Több embernél húzódik el a Covid, mint hitték

Habár a legtöbb esetben már a közönséges influenzához hasonló tüneteket produkál, és néhány napon belül enyhül, a COVID-19 egyeseknél hónapokig is elhúzódhat.

Első megjelenése óta az új koronavírus okozta megbetegedés sokat változott. A legtöbb ember számára már az influenzához nagyon hasonló tüneteket vált ki a betegség, amely néhány nap alatt enyhül. Néhány embernél azonban akár egy hónapig is elhúzódhatnak a kellemetlen tünetek. Az Oxfordi Egyetem új kutatása szerint ezek a hosszú megbetegedések gyakoribbak lehetnek, mint azt sokan gondolták - írja az Iflscience.

Volt, aki két hónapnál is tovább küzdött a Coviddal

A tudósok az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának COVID Infection Survey (ONS-CIS) adatbázisát használta fel, amely összesen több mint 90 ezer résztvevőtől gyűjtött be adatokat. A 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti időszakból 3603 olyan ember adatait vizsgálták meg, akik két vagy több pozitív mintát szolgáltattak be, amelyek után vírusszekvenálást végeztek.

betegség
Vannak, akik két hónapig folyamatosan pozitív teszteket produkálnak. Fotó: Getty Images

A vizsgált alanyok közül 381 legalább egy hónapig produkált pozitív covid-tesztet, és 54 beteget két hónapnál is hosszabb ideig gyötört a betegség. Ezen adatok alapján a kutatók becslése szerint az összes fertőzés 0,1-0,5 százaléka legalább 60 napig fennmaradhat. Ezek az emberek a későbbiekben kis eséllyel fertőződtek újra ugyanazzal a vírustörzzsel, egyrészt mert kialakult bizonyos szintű immunitás a szervezetükben, másrészt mert idővel új vírustörzsek váltak dominánssá, a korábbiak pedig visszahúzódtak. 

Az elhúzódó Covid kockázatát korábban felismerték az immunhiányos embereknél, akiknek az immunrendszere nehezebben tudta kipusztítani a vírusokat. Úgy gondolják, hogy ezen betegek némelyike volt a forrása azoknak az új variánsoknak, amelyek aztán világszerte elterjedtek, mivel a vírus mutációkat és genetikai variációkat építhet fel inkubációja során.

Az, hogy valaki két hónapig folyamatosan betegeskedjen, már önmagában is szörnyű, azonban a hosszú Covidnak hívott, több hónapig elhúzódó tünetegyüttes is gyakrabban alakult ki azoknál, akik szervezetében hosszabb ideig kimutatható volt a vírus. A hosszú Covidról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra