A körömcipő így teszi tönkre a lábat

A nyár beköszöntével előkerülnek a szekrények mélyéről a csinos pántos szandálok, a kecses papucsok. Ennek azonban nem mindenki örül. A bütykös lábbal élők például két okból sem: a divatos fazonokba nem fér bele a kiszélesedett lábfejük, ha pedig mégis, akkor a kikandikáló dudor miatt szégyenkeznek.

Ha a strandon letekintünk az egymás mellett üldögélő kislány, anyuka és nagymama lábfejére, alig fedezünk fel némi hasonlóságot a három generáció lábán. El sem tudjuk képzelni, hogyan alakulhat át az évtizedek során a sima, kecses kis lábikó meggyötört, dudoroktól eltorzult végtaggá. A válasz egyszerű: az évtizedeken át tartó, sokszor helytelen terhelés és a genetikai hajlam miatt. Akinek az édesanyja vagy a nagyanyja fájó bütyökre, kalapácsujjra panaszkodik, nagyobb eséllyel számíthat arra, hogy hasonló problémával küzd majd, mire eléri azt az életkort. És bár férfiak is szenvednek a jelenségtől, a nőknél jóval gyakrabban fordul elő, hiszen a rizikófaktorok között kiemelt helyen áll a láb legnagyobb ellensége, a divat diktálta magas sarkú, keskeny orrú cipő.

Lábfájás: komoly baj vagy csak kényelmetlen cipő? A láb a csontok, szalagok, izmok és inak bonyolult hálózata, így fájdalmát rengeteg különböző súlyos és kevésbé súlyos betegség okozhatja. Kattintson a részletekért!

A korral romlik az állapot

A lábfejet alkotó csontok nemcsak egymás mellé, hanem egymás fölé is rendeződnek, és így egy három ponton nyugvó, stabil, boltozatos szerkezetet alkotnak. Ennek a terhelhetősége egy síklapénak a többszöröse, ráadásul a csontok közötti szalagok és ízületek révén rugalmas is. Ez az optimális felépítés jól bírja a rászabott terhelést, ám ha a lábboltozatban eltérés tapasztalható, nem nyújt kellő alátámasztást.

A leggyakoribb rendellenesség, a lúdtalp sokszor már serdülőkorban kialakul. A lábfej izmai, ízületei folyamatosan fejlődnek, erősödnek attól kezdve, hogy elkezdünk járni, de ezt a folyamatot kedvezőtlenül befolyásolja például a serdülőkori gyors növekedéssel járó nagyobb súlytöbblet, az alkati tényezők, a sima, merev talajon való járás, a sportolás vagy a teljesen lapos, tartást nem adó lábbelik. A lábboltozat süllyedése az alapja a későbbi deformitásoknak, különösen, ha további tényezők rontják a helyzetet, ezekből néhány évtized alatt több is összegyűlik: túlsúly, állómunka, terhességek. A kor előrehaladtával az egészséges, jól felépített, erős izomzatú lábfej is kiszélesedik, megsüllyed, csökken a sarok alatti zsírpárna.

A harántboltozat süllyedése miatt a hárompontos statika megváltozik. A lábfej csak két helyen, a sarkon és a III-as lábközépcsont fején, a középső lábujj alatt támaszkodik a talajra. Míg egészséges állapotban a lábujjak egyenesen előre felé néznek, a rossz alátámasztás miatt a lábfej kiszélesedik, a nagylábujj alappercét kifelé, a hegyét befelé húzza a rajta tapadó erős ín. A lábujj elgörbül, az alapperc a lábfej belső oldalán kidudorodik, csontkinövés jön létre. Hajlékonysága, támasztó és rugózó funkciója jelentősen romlik, nem tudunk lábujjhegyre állni, szökdelni vagy fekvőtámaszba helyezkedni vele, de lassan a szokásos cipőinkbe se férünk bele. A kitüremkedő részt folyamatosan nyomja a cipő, kidörzsöli a bőrt, az ízületnél levő nyáktömlő a nyomás miatt gyulladásba jön, és mindez egyre több fájdalmat okoz.

Nem múlik el

Nehezen mondunk le a divatos, szép cipőkről, hiszen a magas sarok, a keskeny orr éppen nőiességünk csábító jegyeit emeli ki, és fiatalon fittyet hányunk arra, hogy nem is olyan nagyon sokára megfizetjük az árát. A bütyök ugyanis nem feltétlenül "várja meg" az időskort, és már akkor elkezdődik az egyre romló folyamat, amikor még eszünk ágában sincs megválni a körömcipőtől. Legkésőbb ilyenkor kegyelmezzünk meg a lábunknak - a kialakulóban levő bütyök amúgy is rákényszerít majd erre -, és a magas sarkút tartogassuk a fontos alkalmakra. Ha szükséges, hordjunk talpbetétet, válasszunk olyan cipőt, amibe ez belefér, és a lábujjakat sem szorítja össze, a terhelésnek így biztosítsunk megfelelő alátámasztást.

A divatos női cipők tönkretehetik a lábfejet. Fotó: Getty Images
A divatos női cipők tönkretehetik a lábfejet. Fotó: Getty Images

A túlzott terhelést a felesleges testsúly leadásával is csökkenthetjük, a lábboltozat izmait pedig erősítsük mindennapos talp- és lábfejtornával. A különböző bütyökhúzó vagy lábujjtávtartó segédeszközök korrigált anatómiai helyzetben tartják a lábujjakat. Ez enyhíti a fájdalmat, és megállítja, vagy legalább lassítja a romló folyamatot, de a már kialakult bütyök nem múlik el a használatukkal, bármennyire is ezt sugallják a reklámok. Az első fájdalmak és kisebb kitüremkedés megjelenésekor az éjszakára kínált változattal például enyhíthetjük a lábunk egész napos igénybevételének káros hatásait, és így meghosszabbíthatjuk a még elviselhető időszakot.

Ha műteni kell

A műtét indokoltsága nagymértékben a saját tűrőképességünktől függ. Ha megfogadjuk az ortopéd orvos tanácsait, késleltethetjük az állapotromlást, ám amikor a deformitás megkeseríti a mindennapjainkat, és nagy nehézséget, illetve fájdalmat jelent a cipőhúzás, a járás, akkor már csak a műtét segíthet. Fontos tudni, hogy bár egynapos sebészeti beavatkozásról van szó, a láb teljes terheléséig tartó felépülés a műtét jellegétől függ. A láb fizikális vizsgálata mellett röntgenfelvétellel térképezi fel az orvos, milyen korrekció szükséges. Kisebb bütyök esetén elegendő lehet a nagyujj alapízületének belső oldalán levő csontkinövés levésése és a lágyrészek helyreállítása.

A nagyujj hibás állása azonban nem ritkán együtt jár más következményekkel. A harántboltozat süllyedése miatt például kiszélesedik a lábfej, kialakulhat a külső talpélen, a kisujj alatt is úgynevezett szabóbütyök, társulhat hozzá a második és harmadik ujj torzulása (kalapácsujj). Ilyenkor a lábfej deformitásait egyszerre korrigálják a műtét során. Ebben az esetben négy-hat hétig nem terhelhető a talp belső széle, és a teljes csontos átépülés mintegy három hónapig tart. Speciális kezelő cipő tehermentesíti a lábfej első részét, így ezzel a műtétet követően három-hat hét múlva vissza lehet térni a munkába.

A bütyök és a hozzá kapcsolódó rendellenességek visszatérhetnek, ha továbbra is fennállnak a kialakulásukhoz vezető tényezők, tehát legkésőbb a műtét után váltsunk kényelmes, széles orrú, négy-öt centis sarkú lábbelire. Felnőttkorban nincs tb-támogatás a talpbetétre, de gyógyászati segédeszközökre specializálódott üzletben készíttethetünk saját lábunkra szabott betétet.

A cikk Dr. Kerekes Éva ortopéd szakorvos, főorvos lektorálásával a Nők Lapja Egészség 2020. június-júliusi számában jelent meg.

Nők Lapja Egészség június-július

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Nagyrészt derült vagy fátyolfelhős idő várható, majd az éjszaka második felében már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Este a Dunántúl nyugati, délnyugati részeire besodródhatnak csapadékgócok, majd az éjszaka második felében már másutt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel keleten, délkeleten. Az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon egyre több helyen feltámad, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul. Északkeleten néhol ennél pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra