A világ legdrágább betegségévé válik az Alzheimer-kór

Magyarországon mintegy 200-250 ezren küzdenek Alzheimer-kórral, amely azonban a családtagokkal együtt több mint egymillió embert érint. A betegség lefolyása korai felismeréssel lassítható, az ápolás időszaka kitolható – hívta fel a figyelmet az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII).

Szeptember 21. az Alzheimer-kór világnapja. Ennek alkalmából az OMIII látogatást szervezett szerdán a sajtó képviselőinek diagnosztikai laboratóriumába, ahol sokrétű és komplex kutatások folynak a betegség korai diagnosztizálására. Az intézet szakembereinek fontos célja a társadalom figyelmének felhívása az Alzheimer-kórra, ugyanis a korai diagnózissal minőségi éveket nyerhetnek a betegek és a családok. Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa arról beszélt köszöntőjében, hogy rendkívül fontos a kórkép megelőzése. A betegségben szenvedők száma világszerte elérte az 50 millió főt, és s kór egyre nagyobb terhet jelent az egészségügyi és a szociális ellátórendszernek az ápolás miatt.

idős nő, Alzheimer-kór, demencia
Világszerte több mint 50 millió ember küzd Alzheimer-kórral. Fotó: Getty Images

Egyre több a beteg a világon

„A klinikai kutatások kiemelten fontosak, mert nemcsak új diagnosztikai vagy terápiás megközelítésekhez vezethetnek, hanem segítik az úgynevezett good practice kialakítását is. Tehát az Alzheimer-kór kutatásához és klinikai diagnosztikájához szükséges legjobb gyakorlati módszerek meghonosítását és elterjedését is” – tette hozzá. Tavaly ősszel jött létre az OMIII-ben a Neurokognitív Kutatási Központ, amelynek fő célja a korai diagnosztikus módszerek hatékonyságának fejlesztése és új vizsgálati eljárások kidolgozása.

Horváth András Attila, a központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők száma 2050-re megháromszorozódik globálisan az előrejelzések szerint. Európában ennél kevésbé riasztó a helyzet, de a fejlődő világban és az Egyesült Államokban nagyon meredeken nő a betegek száma. Úgy fogalmazott, a világ legdrágább betegségévé válik az Alzheimer-kór.

Közel 100 százalékos pontosságú diagnózis

Mivel a betegség évtizedekkel korábban kimutatható, a minél korábbi felismerés a kulcslépés. A központ kiemelten fontos célja volt, hogy az egyes európai országokban már rutinszerűen használt agyvízelemzést beemelje az Alzheimer-kór Magyarországon is elérhető klinikai diagnosztikai sorába. Ennek révén a betegek csaknem 100 százalékos pontosságú diagnózishoz juthatnak. A Semmelweis Egyetemmel közösen bevezetett eljárással az Alzheimer-kórra jellegzetes patológia nagy biztonsággal ítélhető meg. „A pontos diagnózis ebben a betegcsoportban kiemelt jelentőséggel bír, mivel a mögöttes kórok kimutatása a megfelelő időben és dózisban beállított gyógyszeres terápiát alapvetően meghatározza” – közölte Kamondi Anita, az OMIII neurológiai szakmai igazgatója.

A központban kialakított laborban sokrétű diagnosztikai módszerekkel állapítják meg a betegséget. A laboratóriumi és klinikai tesztek mellett neuropszichológusok játékos tesztekkel vizsgálják a szellemi képességek lehetséges hanyatlását. Az MR-képalkotásra irányuló kutatások igazolták, hogy a térbeli tájékozódás elemzésével segíthető a betegség korai felismerése. Létrehoztak egy mozgáslaboratóriumot is, ahol a szem-kéz koordináció és a nagymozgások romlását tudják megfigyelni. A kutatásokat a Magyar Tudományos Akadémia által szponzorált Lendület program támogatja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra