Hogyan lesz a náthából arcüreggyulladás?

Az arcüreggyulladás az esetek többségében a hétköznapi nátha szövődményeként alakul ki. A tünetek közé tartozik a nehezen ürülő, eldugult orr, amelyet megemelkedett testhőmérséklet, illetve a fej- és arcfájdalom kísérhet.

Ha bent reked a váladék

Az arcüreggyulladás gyakran a banális nátha szövődményeként jelenik meg: ilyenkor az egyszerű orrnyálkahártya-gyulladás - az üregek összeköttetése réven - továbbterjed az arcüregre. Bár a betegség bárkinél kialakulhat, de gyakrabban fordul elő azoknál, akik asztmára, allergiára vagy különböző anatómiai okokból erre hajlamosak. Ilyen ok lehet például egy fennálló orrsövényferdülés vagy orrpolip, illetve a megnagyobbodott orrmandula.

A nátha egyik lehetséges szövődménye az arcüreggyulladás
A nátha egyik lehetséges szövődménye az arcüreggyulladás. Fotó: iStock

A folyamat kezdeti szakaszában a náthára jellemző tünetek jelentkeznek: gyengeségérzet, torokfájás, hőemelkedés, illetve a kezdetben színtelenül átlátszó orrfolyás, amelyet orrdugulás kísér. A betegség előrehaladásával az orrváladék elszíneződik, besűrűsödik, egyre nehezebb lesz az orrlégzés, tompul a szaglás és az ízérzékelés, valamint fejfájás,lázés kötőhártyák gyulladása is megjelenhet.

A nyálkahártya-gyulladás miatt elzáródó arcüregekben megnő a nyomás, az arc - egyik vagy mindkét oldala - kisugárzóan fájdalmassá válik, amely előrehajláskor jelentkezik a legintenzívebben. Amennyiben a betegség súlyosabbá válik, javasolt felkeresni a fül-orr-gégészeti szakrendelést, ugyanis ebben az esetben már gyakran antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

10 tipp, hogy gyorsabban múljon a nátha Orrfolyás, vörös szemek, tüsszögés, lehangoltság. Mindannyian ismerjük ezeket a tüneteket, a minden télen visszatérő nátha jeleit. Mit tehetünk azért, hogy minél gyorsabban kilábaljunk a betegségből? Részletek itt.

Megelőzhetjük

A nátha szövődményeként fellépő arcüreggyulladást egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, ha ilyenkor egy kicsivel több figyelmet fordítunk magunkra. Igyekezzünk a szokottnál többet pihenni, aludni, kerüljük az erőteljes fizikai megterheléseket, óvakodjunk a hirtelen hőmérséklet-változásoktól, igyekezzünk rétegesen öltözködni. Étkezzünk változatosan, vitamindúsan, vessük be a gyógynövényeket, használjunk bioptron- vagy infralámpát, inhaláljunk, de legfőképpen igyekezzünk az orrban felgyülemlő váladékot folyamatosan és maradéktalanul eltávolítani.

Fújjunk helyesen orrot akár naponta 15-25 alkalommal is: egyszerre mindig csak az egyik orrjáratot fújjuk ki, miközben a másikat befogjuk. Ehhez hajtsuk előre a fejünket, majd többször, egymás után, erőteljesen fújjunk, ameddig ki nem ürül. Ha az egyik orrlyukkal megvagyunk, következhet a csere. Amennyiben szeretnénk az orrjárataink kiürítését még tovább segíteni, az orrüregek megtisztítása után alkalmazzuk a megfelelő orrcseppet vagy orrspray-t az adott készítmény dobozában található betegtájékoztató szerint.

Orrcseppek és orrspray-k

Az orrnyálkahártya-lohasztó cseppeket és spray-ket használhatjuk a nátha tüneteire, és a már kialakultarcüreggyulladáskezelésére is. Mindkét esetben a cél a váladék mielőbbi kiürítése. A kisebb területre eljutó orrcseppekkel szemben az orrspray-k a befújást követően porlasztott formában kerülnek a légutakba, ezért nagyobb nyálkahártya-felületen - így a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is - képesek kifejteni hatásukat.

Érdemes lehet olyan komplex, könnyen használható készítményeket alkalmazni, amelyek egyszerre segítenek elfolyósítani az orrüregben felgyülemlett nyákot, miközben a gyulladt orrnyálkahártya kezelésével csökkentik a duzzanatot, hogy a váladék még könnyebben kiürülhessen. A kombinált orrspray-k hatékonyan vehetik fel a harcot a nyákos-gennyes, lassan oldódó váladékkal járó orrnyálkahártya-gyulladás, valamint az arcüreggyulladás kellemetlen és sokszor akár fájdalommal is járó tünetei ellen.

A cikk megjelenését a Kéri Pharma Kft. támogatta.

RINO/2019/01/01

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső