Jelző- és védőeszköz!

Ha azt halljuk valamiről: jelző- és védőeszköz, többnyire valamilyen riasztó, vagy önvédelmi fegyver, esetleg babafigyelő mikrofon jut eszünkbe. Nem is gondolunk a légutak védekező reflexére és számos kór figyelmeztető jelére, a köhögésre.

Ezt köhögd ki!

Idegen testet véletlenül belélegezni roppant kellemetlen, de még inkább fullasztó élmény. Szerencse, hogy az esetek többségében képesek vagyunk a nem odavalót eltávolítani légutainkból. Amikor az idegen test kikerül, a köhögés alábbhagy, de addig sem enni, sem inni nem szabad. A légutak normális működésének feltétele a hörgőnyálkahártyát bevonó váladék jelenléte. Képződése és eliminációja fontos szerepet játszik a tüdők normális funkciójában, elsősorban annak védekező mechanizmusában (nyáktranszport). Számos inger, illetve légúti betegség (hörgőgyulladás, nátha, asztma, tüdőgyulladás) következtében, ez az egyensúly megbomlik, a váladék termelődése megnő, összetétele megváltozik. A légúti váladék eltávolításának is kizárólagos módja a köhögés, amely egy -a nyúltvelői központ által szabályozott- reflexes folyamat.

Köhögési receptorok találhatók az orrban, a melléküregekben, a gégében, a garatban, a külső hallójáratban, a légcsőben, a rekeszizomban, a hörgőkben, a mellhártyában, és a gyomorban is. A köhögés mind a belégzési, mind a kilégzési fázisban több izom összehangolt működése révén következik be. A védekező mechanizmusok károsodása esetén elhúzódóvá válhat.

Önmagában nem betegség

A köhögés eltérő erősségű és hangzású jelenség, amelynek jellege, gyakorisága és napszaki előfordulása utalhat egyes betegségekre. Hátterében egyszerű megfázás éppúgy meghúzódhat, mint tüdőgyulladás, vagy daganat. Száraz, váladék nélküli köhögés, néha mellkasi fájdalommal légcsőhurutra utal. A légzőrendszer fertőzése (pl. influenza, hörghurut) nagyfokú váladéktermeléssel jár, amit súlyosabb betegségek (pl. tüdőgyulladás, TBC vagy tüdőrák) is okozhatnak. Az asztmával görcsös köhögés párosul. A szamárköhögést könnyű felismerni, mert ugató, görcsös és rohamokban jelentkezik. Gége- vagy hangszalag-gyulladásban a köhögés rekedtes, száraz, és nem akar enyhülni. Ha hosszabb ideig fennáll, és csak bizonyos helyeken jelentkezik, egészen biztosan valamilyen allergiával állunk szemben.

Köhögés-csillapítás

A köhögés sok esetben hasznos, nem érdemes folyamatosan csillapítani, sokszor nagyobb lépést jelent a gyógyulás felé, mint a tünetmentes periódus. A gyakori orrfújás viszont fontos, mint ahogy az is, hogy orrfújáskor mindig tartsuk nyitva a szánkat, hogy az orrváladék nehogy hátramenjen az arcüregekbe (az arccsontok közötti részbe), vagy a belső fülbe. Az orrlyukakat felváltva fújjuk, sosem egyszerre. Ellenőrizzük lakásunk páratartalmát, szellőztessünk rendszeresen, távolítsuk el környezetünkből az atkákat. Inhaláljunk kamilla-, hársfa- vagy fodormentateával.

Ha a köhögés már nagyon megterheli szervezetünket, érdemes igénybe venni valamelyik köhögéscsillapító gyógyszert. Ha van garatváladék, a köptetők segítsége is elkél. Ha mindezek ellenére a köhögés még 5 nap után sem múlik, illetve más tünetek is jelentkeznek, vagy a váladék gennyessé (sárga vagy zöld színűvé) válik, légzési nehézségek lépnek fel, stb., vegyük komolyan és forduljunk orvoshoz!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra