Heti pár óra mozgás megóvhatja a nők csontjait

Heti két óránál több testmozgás segíthet a változókor előtt álló nőknek megőrizni csontjaik egészségét - állítják szaúdi kutatók.

A 2013-as eredmények lényege, hogy már viszonylag kevés mozgás is úgy tűnik, hogy visszaveti a csontnövekedést gátló fehérje termelődését, ugyanakkor viszont fokozza egy másikét, mely a csonttermelődésért felelős. A kutatás anyaga a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban jelent majd meg.

Enyhítheti a menopauza tüneteit a sport
Tényleg enyhítheti a menopauza tüneteit a sport?

"A testmozgás jót tesz a csontoknak, továbbá csökkenti a szklerosztin szintjét, mely a csontképződést gátolja. Fokozza viszont az IGF-1 termelődését, mely szintén hozzájárul a csontok egészséges állapotához" - mondta el a kutatás vezetője, Mohammed-Salleh Ardawi, a szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem orvosi karának professzora. A szklerosztin nevű hormon a csontfelszínre vándorol, ahol megakadályozza a csontsejt-képződést. Az IGF-1 az inzulinszerű növekedési faktor 1 rövidítése, mely a növekedésben játszik szerepet.

A kutatáshoz 120 menopauza előtt álló nőt követtek nyomon nyolc héten át. A csoport nagyjából fele ellenőrzés mellett hajtott végre testedzést, míg a többiek nem. Akik heti két óránál többet mozogtak, azoknál jelentősen csökkent a szklerosztin és nőtt az IGF-1 szintje. "A testmozgás egyszerű és költséghatékony, ráadásul csökkenti a csontsűrűség elvesztésének és a csontritkulásnak a kockázatát, így megelőzheti a töréseket is. Kutatásunk kiderítette, hogy a napirendben eszközölt minimális változtatásokkal is lehet hatni a szklerosztin, az IGF-1 és a csontanyagcsere markereinek szintjére" - jelentette ki Ardawi.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: