A változókorú hölgyeknek igenis szüksége van rá

Normális-e a megváltozott menstruáció, megoldás-e a "nőgyógyászati műtét", szükség van-e a méhre? Az egészség az egyik legfőbb kincs az életben, csakhogy a változókor táján sok nő elbizonytalanodik, hogy mi is az egészséges.

Gyógyít vagy csonkít

A nőgyógyászati műtét jótékony kifejezés arra az orvosi nyelven hiszterektómiának nevezett beavatkozásra, melynek során a belső nemi szervek közül a petevezetőkről és a hüvelyről leválasztva eltávolítják a méhet. A petefészkek, ha egyébként nincs rajtuk kóros elváltozás, megmaradnak. Minden nő ösztönösen tiltakozik, amikor e műtét lehetősége felmerül. Megválni egyszer s mindenkorra testünk egy darabjától? Kézenfekvő a magyarázat, amit vigasztalásul mondanak ilyenkor, hogy úgysincs már rá szükség, hiszen, a petefészek nem működik, nincs tüszőrepedés, tehát nem foganhat gyermek, nem kell a méhben kihordani.
Tényleg idővel fölöslegessé válna bennünk egy csomó szövet, és a legegyszerűbb megszabadulni tőle, mint a konyhai szemetes zacskótól? Bizonyára nem! A méheltávolító műtét eldöntése komoly, felelősségteljes feladat, hiszen - a tévhittel ellentétben - a belső nemi szerveknek továbbra is marad tennivalója. Indokolt esetben viszont életmentő lehet a lemondás a méhről és a petefészkekről.
A változókorú hölgyeknek igenis szüksége van rá
A változókorú hölgyeknek igenis szüksége van rá

Tennivalók

Érdemes először is sorra venni azokat az állapotokat, amelyeknél a nőgyógyász számára nem lehet kérdés, hogy el kell távolítani a méhet, aztán pedig megismerkedünk vele, hogy miben lehet még hasznunkra, ha mód van megtartására. Mindezek után pedig át kell gondolni, hogy indokolt-e, hogy a menopauza közeledtével és azt követően az európai nők 30-40 %-a esik át méheltávolító műtéten, s ezzel valóban a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati műtétté vált. Ha a szövettani vizsgálat bizonyítja, hogy rosszindulatú daganat fejlődik szöveteiben, a méhet egyértelműen ki kell venni.

A méh felépítése és működése

A női reproduktív rendszer bonyolultabb, mint a férfiaké. A nők petesejteket termelnek, és képesek hordozni, táplálni és védeni a fejlődő magzatukat. További részletek a működésről itt.

A második javallat lehet a mióma - a méhizom falának izomszövetből és kötőszövetből álló jóindulatú daganata -, melynek nem puszta léte, hanem annak mérete és természete döntő a műtét szempontjából. Indokolttá teszi a műtétet, ha - férfiökölnél nagyobb - mérete miatt úgynevezett kompressziós tüneteket okoz, azaz nyomja a húgyvezetéket, és ezért vizeletpangást okoz, nehezíti a székelést. Ugyancsak műtéti megoldást igényel, ha rosszindulatúvá válhat.
Ez korántsem minden mióma sajátja, ha azonban az ultrahangos vizsgálatokkal gyors méretnövekedést igazolnak, ha a belseje elfolyósodik, vagy ezzel összefüggésben másképpen nem csillapítható vérzést vált ki, a mióma a méhhel együtt eltávolítandó. Ebből tehát az is következik, hogy a kisebb miómákat nem feltétlenül kell eltávolítani, s főképp nem mindjárt a méhhel együtt. A 35 év feletti nők mintegy harmadánál mutatható ki mióma, ugyanakkor az összes nőgyógyászati panasznak mindössze 3,5 százalékáért felelős.

Mielőtt azonban tovább kutatnánk, hogy mikor érdemes gyógyítani valamit, ami nem tesz beteggé, s valóban alattomos veszélyes állapotról van-e szó vagy valami másról, vegyük sorra a méheltávolítás harmadik lehetséges javallatát: A vérzési rendellenességek jelentős része a menopauza közeledtével azt jelenti, hogy szokatlanul erőssé és nehezen csillapíthatóvá válik a menstruáció.
Ennek három oka lehet, s ezek közül csak az egyik a rosszindulatú daganat, a másik a már említett mióma, a harmadik pedig az ún. hiperplasia uteri, azaz a méh részben ismeretlen okból bekövetkező, extrém méretnövekedése és vérzése. Természetesen a vérzést el kell állítani, de ez csak akkor indokol hiszterektómiát, ha más, szelídebb módszerek - pl. endometrium-abláció, a méhet belülről bélelő méhnyálkahártya (endometrium) elektromos eszközzel való leégetése - nem vezetnének eredményre.

Mire hajlamosít a menopauza?

A méheltávolítások száma a 40-45 éves korosztályban kezd el megszaporodni. Vajon miért? A női szervezetben ekkor az ösztrogéntermelés és ennek sejtosztódást serkentő hatása még megvan, azonban egyre gyakrabban marad el az ovuláció (tüszőrepedés). Ennek az az oka, hogy a petefészek sejtjein lévő receptorok, ahol a sárgatest-serkentő hormonmolekulák "lehorgonyozhatnának", felmondják a szolgálatot. Így nem képződik sárgatest és az általa termelt progeszteron sem, ami visszafogná, leállítaná a sejtosztódást, levezényelné a méhnyálkahártya leépülését. A ciklusok felborulnak.
A változókor kezdetén az ellensúlyozatlan ösztrogénhatás a méhnyálkahártyán hiperpláziát, szövetszaporulatot okoz, mely később méhtestrákká fajulhat, a méhizomzatnál a miómák képződésének kedvez, de hat az emlőre is. Az emlőben ún. fibrocisztás emlőbetegség (mastopátia) alakul ki. Az emlők mirigyállományának sejtjei fokozottan osztódva hozzák létre ezt a jóindulatú elváltozást, amely az esetek 2-5 százalékában alakul rákká, az összes emlőrákos megbetegedés 70%-a ilyen eredetű.
A változókor hormonális szempontból "viharos" időszakának problémáit gyakran fokozza a stressz. Az idegesség, feszültség egyébként sem kedvez a szaporodásnak, hatására a mellékvesekéreg bonyolult szabályozási folyamat eredményeképp a szervezet végső soron csökkenti a szexuálszteroidok megkötésére alkalmas sejtfelszíni receptorok termelését, és - hasonlóképpen a menopauza időszakához - elmarad az ovuláció. A stressz ekképp okozhat vérzési rendellenességet, és növeli a nemi szervi rákok kockázatát.


A menopauza után az ösztrogéntermelés csökkenésével kialakul a hormonháztartás új egyensúlya, ezért a női szervezet változókori átalakulása normális esetben nem vezet kóros elváltozásokhoz, csupán elmarad a menstruáció. Később ösztrogének híján a miómák is visszafejlődnek, hiszen ösztrogénfüggő jóindulatú daganatok. A méheltávolító műtét fenyegetésének veszélye is elmúlik.

Minden valószínűség szerint a menopauza az embert - asszonyokat és orvosokat - csupán hajlamosítja arra, hogy belemenjenek egy további komplikációkat egyszer s mindenkorra kiküszöbölni látszó, radikális megoldásba. Vajon nem hagytunk valamit figyelmen kívül? A menopauza valóban rizikófaktor lehet bizonyos rákok kialakulásában, miután azonban természetes és jól megtervezett folyamat, nem indokolt, hogy ilyen nagy számban művi beavatkozásokkal "gyógyítsák".

Vészjelző helyett vészes következmények

A méh nyálkahártyájának és izomzatának állapota, a vérzési rendellenességek és miómák lényegében azt jelzik, ha a hormonális szabályozásban vagy változókori átállásban kisebb-nagyobb zavarok keletkeznek. Miután a hormonok egész testünk működését befolyásolják valamelyest, és a szexuálhormonok sem csupán a méhre, hanem valamennyi nemi szervünkre hatnak, a méh és rendellenes működésre utaló jeleinek - indokolatlan - kiiktatásával csak a tüneteket kezeljük, a probléma megmarad.
Megbetegedhet a hüvely, elsiklik figyelmünk az emlő elváltozásai fölött, növekedhet a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus, a stroke, a csontritkulás, az időskori cukorbetegség, a húgy-ivarszervek sorvadásának, a vizelet-visszatartási képtelenségnek, az Alzheimer-kórnak a kockázata, és még sorolhatnánk, ahelyett, hogy a hormonszinteket alaposan szemügyre vennénk, és a baj gyökerénél kezdenénk az orvoslást. Sőt, hamis nyugalom áldozatává válhat a nő, azt gondolván, hogy a rákszűrés gondjától megszabadult, azemlőrákazonban ugyanazon okból, amiért méhe esetleg már nincs, még kialakulhat, és a petefészkek is többnyire megmaradtak. A méhre tehát a nőnek még szüksége volna!

Mi tehát a teendő? Mielőtt valaki megijedne egy csonkoló műtéttől, gondolja át, érdemes-e betegnek éreznie magát, fölösleges stresszes gondolatoknak utat engednie? Ha netán tényleg indokolt a műtét, akkor is higgadt fejjel és a helyes döntésről megbizonyosodva kell beleegyezését adnia. Ehhez először is kérje el a szövettani leletet, és nyugodtan kérdezzen meg más szakorvost is. Ha az orvosi papíron "hyperplasia glandularis cystica endometrii" szerepel, akkor nincs oka rendellenes szervi elváltozás - daganat - miatt aggódni, nagyon nagy valószínűséggel műtétre sem fog sor kerülni, hanem a progeszteron hormonszint rendezését célzó kezelésre van szüksége. Természetesen fontos a kezelőorvos iránti bizalom, egészségünk azonban nem csak rajta, hanem rajtunk, a mi döntésünkön is múlik!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok lesz felettünk a felhő, keleten fordulhat elő helyenként még eső, gyenge havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag