Nagylábujját ültették egy cipész kezére

Egy évvel azután, hogy egy balesetben elveszítette egyik hüvelykujját, immár ismét teljes értékű munkát tud végezni az a brit cipész, akinek egy lábujját varrták az elvesztett testrész helyére.

Ujjainkban nincsenek izmok, mégis egészen precíz mozgásokat tudnak végrehajtani. Vajon hogyan? Részletek itt.

David Lee éppen egy cipő sarkát javította műhelyében tavaly januárban, amikor hirtelen beleakadt az általa használt szerszámgépbe, amely aztán leszakította a hüvelykujját. Miután azonban kiszabadította magát, a férfi első gondolatai egyáltalán nem afájdalomkörül forogtak. "Azonnal tudtam, mennyire rossz dolog történt. Aggódni kezdtem, hogy talán soha nem leszek képes ismét cipőket javítani. Elsírtam magam, mert úgy éreztem, el fogom veszíteni az üzletem" - árulta Lee, akinek saját bevallása szerint a munkája a szenvedélye.

Egy hüvelykujj elvesztése komoly fogyatékosságnak számít
Egy hüvelykujj elvesztése komoly fogyatékosságnak számít

A sérültet először a mansfieldi King's Mill Kórházba szállították a mentők, ahonnan hamar átkerült a Royal Derby Kórházban működő Pulvertaft Kézsebészeti Központba. Kezelőorvosai itt vetették fel az ötletet a férfinek, hogy egyik nagylábujja átültetésével ki tudnának alakítani egy új "hüvelykujjat" számára. "Amint meghallottam, hogy ezzel a beavatkozással talán megtarthatom a munkámat, azonnal beleegyeztem. Korábban soha nem hallottam még hasonló esetről, de tudtam, hogy a Royal Derby Kórházban dolgozik az ország legjobb kézsebészcsapata" - fogalmazott a páciens.

A nagylábujj hasonlít legjobban egy hüvelykujjra

Öt nappal a baleset után a sebészek egy tízórás műtét során hajtották végre az átültetést. "A beavatkozás olyan pácienseknek ajánlott, akik hüvelykujjuk nagyobb részét elveszítették, általában egészen közel a kéztőhöz. Egy hüvelykujj hiánya ugyanis komoly nehézségeket okozhat, különösen, ha valaki kétkezi munkát folytat. Egy ilyen sérülés könnyen azt jelentheti, hogy ezek a páciensek nem lesznek képesek többé ellátni a munkájukat, így örömteli, hogy fel tudjuk ajánlani számukra ezt a kezelési lehetőséget" - mutatott rá Jill Arrowsmith, a cipészt megműtő sebészcsapat tagja.

"A nagylábujj átültetése viszonylag ritkán alkalmazott eljárás, korábban azonban rendre jó eredményekkel zárult a pácienseknél. A hüvelykujj rekonstrukciójára többféle módszer is létezik, ugyanakkor a nagylábujj kínálja mind funkcionális, mind kozmetikai szempontból a legjobb opciót, mivel ez a testrész hasonlít leginkább egy hüvelykujjra" - mondta el a szakember. Hozzátette, David Lee sokat dolgozott a rehabilitáció során, az elvégzett munka gyümölcse pedig, hogy visszatérhet ahhoz, amit igazán szeret csinálni.

A férfi balesetét követően egy évvel, idén január 24-én személyesen is meglátogatta a sebészeti központ munkatársait. Az eseményről a Derby és Burton Egyetemi Kórházak (UHDB) közölt rövid videós beszámolót

Forrás: uhdb.nhs.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: