataival. Megállapították, hogy a parkinsonos pácienseknél jóval a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változások következtek be a szerotoninrendszerben.

Új kezelés jöhet

Így ismerhető fel a Parkinson-kór - a részletekért kattintson ide!

A szerotoninfunkció kiváló jelzése annak, hogy mennyire előrehaladott a Parkinson-kór - véli Heather Wilson, a King's College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének munkatársa. A szerotoninrendszerről alkotott kép ezért értékes eszköz arra, hogy felismerjék a magas kockázatú egyéneket és végigkövessék betegségük előrehaladását - emelte ki a szakember.

Ha a szerotoninszint alapján a Parkinson-kórt korábban lehet diagnosztizálni és jobban felügyelhető a betegség lefolyása, az akár új és jobb kezelések felfedezését segítheti - fejtette ki Beckie Port, a Parkinson's UK nevű szervezet munkatársa. A felfedezés jelentőségének felméréséhez azonban további tanulmányokra van szükség. Remélhetőleg az új ismeretek számtalan életet változtatnak meg - tette hozzá Port.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet több felhő az égen. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra