Ezt okozza egy láthatatlan csonttörés

A hátfájást gyakran okozza kompressziós csigolyatörés. A hátgerincet alkotó csontok apró töréseit gyakran csontízületi gyulladás váltja ki.

Milyen egy láthatatlan csonttörés?

A kompressziós csigolyatörés szerencsére fájdalomcsillapítókkal és ágynyugalommal, illetve hátmerevítővel és fizikoterápiával kezelhető. Súlyos fájdalom esetén azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Kompressziós csigolyatörés leggyakrabban olyan idősebb nőkben fordul elő, akiknek csontjai csontritkulás következtében meggyengültek. A kompressziós töréseket szenvedett betegekben fokozott háti görbület (kyphosis) alakulhat ki, mely során a csontritkulástól meggyengült csigolyák elkeskenyednek és összezsugorodnak.

Röntgenképen egy emberi nyaki gerinc
Röntgenképen egy emberi nyaki gerinc

Miután a csigolyák meggyengültek, fokozott terhelés hatására eltörhetnek. A csigolyatörés néha esés hatására következik be, de a csontritkulásos betegekben akár nyújtózkodás, köhögés , tüsszentés vagy a felsőtestük elcsavarása is kiválthatja a kompressziós csigolyatörést.

A kompressziós csigolyatörések többségét nem is diagnosztizálják, mert az emberek többsége a hátfájást az öregedés természetes velejárójának tartja. Ha a kezeletlen csontritkulásban szenvedő beteg gyógyszert kezd szedni betegségére, azzal megelőzheti a jövőbeni csigolyatöréseket.

Csontjaink belső szöveti felépítését, szerkezetét, tömegét az építő és bontó folyamatok állandóan alakítják. A csontszövet állománya gyermek- és serdülőkorban, majd egészen körülbelül 20 éves korig gyarapszik - ekkor az építő folyamatok vannak túlsúlyban. A csontozat 30 éves korig tovább erősödik, majd először alig, később egyre inkább gyorsuló ütemben fogyni, gyengülni kezd. A nőknél a menopauzát követő időszakban felerősödnek ezek a folyamatok. Az élettanilag normális csontvesztés mintegy évi 3-5%, ennél nagyobb mértékű csontvesztés esetén beszélünk oszteoporózisról.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)