Így görbüljek meg?

Ha a felsőruha alól véletlenül kivillan egy fehér műanyag, páncélszerű dolog, kérem, ne kapják el szemérmesen pillantásukat! Nem történt más, csak találkoztak egy gerincferdülésben szenvedő embertársukkal, aki korzettet visel.

Hanyag tartás vagy gerincbetegség?

Néha nem is olyan egyszerű a megkülönböztetés. Serdülőkorban a gyors növekedés következtében a fejletlen, gyenge izomzatú gyerekeknél hanyag, helytelen testtartás alakulhat ki (kerek hát, előreesett vállak, csapott mellkas, előredomborodott has). A hanyag tartás nagyon hasonlíthat valamilyen gerincbetegségre. A Scheuermann-betegséget például - amely serdülő fiatalok körében igen gyakran fordul elő - kezdeti szakaszában könnyű elnézni, tartáshibának minősíteni és kezelés nélkül hagyni. A diagnózist oldalirányú röntgenfelvétellel a csigolyákon észlelhető jellegzetes szerkezeti eltérések igazolják. Hanyag tartásnál a gerincen nincsenek rögzült elváltozások, felszólításra a gyerek helytelen tartását ki tudja javítani.

A gerincferdülés (scoliosis), a gerinc kóros görbülete, a 10-14 év közötti gyermekek kb. 4 százalékánál kimutatható. Az esetek 75 százalékában oka ismeretlen. Enyhe gerincferdülésre lehet gondolni kisebb-nagyobb aszimmetriák kapcsán, például ha a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik, vagy ruhái nem állnak egyformán mindkét oldalon, és az egyik csípő magasabb a másikhoz képest. Előrehajolt helyzetben a gerincet hátulról megnézve a kóros gerincgörbület könnyebben látható. Tüneteket nem okoz, de hosszabb ideig tartó ülés vagy állás után a hát fáradtsága érezhető.

Kimutatható gerincferdülés esetén a gyermekek felének gyógykezelésre vagy szoros orvosi ellenőrzésre van szüksége. Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további állapotromlásnak. A prognózis attól függ, hol van a kóros görbület, milyen súlyos és mikor kezdődtek a tünetek (háti izomfájdalom, súlyosabb fájdalom). Amikor a gerinc nemcsak oldalirányban görbül (strukturális scoliosis), hanem a csigolyák vízszintes síkban el is csavarodnak (szerkezeti scoliosis), a kóros görbület oldalán kiemelkedik a bordapúp, s ez egyben fel is hívja a figyelmet a betegségre. A diagnózis megerősítésében minden esetben a röntgenvizsgálatok segítenek.

A védekezés egyetlen hatásos módja a korai felismerés

A szülők, gyermekorvosok, védőnők, pedagógusok tudják legjobban figyelemmel kísérni a gyermek növekedését, testtartását, annak változásait. Rendellenességet észlelve, a gyermeket ortopéd szakorvoshoz irányítják. Az azonnali kezelés megelőzheti a későbbi testi fogyatékosságok kialakulását. Az ismeretlen eredetű gerincferdülés típusát és a görbület nagyságát az álló beteg teljes gerincéről készült kétirányú röntgenfelvétel segítségével az ortopéd szakorvos mondja meg. A görbület szögének meghatározása (Cobb-módszer) után dönti el, hogy kórházi kezelést, műtétet vagy konzervatív kezelést javasol. Általában 15 és 35 Cobb-fok között lehet úgynevezett korzettel javítani a görbületen. Ez alatt segít a gyógytorna, e fölött általában műtétet ajánlanak.

Kezelés korzettel, tornával

A gerincferdülés konzervatív kezelésének alapja a gyógytorna és a korzett. Ezt a szót - "korzett" - jószerivel csak azok ismerik, akiknek gerincferdülésük miatt hordaniuk kell a törzsortézisnek is nevezett műanyag segédeszközt. Amint a gerincferdülés mértéke a növekedési szakasz előtt vagy alatt meghaladja a 20 Cobb-fokot, szükségessé válik a korzett használata, amelyet egyedi gipszmintavétel után készít el az ortopédműszerész. Többféle korzett létezik. Magyarországon scoliosisra - 1991 óta - a Cheneau-korzett használatos. Felépítésének köszönhetően háromdimenziós korrekciót hoz létre a görbült csigolyaoszlop számára. A törzs kipúposodott területeire ún. pelottákkal nyomást gyakorolva adja meg a lehetőséget a gerinc újbóli egyenes irányú növekedéséhez, folyamatosan provokálva bizonyos, a gerincferdülés szempontjából előnyös törzsmozgásokat. A korzett hozzászoktatási ideje fokozatos, végső cél a napi 23 órás hordási idő elérése. Ezt nem könnyű teljesíteni, nagy szükség van a szakemberek motiválására, tanácsaira és a szülők támogatására. A csontosodás befejeződéséig (kb. 18-19. életév) kiemelten fontos konzekvens viselése. Több tényező függvénye, meddig kell hordani.

Mit tehet egy korzettépítő mester?

Marlok Ferencet, a világ legjobb ortopédműszerész-mesterei között számon tartott szakembert kértem meg, meséljen a munkájáról. "A Salusnál, ahol dolgozom, egy évben kb. 500 korzett készül, főként a prepubertás, pubertás korúaknak. Az ortopédműszerésznek nemcsak a korzetthez kell értenie, hanem a gyerekekhez is. Megfelelő empátiával és pszichológiai érzékkel kezelni kell az első természetes reakciókat, amelyek néha drámaiak. Sokan félnek például attól, hogy a korzett viselésének izomsorvasztó hatása van. Ha ilyenkor megmutatom a fotókat, hogy korzettben mindent lehet: úszni, futni, biciklizni, ugyanúgy mozogni, mint nélküle, természetesen rájönnek, hogy nem sorvaszthatja az izmokat."

"Ez a kemény műanyag páncél - amely szinte az egész törzset beborítja - a gyerekekre és a szülőkre is legtöbbször ijesztően hat. Szinte fél siker feloldani a belső szorongást, eloszlatni a gyerekek kétségbeesését, elutasító magatartását. A teljes siker eléréséhez, a gyógyuláshoz természetesen a gyerekek kitartására, önfegyelmére van szükség. Csináltunk egy felmérést, 250 gyerek vett benne részt, 73 százalékuk javult, a maradék rész 90 százaléka keveset vagy nem hordta a korzettet. Nagyon kis százalék az, akinél semmi sem használ. Elmondom a gyerekeknek, hogyan épül fel a gerincferdülés, milyen gondokat és problémákat okoz. Felhozom példaként a fogszabályozót, amelyet a siker eléréséhez általában évekig hordani kell, vagy a kisfát, amely ha elkezd görbülni, egy kemény karóval támasztják és állandóan kikötve tartják, amíg meg nem erősödik. A rövid ideig tartó túlkorrigálás nem segít. Akármilyen szuper gyógytorna, masszírozás, csontkovács magában nem elegendő, nem tudja a gerincet a nap 24 órájában megfelelően tartani."

Táborban

"A gyerekek általában nem azért nem hordják a korzettet, mert "hú, de nyom, vagy fáj, hanem, mert "tök ciki". El kell érnünk, hogy a korzett ugyanúgy, szégyenérzet nélkül viselhető legyen, akár manapság a fogszabályozó. Ezért szervezünk találkozókat, ahol a gyerekek megismerkedhetnek sorstársaikkal, akikkel együtt könnyebben dolgozzák fel és fogadják el a korzettviselést, akár mások előtt is. Most volt például korzettes farsangunk, és nyáron lesz a negyedik korzettes táborunk. Míg az első táborunkban csak húsz gyerek volt, a tavalyi balatonfüredi táborozásban már száz gyerek vett részt" - meséli a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra