A sokízületi gyulladás így kezelhető

A reumatoid artritisz (RA) esetében különösen fontos a betegség korai felismerése és a legjobb kezelésmód kiválasztása. Ebben segíthet egy magyar szakember által vezetett munkacsoport friss ajánlása.

A reumatoid artritisz (RA) a leggyakoribb autoimmun eredetű sokízületi gyulladás, amellyel a népesség 0,5-1 százaléka küzd. Ez Magyarországon több tízezer embert jelent. A probléma tipikusan a kéz és a láb kisízületeit érinti, amelyekben fájdalmat és gyakran destrukciót (pusztulást) is okoz.

Nemcsak rendkívül kellemetlen, de akár az életminőséget is ronthatja az ízületi fájdalom, amelynek hátterében számos betegség meghúzódhat. Korábbi cikkünkben a két leggyakoribb kiváltó okot ismertetjük.

Az ebben szenvedőkkel előfordulhat, hogy nehezen tudják használni végtagjaikat, az állandó, intenzív gyulladás pedig felgyorsult érelmeszesedéshez és egyéb problémákhoz is vezethet. Nemcsak az életminőséget rontja tehát, de meg is rövidítheti az életet - idézte dr. Nagy Györgyöt, a Semmelweis Egyetem Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszékének vezetőjét az intézmény közleménye. Mint írták, a nehezen kezelhető reumatoid artritiszes (RA) betegek kezelését segíti két átfogó és 11 specifikus ajánlással egy 32 fős nemzetközi munkacsoport, amelyet dr. Nagy György irányít. Az erről szóló publikáció a reumatológia vezető nemzetközi tudományos lapjában, az Annals of the Rheumatic Diseases-ben is megjelent.

reuma, sokízületi gyulladás, reumatoid artritisz, RA
Nem feltétlenül a gyógyszermennyiség növelése a legjobb megoldás.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nem mindenki reagál ugyanúgy a kezelésekre

Amint arra a tanszékvezető rámutatott, az elmúlt években sok új, a betegséget érintő terápiás lehetőség jelent meg. A reumatoid artritiszben szenvedők egy része azonban nem úgy reagál a kezelésekre, mint a többiek - nekik jellemzően pszichés problémáik, gyógyszerrezisztenciájuk vagy valamilyen társbetegségük van. Az ő terápiájuk javítása érdekében született meg az ötlet, hogy indokolt lenne egy külön kezelési eljárás ezen betegcsoport számára. Az ezzel kapcsolatos pályázatot 2018-ban nyerték el, és ezt követően jött létre a már említett 32 tagú munkacsoport.

"Nyugat-európai professzorokon és orvosokon kívül a tagok között volt pszichológus, fizioterápiás szakember, betegek, gyógyszerészek, nővérek és fiatal reumatológusok is" - magyarázta a tanszékvezető. Első lépésként definiálták a nehezen kezelhető (Difficult to Treat) betegcsoportot, majd nekiláttak az ajánlássor megfogalmazásának.

A betegoktatás is fontos tényező

A nehezen kezelhető RA-betegek terápiájával kapcsolatos ajánlások közé tartozik például a pontos diagnózis felállítása, a gyulladásos aktivitás megállapítása, az adherencia (terápiahűség) ellenőrzése, a gyógyszeres terápia optimalizálása, illetve a társbetegségek vizsgálata is. Fontos megállapítás továbbá, hogy a gyógyulást nem feltétlenül az azonnali gyógyszerváltás vagy a gyógyszermennyiség növelése segíti a legjobban.

"Más, a betegséget érintő ajánlások kevésbé beszélnek a nem gyógyszeres kezelésekről, például a fizioterápiáról vagy a betegoktatásról, a mi ajánlásunkban azonban ezeknek is fontos és meghatározó szerepük van. Az ajánlás célja, hogy ha egy reumatológus úgy látja, reumatoid artritiszes betegének gyógyulása nem a terápiás céloknak megfelelően halad, akkor az útmutató lépésről lépésre végigvezesse őt a teendőkön, a kezelés javításán" - mondta a magyar szakember. A munkacsoport egyébként azt reméli, hogy az ajánlást nemzetközi szinten is minél több reumatológus alkalmazza majd a napi gyakorlatban. Az újabb vizsgálatok alapján ráadásul folyamatosan javítani és fejleszteni tervezik majd a dokumentumot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)