Így enyhíthető a kéztőalagút-szindróma

A carpalis alagút-szindróma olyan idegleszorítással járó rendellenesség, amely a csukló területét érinti, eredményeként pedig zsibbadni és fájni kezdenek az ujjak. Az ideget a mellette futó inak szorítják le, amennyiben valamilyen oknál fogva bedagadnak.

Tünetként a bizsergés vagy zsibbadás eleinte nappal jelentkezik az ujjakban, később pedig éjszaka is, végül teljesen állandósul. A főként várandós, illetve változókorban lévő nőket, illetve idősebb, reumával küzdőket érintő betegség megelőzésére jelenleg még nem ismert semmilyen módszer, de az alábbi tippek, tanácsok betartásával lelassíthatjuk a panaszok súlyosbodását.

Hogyan zajlik a kéztőalagút-szindróma műtéti kezelése?

Finomabb mozdulatok

Gyakran túl erősen fogjuk a szerszámokat, illetve túl keményen püföljük a billentyűzetet, holott ezek helyett finomabb mozdulatok és kevesebb erőkifejtés is bőven elegendő lenne.

Óránkénti szünetek

Iktassunk be 10-15 perc szünetet minden órában, amikor átmozgatjuk a kezünket és ujjainkat. Ez különösen fontos, ha rezgő vagy nagyobb erőkifejtést igénylő szerszámokkal dolgozunk.

Hogyan mozgassuk át kezeinket?

Nyújtsuk ki az ujjainkat egészen addig, míg nem mutatnak teljesen egyenesen előre, majd szorítsuk ökölbe a kezeinket. Ezt ismételjük óránként 5-10 alkalommal.

A kéztőalagút-szindrómát bármilyen hatás kiválthatja, amitől az inak megdagadnak
A kéztőalagút-szindrómát bármilyen hatás kiválthatja, amitől az inak megdagadnak

Tartás

Próbáljuk a csuklónkat egyenes, semleges pózban tartani, azaz ne hagyjuk sokáig se lefelé, se felfelé néző pózban. Emellett csuklószorító viselése is ajánlott - főleg olyan tevékenységeknél, amelyek során jobban kínoznak minket a tünetek.

Váltás

Ha egy-egy tevékenységhez mindig csak az egyik kezünket használjuk - például a viráglocsoló kannát mindig jobb kezünkkel emeljük -, most próbájuk meg elvégezni a másik kezünkkel a feladatot.

Ügyeljünk a tartásunkra!

A helyes testtartás kihat az egész testre, így a kar és a kéz izmaira is. Ha vállunk előrebukik, nyak- és vállizmaink megrövidülnek, ami a csukló izmaira is rossz hatással lesz.

Tartsuk melegen a kezeinket!

A hideg fokozhatja a fájdalmat és a merevséget.

Munkahelyi változások

A legnehezebb helyzetben talán azok vannak, akiknek a munkája súlyosbítja a tüneteket, hiszen náluk egészségügyi és egyben megélhetési kérdésről is szó van. Azonban nem a felmondás az egyetlen lehetséges út: könnyen lehet, hogy a vezetővel egyeztetve lehet a munkakörön alakítani, így a tüneteket súlyosbító feladat helyett valami mást végezhet a beteg. Számítógéppel dolgozóknak pedig már az is segíthet, ha csuklójukat egyenesen tartva gépelnek (nem hajlítják meg a csuklót), könyöküket pedig maguk mellett tartják munka közben.

Keressünk fel egy foglalkoztató terapeutát!

A szakember meg tudja mutatni azokat a gyakorlatokat, amelyek segítenek nyújtani és erősíteni a kéz, illetve a csukló izmait. Ezen kívül pedig abban is tud segíteni, hogyan változtassuk meg a rutinmozdulatainkat, hogy a kéz és a csukló minél kisebb igénybevételnek legyen kitéve a nap folyamán.

Forrás: webmd.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: