Ferdenyak, fájdalmas nyaki tartás

A ferdenyak legtöbbször születéskori sérülés következménye, de hasonló rendellenességet okozhat számos sérülés, de még egy egyszerű mandulagyulladás is. Cikkünk áttekinti, hogy alakul ki ez a probléma, és mit lehet tenni a javulás érdekében.

Újszülöttkortól kezdődően valamennyi életkorban előfordul a nyak rendellenes tartása, leggyakrabban a "ferdenyak", orvosi nevén torticollis. Az elváltozás lényege a következő: a nyaki gerincszakasz időlegesen vagy tartósan fennálló működészavara lép fel, amelynek hatására ferde fejtartás alakulhat ki. A fejet a beteg vagy a vizsgáló személy nem tudja az élettani mozgáshatárokon belül mozgatni, a kívánt irányban fordítani.

A veleszületett és a később kialakuló, szerzett ferdenyak formáinak ismerete a gyermekorvos és a szakorvos számára egyaránt fontos. A korai észlelés, részletes előzményi adatok mellett kórházunkban széleskörű szakorvosi és diagnosztikai háttér ad lehetőséget a ferdenyak különböző formáinak elkülönítésére, kezelésére. A veleszületett ferdenyak felismerése az újszülött-osztályokon általában nem okoz nehézséget. Többségében farfekvéssel világra jött vagy nagy születési súlyú újszülötteknél fordul elő. A rendellenesség kialakulásában a méhen belüli kényszertartás mellett a születést követő időszakig a fejbiccentő izom állományában létrejövő sérülés, ezt követő hegképződés és következményes izomrövidülés játszhat szerepet. Újszülöttkorban a nyak érintett oldalán általában babnyi-mogyorónyi duzzanat tapintható, 1-2 hetes korig fokozottabban észlelhető. A fejbiccentő izom megrövidül, a csecsemő feje a sérült izom oldala felé dől, arca ellenkező irányba fordul.

Az elváltozás felismerése utáni napokban feltétlenül szükséges a gyermekortopédiai vizsgálat, a kezelési terv meghatározása (gyógytorna, masszázs) és a kezelés szakszerű folyamatos alkalmazása, a változás ellenőrzése. Amennyiben ez nem történik meg, még később esetleg elvégzett korrekció esetén is maradandó arcaszimmetria alakul ki a gyermeknél.

A veleszületett ferdenyak konzervatív kezelése a csecsemők nagy többségénél eredményes. Tartósan megrövidült izomelváltozások műtéteit 10-12 hónapos életkortól osztályunkon végezzük, biztonságos szakmai, ápolási és utókezelési feltételek mellett.

A szerzett ferdenyak előfordulásának hátterében jóval több ok állhat. Fontos az elváltozás kialakulási sebességének, ezek körülményeinek (sérülés, fertőző betegség stb.) és a kísérőjelenségek (pl. láz, fájdalom, tudatzavar stb.) ismerete. A fizikális és szakorvosi vizsgálatok mellett felismerésükben a laboratóriumi és képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR) jelentenek segítséget.

Keletkezésük szerint 3 fő csoport különböztethető meg:

  • sérüléses eredetű
  • gyulladásos eredetű (felső légúti fertőzések, gégészeti betegségek, fertőző betegségek stb.)
  • egyéb okok (elfekvés, szemészeti eredetű, neurológiai okok, térszűkítő folyamatok).

Gyakorisága miatt a sérüléses és gyulladásos eredetű ferdenyak okozhat gondot a szenvedő gyermek és szülő számára.

A sérüléses eredetű fájdalmas nyaki kényszertartás gyermek- és serdülőkorban hirtelen mozdulatra, pl. sportolás, birkózás, fejen állás, mászókáról leesés kapcsán, vagy csupán egy hirtelen mozdulat hatására jelentkezhet. A gyermekek konkrét cselekvéshez kötik sérülésük keletkezését. A sérülést követően a heveny nyaki fájdalom ferde fejtartást, az érintett oldali nyakizomzat megfeszülését eredményezheti. A sérülés mechanizmusára utaló előzményi adatok lehetőleg pontos ismeretében részletes szakorvosi és képalkotó eljárások tisztázzák, hogy a lágyrészek sérülése mellett egyéb sérülés (ficam, törés stb.) észlelhető-e? Rándulás, húzódás, zúzódás esetén a nyaki gerincszakasz néhány napos nyugalomba helyezése és fájdalomcsillapítók alkalmazása után a panaszok és tünetek megszűnnek.

A gyulladásos eredetű, váratlanul fellépő nyaki fájdalom, ferde fejtartás és mozgáskorlátozottság "mint derült égből a villámcsapás",- hirtelen, gyakran a gyermek reggeli felébredése vagy közösségbe indulása előtt jelentkezik. Jellegzetes tünete a nyak fájdalmas rögzítettsége. A gyermekek csaknem mindig a számukra legkevésbé fájdalmas nyaki kényszertartással érkeznek rendelésünkre. Vizsgálatunk alkalmával a nyakizmok feszülése miatt a mozgások lényeges beszűkülését vagy a nyak ferde fejtartásban való rögzítettségét észleljük.

Amikor a nyaki kényszertartás hirtelen alakul ki, a szülők többsége a kiváltó okot szeretné mielőbb megtudni, bizonytalan nyaki sérülést, "elfekvést" valószínűsít.

Az előzményben lezajlott, vagy még tartó felső légúti fertőzések (torokgyulladás, mandulagyulladás, egyszerű nátha) szerepelhetnek, de gyakran látványos általános tüneteket nem okozó nyaki nyirokcsomó-duzzanat is okozhat ferde fejtartást. A gyermekek fizikális vizsgálata mellett gégészeti, neurológiai, belgyógyászati, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok szükségességét mi szakorvosok határozzuk meg.

Rendkívül fontos a fájdalmas nyaki gerincszakasz mielőbbi rugalmas rögzítése! Heveny eseteknél átmenetileg a papírvatta rögzítő gallér felhelyezését követően a fájdalmasan feszülő nyakizomzat tehermentesül, a fej nyakra háruló terhét a gallér átveszi. Szakrendelőnkben gyógyászati segédeszközként rendelhető habszivacs tépőzáras Schanz vagy hasonló típusú URIEL gallért alkalmazunk. Megnyugtató és látványos a szenvedő gyermek megkönnyebbülése a rugalmas rögzítő eszköz felhelyezése után - szinte azonnal.

A rögzítést követően egyéb szakorvosi és diagnosztikai vizsgálatok is szükségesek lehetnek. Fájdalomcsillapítók pl. Cataflam, Naprosyn, helyileg Diclofenac gél és a rugalmas rögzítés alkalmazására a ferde fejtartás általában néhány nap alatt oldódik.


Reflektórikus
ferdenyak jellemző
nyaki kényszertartás

Uriel gallér
nyakrögzítővel
ellátva

Amennyiben a laboratóriumi, gégészeti, neurológiai, gyermekgyógyászati vizsgálatok még fennálló egyéb betegségre is utalnak, a szükséges kezelést kórházunk orvosai ortopéd szakorvosainkkal párhuzamosan végzik vagy folytatják a gyermek tünet- és panaszmentességéig.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció