Ez a jövő: mérnöki módszerrel gyógyítják a csonttörést

Egy Los Angeles-i kutatócsoport laboratóriumi állatok súlyos végtagtöréseinél rávette a csontokat, hogy újranövesszék a szöveteiket. Felkészülnek az emberek.

"Az ortopédiai forradalom kezdetén vagyunk. Egy mérnöki és egy biológiai megközelítést kombinálunk a fejlett regeneratív mérnöki tevékenység alkalmazására, amely szerintünk az orvostudomány jövője" - mondta Dan Gazit, a Cedars-Sinai központ csontrendszer-regenerációs és őssejtterápiás programjának társigazgatója, a tanulmány vezetője.

csonttörés
Acsonttöréseksokkal könnyebben gyógyulhatnak

A Science Translational Medicine folyóiratban ismertetett kutatás olyan súlyos csontszöveti problémák gyógyítására fókuszál, amelyek például a közlekedési balesetekben vagy háborúban szerzett sérülések során, esetleg tumoros elváltozások révén jönnek létre. Ezeknél akkora kitöltetlen rések keletkezhetnek, amelyeket a csont normál körülmények között önmagától nem képes áthidalni, ezért jelenleg csontátültetésre van szükség a gyógyításukhoz. Évente a világon mintegy kétmillió ilyen sérülés keletkezik. Nem csoda, hogy hatalmas kielégítetlen igény van transzplantálható csontszövetre.

A hiányzó csontdarabot általában a páciens medencéjéből kiemelt szövettel pótolják. De ez az eljárás hosszadalmas kórházi kezelést kíván, drága, és elég sok fájdalommal is jár. Továbbá a donoroktól származó szövetek nem mindig integrálódnak vagy nőhetnek megfelelően, ami a helyreállítás sikertelenségéhez vezethet.

Az amerikai orvoscsapat most olyan új technikát fejlesztett ki, amely az eddigieknél sokkal hatásosabb megoldást eredményezhet. A kísérletek során a kutatók egy kollagén mátrixot állítottak elő, amelyet a szervezet a csontok építésére használ, és a laboratóriumi állatokban a törött lábcsont két oldalának résébe ültették. Ez a mátrix a törött láb saját őssejtjeinek felhasználásával képes volt betölteni a rést. A csont-helyreállítási folyamat elindításához a kutatócsoport egy csontépítő gént közvetlenül az őssejtekbe juttatott ultrahangos pulzálás és mikrobuborékok segítségével, amelyek megkönnyítették a gén bevitelét.

Magyarországon megközelítőleg egymillió embert érint a csontritkulás. 600 ezer nő és 300 ezer férfi érintett a betegségben, közülük pedig százezer ember már átesett egy vagy többcsontritkulásmiatt bekövetkezett törésen. A csípőtáji törést szenvedettek egyharmada egy év múlva belehal a szövődményekbe, a betegek fele pedig külső segítség vagy segédeszköz nélkül nem tud közlekedni. Részletek!

Nyolc héttel a műtét után a csontrés lezárult, és a lábtörés meggyógyult minden állatnál, amely ilyen kezelést kapott. Az orvosi és a mérnöki tudás kombinálásával a szakemberek a jelek szerint képesek voltak megoldani egy fontos orvosi problémát, és kidolgozni egy kezelést, amely a jövőben igen sok ember gyógyításához hozzájárulhat.

Forrás: sciencedaily.com

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)