Torokfájás: mi segít, a hideg vagy a meleg?

Gyulladt torok, égető érzés nyeléskor. Ilyenkor ne igyunk hideg italokat – mondja a jó barát, inkább egy forró teát javasol. Mások viszont azt ajánlják: együnk inkább fagylaltot. Kinek van igaza?

Torokfájás, köhögés, rekedtség, bedugult vagy csöpögő orr – a hűvösebb időben igen gyakori a megfázás és az influenza. Ilyenkor jönnek a „legjobb” tanácsok a családból és a barátoktól: „Ha kapar a torkod, segít egy meleg sál” – mondja az egyik. „A torokgyulladást jobb inkább hűteni” – erősködik a másik, arra hivatkozva, hogy a mandulaoperációja után az orvos azt javasolta neki, hogy egyen vaníliafagylaltot.

férfi torokfájással küzd
A torokfájás igen gyakori tünet a hidegebb hónapokban. Fotó: Getty Images

Hideg vagy meleg? Mi segít a legjobban torokfájáskor?

A kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, hiszen a felelet sok mindentől függ – mondta korábban a Spiegel Online-nak Karl-Bernd Hüttenbrink, a kölni egyetemi klinika fül-, orr-, gégészeti poliklinikájának munkatársa. A torokfájást ugyanis sokféle tényező okozhatja. Általában a garatban váltanak ki gyulladást a vírusok, ami összefügghet egy megfázással is. A kórokozók ilyenkor többnyire náthavírusok vagy úgynevezett adenovírusok. De baktériumok is okozhatnak fájdalmat a torokban.

A megfázással párosuló torokfájáskor a vírusok a nyálkahártya sejtjeit támadják meg – magyarázta Hüttenbrink. Ez a fehérvérsejteket riasztja és küldi a helyszínre. Megkezdődik az immunrendszer küzdelme a vírusok ellen. Az immunsejtek ilyenkor szétrombolják a vírusok által megtámadott nyálkahártya-sejteket. A szövet begyullad, és fájni kezd. Mi a teendő ilyenkor?

Jó az, ami jót tesz

A tudományos adatbázis viszonylag gyenge, kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy mi a helyes kezelése a megfázásból és náthából fakadó torokfájásnak. A torokfájás azon típusait, amelyeket vírusok okoznak, általában és tipikusan természetes gyógymóddal kezelik az emberek – magyarázta Hüttenbrink. Ökölszabályként csak annyit tett ehhez hozzá: jó az, ami jót tesz. A klinikai praxis azt mutatja, hogy az emberek általában – mintegy 80 százalékban – a meleget részesítik előnyben torokfájáskor.

Tudományos szempontból is észszerű ez: melegben kitágulnak az erek, a véredények, így a torokban és a garatban a nyálkahártya vérellátása is javul. Az elpusztított vírusokat, sejteket, a torokváladékot és a gennyet ily módon gyorsabban elszállíthatja a szervezet. „Az embernek az lesz az érzése, hogy ismét több hely van a torkában.”

A hideg viszont összehúzza az ereket. „Ezért előnyös a hideg a mandulaoperáció után: a seb így kevésbé vérzik, és a fájdalom is enyhül” – mondta Hüttenbrink. A fájdalomcsillapító hatás miatt fordul elő, hogy a torokfájósok egy része is inkább a hűtésre esküszik. A „klasszikus” garatbeli vírusfertőzés lefolyását azonban sem a meleg, sem a hideg nem tudja lerövidíteni. A meleg sál vagy a forró tea csak a páciens közérzetét javítja. Bizonyos fürdők révén viszont fokozhatjuk a vérkeringést is fej tájékán – magyarázta Hüttenbrink.

Antibiotikumokat pótol a büdös, áporodott zokni

Hatékonyabb „népi gyógymódok” léteznek ugyanakkor a torok baktériumfertőzéseire. E fertőzéseket elsősorban a streptococcusok okozzák – a baktériumfertőzést valószínűsítik például a megduzzadt nyirokcsomók. Ilyenkor az antibiotikumok segíthetnek. És ekkor lehet hasznos a nagypapa büdös, áporodott zoknija – mondta meglepő módon a kölni klinika szakértője.

Ha ugyanis egy ilyen sokat és lehetőleg hosszan használt ruhadarabot a nyakunk köré tekerünk, akkor ez az undorító eljárás mégiscsak hasznos lehet. A gyapjúzoknik elég sokáig „tartózkodnak” a cipőben, vagyis kellemes meleg és nedvesség uralkodik bennük, ezért gombák telepedhetnek meg ott, ez ugyanis ideális környezet számukra. Ezek a gombák pedig tényleg antibiotikumokat termelnek. Márpedig aki a nyaka köré tekert zoknit hordja, az így antibiotikumot lélegez be. A legjobb ilyenkor – döbbenti meg olvasóit a Spiegel –, ha minél tovább hordjuk a zoknit előzőleg, és lehetőleg nem mosunk lábat előtte...

Természetesen ma már az antibiotikumok korát éljük, és nincs szükség ilyen undorító módszerekre. Ugyanakkor az antibiotikumok túlzott használata sem ajánlatos. A baktériumok ugyanis rezisztenssé válhatnak, és az ellenszerük ezáltal pedig hatástalanná.

A hideg és a meleg mellett – ízlés szerint – a bonbon szopogatása is jót tehet torokfájáskor. Egyrészt ez fokozza a nyáltermelést, mi megkönnyíti a nyelést. Aki inhalál, a nyálkahártyát ellátja nedvességgel, és megakadályozza, hogy a védekezésre szolgáló csillószőrök leragadjanak. Ha azonban néhány nap után sem javul a helyzet, a torokfájás nem enyhül, vagy éppenséggel a fájdalmak a megfázástól függetlenül is fellépnek, akkor orvoshoz kell fordulni. Az egészséges életmód – egészséges táplálkozás, sport és friss levegő – a torokgyulladás kockázatait csökkenti. A dohányzás viszont károsítja a nyálkahártyát.

Összegzésképpen a Spiegel Online megállapítja: a hideg a fájdalmat csillapítja, a meleg viszont feloldja a torokváladékot. Vagyis a megfázás okozta torokfájásnál "ízlés kérdése", hogy ki melyik módszer mellett dönt. Egy mandulaoperáció után viszont egyértelmű a helyzet: a hideg véd attól, hogy vérezni kezdjen a seb. Különösen a vanília kedvelőinek kerülhet ez sok pénzébe...

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra