Lábunk ezt árulja el az egészségünkről

Érdemes odafigyelni a lábainkra, mert arról is árulkodnak, ha valami nincs rendben a testünkben.

Ha elváltozik a bőr színe

Tony Gavin lábgyógyász (podiatrist) elmondása szerint ez a diabétesz egyik tünete lehet. "Cukorbetegséget jelezhet a színelváltozás, az érzékelés megváltozása vagy elvesztése, illetve néha megmagyarázhatatlan lábfejfájdalom is" - mondta, hozzátéve, hogy a lábfejeken megjelenő kékes színárnyalat keringési problémára is utalhat.

Hideg lábak

Gavin szerint ez is keringési problémát jelezhet, és bár általában nem komoly, azért akit nyugtalanít, jobb, ha a végére jár. Érdekesség, hogy inkább a nők szenvednek ettől, mint a férfiak.

Mit jelez a puffadt lábfej? A láb megdagadása nemcsak esztétikai problémát jelent, de nehezíti a mozgást, és akár komoly betegségről is árulkodhat. Mi állhat a tünetek mögött, és hogyan kezeljük? Kattintson a részletekért!

Lábdagadás

Egy másik szakértő, Dina Gohil szerint ez a tünet magas vérnyomást vagy szívbetegséget is jelezhet. Erre akkor gyanakodjunk, ha az egyik bokánk dagad, ha mindkettő, az vesebetegségre utalhat.

Körmök

A lábkörmök színének, növekedésének, felületének megváltozása számos betegséget jelezhet, a gombás vagy bakteriális fertőzéstől a tüdő-, szív-, vese-, máj- vagy cukorbetegségig, illetve vérszegénységig. Az egészséges körmök felszíne sima, színük egységes. Tony Gavin azt javasolja, ha megváltozik a lábkörmeink színének árnyalata, illetve azt látjuk, hogy barázdák alakultak ki a felszínükön, keressük fel háziorvosunkat, hogy feltérképezhessük a háttérben húzódó esetleges egészségügyi problémákat.

Komoly betegségeket jelezhet a láb. Fotó: Getty Images
Komoly betegségeket jelezhet a láb. Fotó: Getty Images

Bőrszárazság vagy fokozott izzadás

Extrém bőrszárazság vagy erősebben izzadó lábak esetén nem feltétlenül a testápolónk lecserélése a megoldás, hanem a háziorvosunk felkeresése, ugyanis ezek akár pajzsmirigygondokat is jelezhetnek.

Szőr mentén

Vannak, akik a lábujjaikról is el szokták távolítani a nem kívánt szőrszálakat, de vajon mit jelez, ha a szőr magától kihullik? A szakemberek szerint ez nem feltétlenül jó dolog - gyenge vérkeringésre utalhat, ami akár cukorbetegséggel is összefüggésbe hozható.

Zsibbadás

Ez szintén gyenge vérkeringést jelezhet. Ha sportolás vagy mozgás közben is ezt érezzük, akkor feltétlen keressük fel orvosunkat, ugyanis artériás betegséget vagy cukorbetegséget is jelezhet.

Forrás: Metro

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)