Ma van az arthritis világnapja

1996 óta ezen a napon ünneplik a reumatoid arthritis világnapját: a kezdeményezés célja, hogy minél többen megismerjék a betegséget a szakemberek és a lehetséges páciensek egyaránt. Ez a gyulladásos betegség leginkább a fiatal és középkorú, munkaképes nőket érinti, és ha nem kezelik megfelelően, akkor az életminőség romlása, a keresőképesség elveszítése, rokkantság jelentkezhet. Ráadásul a reumatoid arthritisben szenvedő betegek átlagos élettartama tíz évvel kevesebb, mint az átlag népességé.

E betegség Magyarországon csaknem ötvenezer beteget érint közvetlenül, akik közül mintegy 10-12 ezer beteg esetben még nem történt meg a helyes diagnózis felállítása.

A kéz krónikus reumájaA legújabb biológiai terápia nem csak az igen fájdalmas tüneteket csökkenti minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolja a betegség előrehaladását, megóvja a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartama megrövidülésétől. Minden harmadik betegnek jelentene megfelelő kezelési módszert ez a terápia. Európában átlagosan a betegek 9-10 százaléka részesül ezen – például a munkaképességre is – nagyon pozitívan ható kezelésben. Magyarországon jelenleg csak az érintettek 5 százaléka részesül biológiai terápiában, az utóbbi években történt jelentős fejlődés ellenére is. A betegséget lehető legkorábbi időpontban fel kell ismerni, az orvosi ellátórendszernek pedig törekednie kell arra, hogy az érintett minél hamarabb eljuthasson a számára legjobb ellátást biztosító arthritis központok egyikébe.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: