Mit érdemes tudni a rhizarthrosisról?

A rhizarthrosis szónak nincs magyar megfelelője, pedig gyakori betegség.

Mit jelent a rhizarthrosis?

A kéz- vagy lábfej valamelyik ízületének gyulladását jelenti, általában az ujj és a csukló osteoarthritisét (krónikus ízületi gyulladását), mely leginkább a hüvelykujj nyeregízületét érinti - írja a Gesundheit.de.

Zsibbad az ujja? Komoly bajt jelezhet Zsibbadnak és fájnak az ujjai? Előbb csak nappal, majd éjszaka is jelentkeznek a kínzó tünetek? Lehet, hogy Carpalis alagút-szindrómában szenved. Nézze meg, mit kell tudni, erről a betegségről!

rhizarthrosis rizartrózis osteoarthritis csukló osteoarthritis krónikus ízületi gyulladás Carpalis alagút-szindróma kéztőalagút-szindróma
A betegség tünetei közül elsőként a csukló és az ujjak területén jelentkezik

Az ízületi gyulladás kezelése természetes gyógymódokkal Az ízületi gyulladás előjelek nélkül jelentkezhet és megkeserítheti életünket. Kezelésére különös gondot fordítsunk! Kattintson! Az ötven év fölötti nők és férfiak különösen veszélyeztetettek, és a megbetegedés ebben a korban komoly hatással van az életminőségre. Kialakulásában szerepet játszanak hormonális hatások és örökletes tényezők is, bár ezek befolyásának mértéke még nem tisztázott.

Hogyan alakul ki a rhizarthrosis?

Kialakulásának egyik fő oka a kéztőcsontok és kézközépcsontok közötti ízületek túlterhelése, de reumás betegségek, rosszul begyógyultcsonttörésekmiatt is kialakulhat károsodás, kopás az ízületekben.

Az ízületi tok ilyenkor begyullad, a folyadék felgyülemlik, ami a porc pusztulását eredményezheti. Ha ez megtörténik, a mozgás fájdalmassá válik, hiszen a csontok között semmi sem tompít, és közvetlenül egymáshoz dörzsöljük őket. Ráadásul idővel nem csak egyetlen ízületet érint, hanem többet is, ami afájdalommegnövekedésével és terjedésével jár.

Mik a rhizarthrosis tünetei?

Mi az a Carpalis alagút-szindróma? A Carpalis alagút-szindróma olyan idegleszorítást jelent, ami a csukló területén történik, eredményeként pedig zsibbadni és fájni kezdenek az ujjak. Az ideget (nervus medianus) a mellette futó inak szorítják le amiatt, mert valamilyen oknál fogva bedagadnak - olvasható a dr. Szabó Zsolt PhD, baleseti sebész, kézsebész főorvos által lektorált korábbi cikkünkben. A betegség tünetei közül elsőként a csukló és az ujjak, leginkább a hüvelykujj területén jelentkezik. Ez együtt járhat gyengeségérzettel olyan hétköznapi szituációkban, mint például egy vizespalack kupakjának lecsavarása, vagy egy evőeszköz megszorítása. Később duzzanatok is megjelennek.

Mivel ez mástól is lehet, érdemes orvossal kivizsgáltatni magunkat, ugyanis a röntgenfelvételek segítségével azonnal beazonosítható a rhizarthrosis: az ízületi nyereg menetiránnyal szembeni deformitása, és a beszűkült ízületi üreg. Az orvos súlyosság szempontjából négy szakaszt különböztethet meg a látottak alapján.

A betegség gyakran jár együtt az ún. Carpalis alagút-szindrómával, mely azt jelenti, hogy az alkar hajlító izmait és más kézizmokat beidegző ideg a csukló magasságában, a szalag alatt összenyomódik. Az ujjak végén ilyenkor bizsergést, zsibbadást érzünk, de később érzékelési zavar és tapintási érzéketlenség is felléphet.

Gyógyítható a rhizarthrosis?

A rhizarthrosis teljesen meggyógyítani még nem lehet, a tünetek viszont enyhíthetők, így a mozgás is javítható. Ez gyógyászati segédeszközök viselését jelenti az érintet területen, különösen éjjel, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, valamit fizikoterápiás, ultrahangos és elektroterápiás kúrákat.

Erősebb panaszok esetén injekció hozhat enyhülést (de ez a fertőzések miatt ritkábban kérhető), valamint a műtéti beavatkozás is hosszú távú megoldás lehet. Utána négy hétig kell sínt és kötést viselni az ujjakon, majd jön a három-hat hónapig tartó fizikoterápia, de a beavatkozás már sok esetben bizonyított, és a zsibbadás és a fájdalom teljes megszűnésével járt.

Bizonyos esetekben műanyagból, szilikonból vagy fémből készült protézis is beültethető, ebben az esetben is négy hétig tart a pihentetés. A módszer veszélye, ha a protézis kilazul vagy eltörik, ami az idő múltával egyre könnyebben előfordulhat.

Forrás: Gesundheit.de

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)