Tegyen gerince egészségéért!

Porckorong-kopás, gerincsérv, görnyedt tartás: egyre gyakoribb munkahelyi ártalmak. Hogyan maradhatunk ép gerincűek?

Az írópolctól a számítógép-asztalig

Az emberiség történelme egyben az írásbeliség fejlődésének a történelme is: a barlangrajzoktól a digitális jelekig, az ékírásos agyagtábláktól a pendrive-okig az adatok rögzítésének, a szóbeli közlés "tartósításának" formája változott ugyan, de a lényege ugyanaz maradt. Ahogy haladtunk a modernebb korok felé, úgy szaporodott azon emberek száma, akiknek fő feladata épp a megörökítésre szántak írásban rögzítése volt, és egyre nőtt az ezzel töltött munkaórák száma is. Ma pedig ott tartunk, hogy a munkavállalók nagy többsége olyan munkát végez, amelynek köze van az írásbeliséghez, és legtöbben maguk is gyarapítják a rögzített információk mennyiségét. Közben egyre finomodott ennek a technikája, vált egyre kisebbé, könnyebben kezelhetővé az írószerszám, és változott a tevékenység végzésének módja is: vésők, ecsetek helyett miniatűr berendezések billentyűit használjuk. Az eredetileg állva (durva falfelületek, hatalmas kódexek íróállványai előtt) végzett munka pedig végérvényesen ülőmunkává vált. Annyira, hogy ez már az emberi testre is hathat, kis túlzással: ha nem vigyázunk, a felegyenesedett ember hamarosan újra görbült hátúvá válhat.

Ülünk - de nem mindegy, hogyan

Bármilyen irodabútort választunk is, a legtöbbet akkor tehetjük gerincünk egészségéért, ha bizonyos időnként (mondjuk óránként) rendszeresen felállunk és pár perces sétával megmozgatjuk a tagjainkat, akár a szobán belül maradva is. Sokan a napjaink nagy részét, de legalábbis a munkaidőnket ülve töltjük. Egyáltalán nem mindegy, milyen ülőalkalmatosságon, milyen testtartásban tesszük ki testünket ennek a természetellenes helyzetnek. Gyakori, hogy a folyamatos üléstől a gerinc hátradomborodik, a nyak és a váll pedig előreesik.

A helytelen testtartás fokozott terhelést ró a gerincre, még inkább igénybe veszi a csigolyákat, a porckorongokat, ez pedig könnyen okoz maradandó gerincproblémákat, például porckorongsérvet vagy kopást. Helyes ülő pozícióban a testsúly inkább a farra és a comb felső részére nehezedik, kevésbé terheli a far felső részét és a keresztcsonti részeket. A gerinc egyenes, a combok párhuzamosak a padlóval, a talp stabilan a padlón van és derékszöget zár be a lábszárral. Széken ülve fontos, hogy a mérete megfelelő legyen, az állítható magassága a testmagasságnak megfelelően legyen beállítva, az ülőfelület pedig a comb kétharmadát támassza alá. Ha szükséges, deréktámasz segítheti az ágyéki gerinc homorú görbületének megtartását.

Térdepelni sem büntetés!

A gerincoszlopra jutó terhelést egyenletesebbé teszi és lényegesen csökkenti az úgynevezett térdeplőszék. A térdeplő pozíció a testsúly jelentős részét elosztja a csípő, a combok és a térdek között, így a gerincre kevesebb jut. A megfelelő beállítás ennél is nagyon fontos: a szék mérete feleljen meg a használója testmagasságának és a térd legalább 45 fokos szögben legyen beállítva. Sajnos, csak azok használhatják, akiknek egészséges a térdük: azoknak, akiknek az ülőmunkához gyakran társuló mozgáshiány és elhízás már meggyengítette a térdízületét, vagy más ok miatt fáj a térdük, más megoldást kell keresniük gerincük védelmére.

Ékpárna

A porckorongsérv többnyire akkor alakul ki, amikor (például az ülőmunka közben) valaki huzamosabb ideig egyoldalúan terheli a gerincét, olyan testhelyzetben, amelyben a csigolyáinak elülső része összenyomódik, közeledik egymáshoz, a porckorong pedig hátradomborodik a gerinccsatorna felé.

A hagyományos, egyenes székeken ülve a hát begörbül, a nyakizmok előrefeszülnek - ez hátfájást illetve súlyosabb gerincdeformitást is okozhat. A gerincoszlop természetes, "S" alakú tartását biztosíthatja a medence megemelése, amellyel homorúbbá válik a derék, és kevésbé terhelődnek a porckorongok. Ehhez jó szolgálatot tehet az előre lejtő, ún. ékpárna, amely használható a munkahelyi székeken, de akár az autóban is.

Sportszerből irodabútor

Van egy egyre jobban terjedő irodabútor, amit eredetileg egyáltalán nem bútornak szántak: ez a fitball. Valójában a gerincbetegek gyógytornáján használt tornaeszközként vált ismertté ez a nagy méretű, a felnőtt ember testsúlyát is elviselő műanyag labda, amelyet (az Észak-Európából terjedő, okos divat hatására) egyre többen használnak ülőalkalmatosságként, még munkahelyükön is. A használója magasságának megfelelően kiválasztott óriáslabda jótékonyan hat a rajta ülő gerincoszlopára. Több előnye is van: megosztja a terhelést a lábak és a derék között, erősíti a mély hátizmokat, és folyamatos mozgásával segít elkerülni a porckorongok egyoldalú, tartós terhelését.

Míg egy széken ülve a gerinc statikus állapotban van, rendellenes testtartásba merevedve aránytalanul hátrabillen a medence, és a porckorongokra egyenetlen terhelés nehezedik, a labda nem fixen áll a padlón, hanem az apró, gördülő mozgása folyamatos mozgásban tartja az ülő gerincoszlopát, a támasztó izmokat, és a porckorong teljes felületére egyenletes erők hatnak. A törzsizomzat folyamatos működtetésére van szükség ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon. Ezzel a "dinamikus üléssel" megvalósítható a gerinc ún. fiziológiás tartása. A labda ringatása mintegy masszírozza a porckorongokat, ideális "kenést", anyagcserét eredményezve.

Praktikus kiegészítők

A fitball edzéshez, kímélő tornához is remekül alkalmas, hatékony alakformáló szer. Sőt, még kozmetikai hatása is van: a narancsbőr elleni védekezésül is érdemes használni. Ha nem is lesz belőle egyből fitball, de egy hagyományos széken való ülés is dinamikusabbá tehető egy felfújható, korong alakú ülőpárnával, amely mozgásban tartja a gerinc körüli izmokat és apró, folyamatos rezdüléseivel gondoskodik a csigolyák mikro mozgásáról, a köztük lévő folyadék egyenletes eloszlatásáról. Létezik felfújható, ék alakú ülőpárna is, amely egyesíti magában az ékpárna előnyeit is.

A gerinc alsó szakaszának kitámasztásához henger alakú párnát ajánlanak azoknak, akik különösen sok időt töltenek ülő testhelyzetben. A székek elé lábtámasz tehető, hogy a talpak stabil kitámasztását, megfelelő tartását biztosítsák.

Vannak olyan székek, amelyeknek háttámlája nemcsak támasztja a gerincet, hanem hátradőléskor is követi a benne ülő mozdulatát, az ún. "dinamikus ülést" biztosítva.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra