Az ilyen cipőtől is fájhat a derekunk

A test több táján is panaszokat okozhat, ha nem megfelelő cipőt hordunk. Szakember beszélt arról, hogy pontosan mire érdemes figyelmet fordítani a lábbeli kiválasztásakor.

Milyen kockázatokat hordoz magában a lúdtalp ? Mutatjuk.

A láb testünk talapzata, egy fontos teherviselő felszín - mutatott rá dr. Moravcsik Bence ortopéd orvos az RTL Klub Reggeli című műsorában. Kifejtette, a láb egy igen összetett szerkezet: 26 csont, 33 ízület, 107 szalag és rengeteg izom alkotja, rugalmasságát pedig két boltív biztosítja. A panaszok jellemzően éppen abból fakadnak, ha ezek az ívek valamilyen okból lesüllyednek, illetve az egyensúly zavart szenved.

Csinosak a magas sarkú cipők, de ártalmasak is

Példaként említette, hogy a magas sarkú cipők megemelik a sarkat, így a terhelés az előláb elülső felszínére tevődik át. Emiatt idővel elkezdhet fájni a harántboltozat, amit lábközépi fájdalomnak neveznek. Mi több, hosszú távon az Achilles-ín is megrövidülhet, ha valaki gyakran hord ilyen cipőket, így amikor újra lapos talpú lábbelit húz, sarokfájdalmat tapasztalhat. Az egyensúly megbomlásával ráadásul a test ízületi tengelyei is átalakulnak, azaz a láb megváltozása kihatással lehet a boka- és térdízületre, illetve akár a gerincre is.

Hasznos tanácsok

Moravcsik doktor mindezek fényében a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. A magas sarkú cipők kapcsán azt javasolta a hölgyeknek, hogy egyszerre legfeljebb egy-két órán keresztül viseljék azokat, és rendszeresen váltogassák a kényelmes és divatos cipőket az alkalomnak megfelelően. Általában véve a cipőválasztásnál lényeges szempont, hogy optimális legyen a mérete, ne legyen túl szoros vagy túl laza sem hosszra, sem szélességre, sem magasságra. A cipő talpára is oda kell figyelni, mert ha túl kemény, az szintén egyensúlyvesztéshez vezethet, ha pedig túl puha, akkor nem tudja betölteni rezgéscsillapító funkcióját.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra