A depresszión is segíthet a gyógytornász

A gyógytorna nem csupán a balesetek utáni felépülést segítheti, hanem speciális mozgássorokkal a csontritkulás, az inkontinencia, vagy a visszérpanaszok is jelentősen enyhíthetők. Sőt, hangulatunkat is javítja!

Ha a gyógytornáról beszélünk, a törések, balesetek utáni mozgást és tartást segítő gyakorlatok jutnak az eszünkbe. Az általános gyógytorna a nagyízületek kezelését jelenti: térd, csípő, váll, gerinc, esetleg a nyaki területek. A gyógytorna viszont ennél jóval szélesebb spektrumú. Sok olyan speciális terület is tartozik hozzá, ami mozgásterápiával a betegség gyógyítását jelenti. A gyógytornász jelentős javulást érhet el a csontritkulásban, a visszérrel-, vagy épp az inkontinenciával küzdőknél is. Ezen kívül a mozgásterápia a léleknek is segítséget nyújthat.

A mozgás a depressziót is legyőzheti

A mai világban kevés idő jut arra, hogy odafigyeljünk egészségünkre, amelynek az egész napos ülő munkavégzés sem tesz jót. "A statikus helyzeteket - akár állás, akár ülés - meg kell szakítani: félóránként-óránként 10 perce fel kell állni, átmozgatni magunkat, vállkörzést, fejkörzést kell végezni és mély levegőt venni" - tanácsolja Pap Andrea gyógytornász.

A szakember szerint heti háromszor egy óra mozgásra legalább szüksége van minden szervezetnek. "Nagyon sok olyan tünet van, ami a mozgáshiányból adódik, de nem kötődik feltétlenül hozzá. Sőt, lehet, hogy utána bizonyos orvosi területen elkezdik kezelni, pedig sokkal egyszerűbben, mozgással is megoldható lett volna a kérdés" - hangsúlyozta Pap Andrea.

Hozzátette: ilyen például a depresszió, a hangulatváltozások, amelyek rendszeres tornával elkerülhetők. "Többen, akik korábban nyugtatókat, hangulatjavítókat szedtek, majd egy törés, vagy más betegség miatt hozzám kerültek, azért maradtak a gyógyulás után is, mert a hangulatukra jó hatással volt a mozgás. Ez ugyanis felszabadít egyfajta hormont - adrenalint, endorfint, dopamint -, amelyek a napi egyenletes hangulatért és a szabályos bioritmusét felelnek. Ha ezt karban tartjuk, akkor nincs hangulati ingadozás, ez ennyire egyszerű" - mondta Pap Andrea. De a migrén, a fejfájás szintén jelentősen csökkenthető a mozgás által.

Tornával a csontritkulás ellen

A gyógytornász tart órákat csontritkulásban szenvedő betegeknek is, akiknél jelentős javulás érhető el ezáltal. "A csontritkulás egy anyagcsere betegség, amelynek kapcsán a csontokból ürülni kezdenek az anyagok. Ha mozgással ezt kezelni kezdjük, akkor ez az anyagcsere a visszaépülést, az erősödést segíti. A csontot a mozgás, a függőleges terhelés erősíti. Egy okosan kidolgozott terápia tehát helyreállíthatja a csontok sűrűségét, vagy megállítja a romlását" - hangsúlyozta Pap Andrea. Hozzátette: a legfontosabb a megelőzés lenne. A legfrissebb egészségügyi adatok szerint a csontsűrűség csökkenése már nem csak az idősebb nőket érinti, hanem a mozgáshiányban szenvedő férfiaknál és gyerekeknél is megfigyelhető.

"Egy állapotfenntartáshoz, vagy a megelőzéshez elég heti háromszor egy óra mozgás. Ha súlyosabb a probléma, akkor viszont több alkalom kell. Súlyos csontritkulásnál például azért kell minden nap tornázni, mert a tápanyag csak a mozgás segítségével tud beépülni a csontokba" - mondta a szakértő a HáziPatika.com-nak. Csontritkulásnál egy gyógytornász számra nem csak a csontsűrűség mérésének a javuló eredménye jelenti a sikert, hanem az, amikor például egy idősebb beteg a begubózott, félelemmel teli állapotból eljut oda, hogy már ki mer menni, nem fél az eleséstől, bátran mozog, sétál, elkezd újra szocializálódni.

Hogy egy gyógytornász hogy segíthet ebben? Pap Andrea szerint nagyon fontos, hogy a páciensnek kedve legyen a mozgáshoz és kialakuljon a mozgástudata. Ehhez állítása szerint három-négy alkalom már elég. Ekkor már lesz a kezében egy olyan mozgássor, amelyet pontosan, célirányosan, hatékonyan tud végezni állapota javítására. Ezután az ő szorgalmán múlik, hogyan tudja ezt kamatoztatni. Ezután havonta ellenőrzik, fejlődik-e, ha igen, akkor pedig újabb és újabb gyakorlatsorokat kap.

"A módszer lényege, hogy speciális mozdulatsort építsünk fel, amelyet aztán otthon is végezni tudnak. Eredmény csak úgy érhető el, ha olyan tornát tudunk összeállítani, amit szeretettel, egyszerűen, akár eszközök nélkül el tud végezni, otthon is. Így nem lesz ahhoz kötve, hogy a terapeuta mikor tud neki időpontot adni" - fogalmazott Pap Andrea.

A gyógytornász terápiájában nagyon fontos egy hármas pillér: "Azon túl, hogy a mozgásterápiát felépítjük, fontos a táplálkozás és egy olyan életformát megtalálni, ami lelkileg és fizikálisan is a lehető legjobb."

Ne legyen tabu az intim torna

A csontritkulás mellett a másik terület, ahol egy gyógytornász sokat segíthet, az intimtorna. Ennek célcsoportja a terhesség előtt, vagy szülés után lévő nők. A terhesség során a medencefenék izomzata nagy terhelésnek van kitéve. Ennek a tónusát megtartani, vagy a tónusvesztés után visszaállítani nagyon fontos, nem csak az intim területek védelme miatt, hanem azért is, mert ez tulajdonképpen az egész gerinc támasza. "Ez még mindig egy olyan kérdés, amit sokan titkolnak, pedig minden második nőt érinti, vagy az inkontinencia , vagy valamilyen szexuális probléma, ami ezzel van összefüggésben. Egyszer például egy kismama azzal keresett meg, hogy nem meri használni a medencéjüket, mert a hüvely izomzata beengedi a vizet és úszás után ömlik ki belőle. Egy egészen apró gyakorlatsorral három hét alatt sikerült olyan állapotot elérni, hogy akár tornázhat is a vízben. Ehhez persze az is kellett, hogy időben elkaptuk, szülés után négy hónappal fordult hozzám, később ez nehezebb lett volna. De akár az inkontinencia is teljesen megszüntethető megfelelő tornával" - mondta Pap Andrea, aki mind csoportoknak, mint egyénileg is tart intimtornát.

A vénás torna

A gyógytorna egy speciális, egyre felkapottabb területe a vénás torna. Az ülő életmód hatására a vénák falának a tónusa megereszkedik. A vénákban billentyűk vannak, amelyek meggátolják a vér visszafelé áramlását. Amint ez a fal megereszkedik, a billentyűk eltávolodnak, az alsó végtagban elkezd pangani a vénás vér. Ez sokfajta tünetet eredményez: a seprűvénától a fájdalomig, a görcsig, a járás közbeni zsibbadásig.

A visszérről, kialakulásáról és tüneteiről ide kattintva tudhat meg még többet! "Ha az érfal egyszer meggyengült, azt nem lehet visszaállítani, ám ha tornával az alsó végtagi izmot megerősítjük, akkor az izom fog egyfajta támasztást adni az ereknek. Látványos eredményeket lehet elérni: nagyobb távot tud megtenni, megszűnik a zsibbadás, a fájdalom. Minél előbb elkezdjük a kezelést, annál jobb, és persze itt is fontos a rendszeresség, a kitartás" - véli Pap Andrea.

Akinek még nincs panasza

Akinek még nincs komoly betegsége, de veszélyeztetett, annak fontos a megfelelő, személyre szabott mozgásforma kiválasztása. "Okosan kell választani sportot, mert például, ha valakinek a térde, vagy a csípője gyengébb, az később komolyabb problémákat szülhet például futáskor. Mindenkinek a saját ízületi és izomállapotának megfelelő mozgásformát kell megtalálnia. A futás nagyon jó kardiálisan, légzésben és izomerőben is, de fokozatosság szükséges az elején" - tanácsolja a gyógytornász. A biciklizést azoknak nem ajánlja, akinek akut gerincpanaszai vannak. A szakember az úszást nagyon jó mozgásformának tartja, mert jól átmozgat és a tónus-, keringés- és anyagcserefokozásban is nagyon sokat segít. Itt az úszásnemet kell jól megválasztani: csípőpanaszosoknak például a mellúszás nem ajánlott.

Egy lelkes terapeuta kötődést tud létrehozni a mozgással. "Nagyon sok volt páciensem ma már rendszeresen fut, illetve Hot Iron edzésekre vagy egyéb nagyobb terhelést okozó mozgásformákra jár. A többség kitartóvá válik, megveszi az eszközöket - egy gimnasztikai labdát, vagy akár csak egy ülőpárnát. Az én sikerem az, hogyha kitart a gyógytorna terápiája után is a mozgás mellett".

Pap Andrea Pap Andrea Budapesten végezett 2003-ban a Semmelweis Egyetem Főiskolai Karán gyógytornász szakon. Dolgozott a Flór Ferenc Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Hidroterápia osztályán, de a zuglói Arany Alkony Paskál Idősotthonban is. Egy évet Angliában töltött, ahol az otthonápolási szolgálat keretei között szerzett tapasztalatokat. Jelenleg Budapesten és környékén tart órákat. A hagyományos tartásjavító és gerinctornák mellett intimtornát, vénás tornát, terhes tornát is tanít. Emellett neurológiai (SM, Stoke, Parkinson kór) és csontritkulásos betegeknek is segít. Alapelve az egyensúly fenntartásának hármas alappillére a mozgás- táplálkozás-lelki feltöltődés!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra