Gerincpanaszok és ami mögötte van

A gerincártalmak az elmúlt évek felmérései szerint a népesség 70-80 százalékát érintik, s igen jelentős egészségügyi, gazdasági és szociális problémát jelentenek.

A számítógépek megjelenésével drámai módon nőtt a gerincpanaszokból eredő munkaképtelenség, különösen a 30-45 év közötti aktív dolgozóknál.

Hol kell keresnünk a gerincpanaszokat kiváltó okot, okokat?

Elsődleges oknak az ülőmunkát kell tekintenünk, ami állandó és egyoldalú terhelést jelent a gerinc számára. A napi 7-8 órás ülés olyan statikus mechanikai igénybevételt jelent a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre a gerincet felépítő elemi struktúrákban. A gerincpanaszok további okát az ülés okozta tartási rendellenességekben, valamint a mozgásszegény életmódban kell keresni.
A túlterhelés okozta károsodások megértéséhez ismerjük meg jobban gerincünket!

A gerinc felépítése

Gerincünk az emberi test csontos váza, támasztórendszere. Stabilitását és rugalmasságát több alkotóelem biztosítja: csontos csigolyák, csigolyaközti kisízületek, rugalmas porckorongok, erős szalagok és izmok. Gerincoszlopunk 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4 farkcsigolyából áll. Közöttük helyezkednek el a különböző vastagságú rugalmas porckorongok, melyek láncszerűen kapcsolják össze a csigolyákat. A gerincoszlop alakjával, élettani görbületeivel meghatározza törzsünk formáját, alakját, valamint az egyénre jellemző típusos testtartást. A nyaki, ágyéki gerincszakasz egy előrefelé mutató görbületet, homorulatot, a háti és keresztcsonti szakasz pedig egy hátrafelé irányuló domborulatot képez. Ha oldalról nézzük ezeket a görbületeket, akkor a nyaki és ágyéki görbület konkáv, a háti és keresztcsonti pedig konvex. Ezek a görbületek egymást kiegyenlítve biztosítják a gerinc nagyfokú rugalmasságát és sokirányú elmozdulását.

A csigolya közötti porckorong

Szerkezetileg egy rostos, külső gyűrűből és egy belső kocsonyás magból épül fel, melynek táplálása a gerinc mozgásakor diffúzió útján történik. Ez a rugalmas, elasztikus anyag rugóként működve védi a gerincet a ráható mechanikai erőktől (lökésgátló szerep). A porckorong nyugalmi helyzetében képes folyadékot felvenni (vízvisszaszívó hatás), amit később terheléskor lead. Ha ez a folyamat egyensúlyban van, a porckorong élettartamát megőrizve, megelőzhetjük az idő előtt kialakuló károsodásokat. A víztartalom csökkenésével a porckorong mechanikai tulajdonsága, lökésgátló szerepe nagymértékben megváltozik. A vízhiányos állapot következtében a porckorong kötőszöveti rostjai kiszáradnak, megrepedeznek, magasságuk a normáltól eltérő lesz, lelapulnak, ami a csigolyák közötti távolság csökkenését vonja maga után. Ennek következtében a gerinc biomechanikai tulajdonsága, ezen belül rugalmassága, teherbíró-képessége romlik. A ráható erőket mereven, egy rugalmatlan testként veszi fel, ami a csigolyák szerkezetében és a környező izmokban egy kóros folyamatot indít el. Tartós, állandó ülés a porckorong számára olyan statikus nyomóerőt jelent, ami a mozgás hiányában a porckorong táplálásának zavarához és ezzel károsodásához vezet.

A gerincet megtámasztó izomrendszer

Gerincünk megtámasztásában és stabilizálásában a has- és hátizmok összehangolt működése szükséges. Ezek az izmok biztosítják törzsünk megtartását, a helyes tartás kialakítását. Bármely izom gyengülése ezt az összehangolt működést bontja meg, s ez az izmok túlterheléséhez, később fájdalmához vezet. Igen fontos a has- és hátizom edzettsége, mert csak ez biztosítja az ülés, állás és a járás során a gerinc helyes tartását, optimális terhelését. Helyes tartásról akkor beszélünk, ha minden mozgásszervi képlet; csigolyák, csigolyák közötti kisízületek, porckorongok, izmok, szalagok normál terhelés alatt működnek.

Mi a gerincpanaszok forrása?

 • A porckorong állományának kezdeti degenerációja, kopása
 • A gerinc túlterhelése
 • Az izmok gyengesége, edzetlensége
 • A helytelen testtartás
 • Rossz pszichés és fizikai kondíció
 • Hibás munkaterhelések, a nem gazdaságosan végzett munkavégzés
 • A nem megfelelő munkafeltételek; rossz irodabútorok (székek, asztalok)
 • A számítógép rossz elhelyezése

Melyek a gerincpanaszok fő jellemzői?


A fájdalom, melynek oka lehet:
 • A csigolyák közötti ízületi felszínek károsodása
 • Az ízületi tok és szalagok feszülése
 • A porckorong szerkezetének megbomlása
 • Ezeknek a károsodások következtében kialakuló izomfeszülések és izomrövidülések
A cikk következő részéből megtudhatják, milyen a helyes és a helytelen ülésmód, hogyan válasszuk ki a megfelelő munkaszéket, s arról is olvashatnak, hogy milyen szerepe van az ergonómiának a mindennapi életben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok feloszlanak, illetve helyenként rétegfelhőzet képződhet belőlük, ezen kívül azonban napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag