Porckorongsérv: ön is egész nap ül?

Most nem az elhízásról, a mozgáshiányról, a szív-érrendszeri zavarokról lesz szó, ahogy az ülő életmóddal összefüggésben általában. Káros hatásairól Bene Máté Zoltán fizioterapeutával, a Porckorong.hu gerincspecialistájával beszélgettünk.

Gerincünk pár millió évvel ezelőtt a két lábon járó életmódra lett tervezve. Az ősember dereka homorú, úgy nevezett lordotikus ívet alkotott. Ebben a helyzetben a csigolyák hátsó része van közelebb egymáshoz, így a köztük lévő porckorongok nem tudnak kiboltosulni a gerinccsatorna felé. Ma ezzel szemben - az ülő életmódnak köszönhetően - helytelen testtartás alakult ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében könnyedén kialakulhat a porckorongsérv.

Porckorongsérv - a modern kor betegsége

Ez a betegség a természetben annak idején szinte elő sem fordulhatott, és az 1930-as évekig az orvostudomány számára ismeretlen volt maga a fogalom is. Aztán a 70- es évektől rohamosan kezdett terjedni, a 90-es évektől pedig - a számítógépek megjelenésétől kezdve - a gerincsérv a fiatalok betegsége lett. Hogy mi ennek az oka? Ma mindenki ülve dolgozik, ülve jár munkába, ülve internetezik, és a gerinc nem kapott erre kiképzést.

Miközben olvas...

- Nyilván ezt a cikket is ülve olvassa, miközben a homorú ív helyett púposodik a dereka, a csigolyái elülső része pedig egymáshoz közeledik. Ez jelentős nyomást jelent a porckorong hátsó részén. Ugyan egy darabig - akár egy-két évtizedig is - is ellenáll, majd feladja a harcot, és akkor kezd el kiboltosulni.

- Ha most előre görnyed, akkor fejének 5-7 kilója még egy hatalmas erőkarral tetézi is az összhatást, mindösszesen nagyjából 70-80 kiló terhelést gyakorolva a legalsó porckorogra. Természetesen, ha beül megnézni egy filmet a moziba, az még nem jelent problémát, de ha napi 10-12 órákat ül - munka, autó, iskola - akkor nagyon valószínű a gerincproblémák megjelenése.

Nem reménytelen!

Bene Máté Zoltán két egyszerű lehetőséget vázolt fel gerincünk érdekében a probléma kiküszöbölésére. Az egyik verzió, hogy azonnal eladjuk az autónkat, mindenhova gyalog közlekedünk innentől, felmondunk irodai munkahelyünkön, és egész nap a mezőkön vadászunk. Nyilván mindez nem tűnik kivitelezhetőnek, de így sincs minden veszve, csak meg kell találni a módját, hogy kiküszöböljük az ülés káros hatásait!

A szakember szerint a megoldás attól függ, hogy hogyan szoktunk ülni. Ha nagy székünk van, és inkább hátra dőlve ülünk, akkor egy hengerpárna a megoldás. Tegyük be a hátunk mögé, ezzel megakadályozzuk a derék homorulatát, közelebb kerülnek a csigolyák hátulsó részei, és máris élvezhetjük a panaszmentességet.

Ha kis széken ülünk, akkor szerezzünk be egy ékpárnát. Ez akkor is segít homorúan tartani a derekat ülés közben, ha kicsit előre görnyedünk.

Ha nincs kéznél ékpárnára, akkor tegyünk a szék hátsó lába alá valamit, hogy kb. 8 cm-es szögben lejtsen. Így nem kell izommunkát végezni a helyes tartás megőrzéséhez, a lordózis jelen van, és a porckorongok védett állapotban vannak.

Árvai Nóra Pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, a krónikus női betegségek specialistája. 2010-ben diplomázott az ELTE pszichológia szakán. 2012 nyarán jelent meg első könyve, amelynek témája az endometriózis. Pszichológusként célja a meddőséggel, betegséggel, veszteséggel küzdő nők lelki támogatása, gyógyulásuk elősegítése. Házas, egy kisfiú édesanyja. Bővebb információ: www.endoblog.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: