Gerincpanaszok és ami mögötte van

A gerincártalmak az elmúlt évek felmérései szerint a népesség 70-80 százalékát érintik, s igen jelentős egészségügyi, gazdasági és szociális problémát jelentenek.

A számítógépek megjelenésével drámai módon nőtt a gerincpanaszokból eredő munkaképtelenség, különösen a 30-45 év közötti aktív dolgozóknál.

Hol kell keresnünk a gerincpanaszokat kiváltó okot, okokat?

Elsődleges oknak az ülőmunkát kell tekintenünk, ami állandó és egyoldalú terhelést jelent a gerinc számára. A napi 7-8 órás ülés olyan statikus mechanikai igénybevételt jelent a gerinc számára, ami kezdetben túlterhelést, később károsodást hoz létre a gerincet felépítő elemi struktúrákban. A gerincpanaszok további okát az ülés okozta tartási rendellenességekben, valamint a mozgásszegény életmódban kell keresni.
A túlterhelés okozta károsodások megértéséhez ismerjük meg jobban gerincünket!

A gerinc felépítése

Gerincünk az emberi test csontos váza, támasztórendszere. Stabilitását és rugalmasságát több alkotóelem biztosítja: csontos csigolyák, csigolyaközti kisízületek, rugalmas porckorongok, erős szalagok és izmok. Gerincoszlopunk 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4 farkcsigolyából áll. Közöttük helyezkednek el a különböző vastagságú rugalmas porckorongok, melyek láncszerűen kapcsolják össze a csigolyákat. A gerincoszlop alakjával, élettani görbületeivel meghatározza törzsünk formáját, alakját, valamint az egyénre jellemző típusos testtartást. A nyaki, ágyéki gerincszakasz egy előrefelé mutató görbületet, homorulatot, a háti és keresztcsonti szakasz pedig egy hátrafelé irányuló domborulatot képez. Ha oldalról nézzük ezeket a görbületeket, akkor a nyaki és ágyéki görbület konkáv, a háti és keresztcsonti pedig konvex. Ezek a görbületek egymást kiegyenlítve biztosítják a gerinc nagyfokú rugalmasságát és sokirányú elmozdulását.


A csigolya közötti porckorong

Szerkezetileg egy rostos, külső gyűrűből és egy belső kocsonyás magból épül fel, melynek táplálása a gerinc mozgásakor diffúzió útján történik. Ez a rugalmas, elasztikus anyag rugóként működve védi a gerincet a ráható mechanikai erőktől (lökésgátló szerep). A porckorong nyugalmi helyzetében képes folyadékot felvenni (vízvisszaszívó hatás), amit később terheléskor lead. Ha ez a folyamat egyensúlyban van, a porckorong élettartamát megőrizve, megelőzhetjük az idő előtt kialakuló károsodásokat. A víztartalom csökkenésével a porckorong mechanikai tulajdonsága, lökésgátló szerepe nagymértékben megváltozik. A vízhiányos állapot következtében a porckorong kötőszöveti rostjai kiszáradnak, megrepedeznek, magasságuk a normáltól eltérő lesz, lelapulnak, ami a csigolyák közötti távolság csökkenését vonja maga után. Ennek következtében a gerinc biomechanikai tulajdonsága, ezen belül rugalmassága, teherbíró-képessége romlik. A ráható erőket mereven, egy rugalmatlan testként veszi fel, ami a csigolyák szerkezetében és a környező izmokban egy kóros folyamatot indít el. Tartós, állandó ülés a porckorong számára olyan statikus nyomóerőt jelent, ami a mozgás hiányában a porckorong táplálásának zavarához és ezzel károsodásához vezet.

A gerincet megtámasztó izomrendszer

Gerincünk megtámasztásában és stabilizálásában a has- és hátizmok összehangolt működése szükséges. Ezek az izmok biztosítják törzsünk megtartását, a helyes tartás kialakítását. Bármely izom gyengülése ezt az összehangolt működést bontja meg, s ez az izmok túlterheléséhez, később fájdalmához vezet. Igen fontos a has- és hátizom edzettsége, mert csak ez biztosítja az ülés, állás és a járás során a gerinc helyes tartását, optimális terhelését. Helyes tartásról akkor beszélünk, ha minden mozgásszervi képlet; csigolyák, csigolyák közötti kisízületek, porckorongok, izmok, szalagok normál terhelés alatt működnek.

Mi a gerincpanaszok forrása?

 • A porckorong állományának kezdeti degenerációja, kopása
 • A gerinc túlterhelése
 • Az izmok gyengesége, edzetlensége
 • A helytelen testtartás
 • Rossz pszichés és fizikai kondíció
 • Hibás munkaterhelések, a nem gazdaságosan végzett munkavégzés
 • A nem megfelelő munkafeltételek; rossz irodabútorok (székek, asztalok)
 • A számítógép rossz elhelyezése

Melyek a gerincpanaszok fő jellemzői?


A fájdalom, melynek oka lehet:
 • A csigolyák közötti ízületi felszínek károsodása
 • Az ízületi tok és szalagok feszülése
 • A porckorong szerkezetének megbomlása
 • Ezeknek a károsodások következtében kialakuló izomfeszülések és izomrövidülések
A cikk következő részéből megtudhatják, milyen a helyes és a helytelen ülésmód, hogyan válasszuk ki a megfelelő munkaszéket, s arról is olvashatnak, hogy milyen szerepe van az ergonómiának a mindennapi életben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag