Hogyan kezelhető az isiász?

Az isiász nem feltétlenül az időskorúak betegsége, sokkal inkább az ülő embert sújtja, nem önálló kórkép, reumatológiai, ortopédiai és neurológiai okok együttesen okozzák a tüneteket.

A betegség - amit ülőidegzsábának is neveznek - az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta a nevét. Az általa fellépő fájdalom igen széles skálán mozog, az enyhe rossz érzéstől a majdhogynem elviselhetetlen gyötrelemig; hirtelen is felléphet, de akár lassan, tompán, egyre fokozódva is kialakulhat. A fájdalmon túl előfordulhat zsibbadás , érzéskiesés, tűszúrás-érzés, a láb ügyetlenebbé válása, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség is megjelenhet tünetként.

Mi okozza a fájdalmat?

A kínokat az ülőideg összenyomódása okozza, amit általában a derék szokatlan megterhelése, egy ügyetlen mozdulat, vagy helytelenül végzett cipelés vált ki, leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorongsérv , de ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség is állhat a háttérben. Isiász súlyos baleset eredményeként is felbukkanhat, nagyon ritkán pedig rosszindulatú daganat tehető felelőssé.

Többet szeretne tudni az isiászról? Részletes tudnivalókat itt talál a tünetekről, a kezelési lehetőségekről és a megelőzésről!

Hogyan vizsgálják? Az isiász már a beteg tartásán is jól látható: a gerinc ugyanis "megpróbál elhajolni" a fájdalom elől, és egyfajta elcsavarodott tartást vesz fel. Jellemzője, hogy jól felismerhető a fájdalom útja, mely révén megállapítható, hogy melyik porckorong sérült. Amennyiben a fájdalom hátul, a deréknál kezdődik, majd a fenéken és a lábon keresztül a kislábujjba vezet, illetve reflexkiesés tapasztalható, a páciens pedig nem tud lábujjra állni, akkor az S1-es porckorongnál van probléma. Ha a nyilallás a derékból a fenéken keresztül a comb és a lábszár oldalsó felszínén a nagylábujj felé húzódik, és a sarokra állás nehézkes, az L5-ös porckorong a hibás. Amennyiben az L4-es porckorongból indul a fájdalom, a combon elöl, a lábszáron befelé tartva, a lábfej belső felén végződik az útja. Ebben az esetben jellemzően kiesik a térdreflex, fontos tudni, hogy sorvadásnak is indulhat a combizom.

Az isiász gyakran elviselhetetlen fájdalommal jár

A vizsgálat során a legfontosabb a daganatos elváltozások lehetőségének kizárása. Amennyiben porckorongsérv áll a háttérben, akkor pihentetésre csökkennie kell a fájdalomnak , hasprésre pedig erősödnie. Ennek érdekében bizonyos esetekben a laborvizsgálaton túl röntgen-, illetve szükség esetén MRI- vagy CT-vizsgálatot is kérhet az orvos. A fizikális vizsgálat során a reflexeket és az izmok működését és ezek érzékelését ellenőrzi.

Gyógymódok

Ha porckorongsérv okozza az isiászt, akkor nincs más hátra, mint a kíméletes életmód, a gerinc pihentetése. Ülés helyett a fekvés javasolt, minél keményebb felületen. Az úgynevezett isiászborogatás is sokat segíthet, ilyenkor vizes törölközővel tekerjük át a fájós lábat. Súlyosabb esetben azonban műtétre is szükség lehet.

Az alkalmazott gyógyszerek között vannak fájdalomcsillapítók , szteroid- és nem szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők, izomlazítók. Természetesen, a legjobb módszer ez esetben is a megelőzés, figyeljünk oda a cipőnkre, az ágyunkra, a rendszeres mozgásra és a megfelelő táplálkozásra is és kerüljük a stresszt!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: