Mitől lehet rövidebb az egyik lábunk?

Viszonylag ritkán, de előforulhat, hogy egy ember lábai különböző hosszúságúak. Az érintettek többsége már így születik, de akár valamilyen külső behatás vagy baleset is állhat a jelenség hátterében.

Mutatjuk, milyen balesetek és betegségek vezethetnek ahhoz, hogy az egyik láb rövidebbé váljon a másiknál.

Lábtörés

A csonttörés sokféle lehet - a részletekért kattintson ide!

Ha például valaki eltöri a lábát, akkor a törött végtag elkezdhet másként nőni - különösen akkor, ha a csonttörés többszörös volt vagy megsérült az izomszövet is. A törött csont azonban nem mindig "csökevényesedik", léteznek olyan esetek is, amikor a gyógyulási folyamat során a csont abnormálisan nagyra nő.

lábtörés, lábak egészsége, csonttörés, gerincsérülés, csontdaganat, idegrendszeri betegségek
A többszöri lábtörés is okozhatja az eltérést. Fotó: Getty Images

Gyerekkori sérülések

A gyermekeknél viszonylag gyakoriak a sportolás közben szerzett sérülések és törések, hiszen a csontok csak felnőttkorra érik el a végleges szilárdságukat. Ezért egy gyerekkori trauma is okozhatja a két végtag hosszúságkülönbségét. Ebből a szempontból a foci, a gördeszkázás és a síelés a legkockázatosabb mozgásforma. Az esések és az ütközések különféle módon hatnak a csontokra: egy sérülés a gyerekek növekedésben lévő csontjaiban komolyabb károkat is tehet.

Gerincsérülés

Egyes balesetek során megsérülhet a gerincvelő is, amely már önmagában is komoly csontszövet-vesztéshez vezethet. A gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága az ugrálás - például trambulinon vagy ugrálóvárban -, ez pedig kockázatosabb, mint gondolnák. Trambulinozás közben kifejezetten gyakoriak az esések, törések és gerincsérülések. Ha a gyermekünk ilyen eszközökön játszik, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig győződjünk meg az eszköz biztonságosságáról a használata előtt.

Egyes betegségek

Talán hallottunk már olyat, hogy a nem megfelelő testtartás hatására megrövidülhet valamelyik láb, de ez igazából csak vizuális értelemben igaz. A rossz vagy ferde testtartás valóban okozhat gerincferdülést, de ettől még nem deformálódnak a csontok. A probléma megfelelő és rendszeres gyógytornával visszafordítható. Viszont több olyan betegség is van, amely valóban hatással lehet a csontok növekedésére - például azok a tumorok, amelyek a csontokat vagy a porcokat érintik. Emellett pedig az idegrendszer betegségei is befolyásolhatják a csontok növekedését.

Forrás: brightside.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső