Nyolc tipp gerinceseknek

Az emberi test egyik legnagyobb és legösszetettebb terhelésnek kitett része, tartásunk, mozgásunk biztosítója a gerinc. Vajon megteszünk mindent az épségéért? Néhány tippet adunk, hogy elkerülhesse a fájdalmas gerincproblémákat.

Ki mint veti ágyát...

A fekhely megfelelő keménységű legyen: ha ugyanis túl puha, akkor a súlyosabb testrészek alatt besüppedve kényelmetlen, torz testhelyzetre kényszeríti a fekvő ember gerincét. Alváskor jobb kis, lapos párnát használni, amely nem emeli meg a fejet, nem gémberíti el a nyakat.

Gerincgyilkos ülőmunka

Ha sokat kell ülnie, akkor megtámasztott derékkal, egyenes háttal tegye. A rossz testhelyzetben való üléstől a gerinc meggörbül, a nyak és a váll pedig előreesik. Mindez fokozott terhelést jelent a gerinc csigolyái és a porckorongok számára, maradandó gerincproblémákat idézve elő. A helyes ülő pozícióban a testsúly inkább a farra és a comb felső részére nehezedik, kevésbé terheli a far felső részét és a keresztcsonti részeket. A gerinc egyenes, a combok párhuzamosak a padlóval, a talp stabilan a padlón van és derékszöget zár be a lábszárral. A deréktámasz segítheti az ágyéki gerinc homorú görbületének megtartását.

Szék-helyünk

Széken ülve fontos, hogy annak mérete megfelelő legyen, magassága a testmagasságnak megfelelően legyen beállítva, az ülőfelület pedig a comb kétharmadát támassza alá. Ezért érdemes gondosan kiválasztani, kipróbálni a folyamatosan használt munkaszéket, beállítani az íróasztal magasságához és a saját testméreteinkhez. Jó tudni, hogy ma már vannak alternatív és gerincbarát megoldások is: térdeplőszék, fitt-ball ülőlabda, ékpárna és a többi, amelyek mind megkönnyíthetik gerincének védelmét.

Mozduljon meg!

Ha ülőmunkát végez, legalább óránként egyszer álljon fel, mozgassa meg a tagjait, lazítsa el a görcsös testtartást! Ez azonban még nem elég: a gerinc legnagyobb védelmét a hátizmok tervszerű gyakorlatokkal való megerősítése jelentheti, amellyel természetes "fűzőt" alkothat a gerinc köré, vagyis biztonságos tartást, tehermegosztást érhet el.

Álldogálni kénytelen?

Hosszabb ideig tartó állásnál az egyik lábát lehetőség szerint támassza alá.

Jaj, de nehéz!

Súlyos tárgyat kell felemelnie? Guggoljon le a felemelendő teherhez! Felállás közben egyenes háttal, kissé előredőlve, a tárgyat magához húzva emeljen, így nemcsak könnyebbnek érzi a súlyt, hanem a gerincét is védi. Ha pedig magasról, például szekrény tetejéről kell leemelnie egy nehéz tárgyat, akkor ne homorítva, ágaskodva tegye, mert ez is sérüléshez vezethet: okosabb, ha szobalétrát vagy erős széket használ. Ha nagyobb terhet kell cipelni, lehetőség szerint a két kézben egyformán elosztva vigye.

Házi munkavédelem

Nemcsak a legkeményebb fizikai munkát végzők vannak kitéve a munkahelyi ártalmaknak, és nem is csak a munkahelyen kell erre figyelni: otthon, a mosogató, a vasalóállvány, a varrógép mellett éppúgy tekintettel kell a körülményekre, például arra, milyen testtartásban dolgozik. Pult vagy állvány mellett, állva végzett munkánál nagyon fontos, hogy ezek megfelelő magasságúak legyenek. Összehasonlíthatatlanul kisebb megterhelést jelent a gerincnek, ha nem kell görnyedni például vasalás közben.

Nem mindegy az sem, milyen eszközöket, szerszámot használunk: ha a porszívó, a seprű, a gereblye nem elég hosszú nyelű, akkor nagyon rá kell hajolni, ami feleslegesen megterheli a gerincet. Alkalmas munkaeszközzel a legnehezebb házi munkák is könnyebbé tehetők.

Önsúly, raksúly...

A gépkocsijáról mindenki tudja (vagy ha nem, a forgalmi engedélyében megnézheti), hogy milyen önsúlya van és mekkora teher szállítható vele. Valószínűleg senkinek nem jutna eszébe mondjuk egy Trabantot páncélozott karosszériával ellátni, vagy rönkfa téli tüzelőt szállítani a tetején. Ugyanakkor nemigen szoktunk belegondolni, hogy vajon az emberi test váza, a teherhordó gerinc vajon milyen súlyra van "hitelesítve", bírja-e például a szokott 50-70 kg helyett a 100-120 kilós terhelést. Érdemes ügyelni a testsúlyunkra, mert bizony a többletsúly, az elhízás sok-sok egyéb veszély mellett a gerincre is felesleges terhet ró, amely egyre gyakrabban jelentkező, majd állandósuló gerincproblémákat, kopást, fájdalmakat, gyulladásos panaszokat okoz.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: