Nemsokára leáldozik a fém- és kerámiaprotéziseknek

Kutatók szerint a most fém vagy kerámia csípőprotézisre szoruló betegek egy évtized múlva tökéletesen működő szerves pótlást kaphatnak, amelyet saját testükben, személyre szabott fiziológiájukkal növeszthetnek.

A The Lancet folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a kutatóknak eddig nyulakban sikerült előállítaniuk vállízület protézist. A protézist úgy hozták létre, hogy beültetett biológiai "vázon" növesztettek új porcot.

Dr. Thomas A. Einhorn, a Bostoni Egyetem ortopéd sebész professzora szerint az eredmények óriási előrelépést jelentenek, bár az ízületi gyulladásban vagy degeneratív ízületi betegségekben szenvedő betegek várhatóan csak egy évtized múlva használhatják majd ki az orvosi újítás klinikai előnyeit.

Az eljárás során polikaprolaktonból (biológiailag lebomló műanyag) és hidroxiapatitból (a csontban és a fogakban lévő természetes ásványi anyag) készült keretet ültetnek be a beteg ízület helyére, amelybe transzformáló növekedési faktor béta 3-at fecskendeznek. A gyógyszer serkenti a szervezet saját sejtjeinek (az őssejteket is beleértve) növekedését és porc illetve csontsejtekké alakulását.

A kísérlet során a gyógyszerrel beoltott keretet kapott nyulak gyorsabban tudták használni ízületüket, mint azok, amelyek nem kaptak beültetést. Négy hónappal később a csontfejen új porc képződött, szövődmények és mellékhatások nélkül.

A kutatók elmondták, hogy az eljárást még évekig tesztelni kell, főleg azért, mert egy kísérleti sejtnövekedési faktor felhasználását igényli.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: