30 felett ez történik a testünkkel

A bűvös harmincas. Ezt a kort sokan igazi mérföldkőnek tartják életükben – és nem is tévednek nagyot.

Harminc után több különböző folyamat is végbemegy vagy elindul a szervezetben, amelyekre jó időben felkészülni.

Megbolondulhat a menzesz

Nagyjából 35 éves kor után természetes módon csökkenni kezd a nők szervezetében az ösztrogén és a progeszteron szintje, ami pedig a havi ciklusra is hatással lehet: rövidebbé, hosszabbá, erősebbé vagy gyengébbé is válhat, mint korábban volt. Sőt vannak, akiket már 30 éves koruk elején elér a perimenopauza (azaz a változókort megelőző időszak) ami szintén változásokat hozhat a menstruációban.

női test változásai
30 után több változás is megindul a tesünkben. Fotó: Getty Images

Megjelenhetnek az első ősz szőrszálak... odalent

Bizony, sokan egészen harmincéves korukig nem is szembesülnek azzal, hogy idővel nem csak hajuk, hanem szeméremszőrzetük is ezüstszínűre vált. Az első ősz szőrszálak megjelenése sokkolóan hathat, de érdemes elfogadni, hogy ez is csak egy olyan dolog, ami az öregedéssel együtt jár.

Felszaladhatnak plusz kilók

Bár az anyagcserénk lassulni kezd , jó hír, hogy a harmincas éveinkben átlagosan kevesebbet szedünk fel, mint fiatal korunkban. Egy kutatás szerint egy átlagember korai felnőttkorától általában évente 1-2 kilót szed fel addig, míg középkorú nem lesz. De az általános nézetekkel ellentétben, a legnagyobb súlygyarapodás inkább a húszas évek alatt, és nem a harmincas éveinkben történik.

Minden nő arról álmodik, hogy bőre sokáig szép és egészséges marad, és ez nem is lehetetlen, hiszen csak húsz százalékban határozzák meg a gének. Saját magunk rengeteget tehetünk érte egészséges életmóddal és bőrápolással. Mutatjuk a legjobb tippeket!

Tüsszentés közben becsurranhat

De akár nevetés, köhögés, vagy futás közben is megtörténhet. Kutatások szerint három nőből egy bizony megtapasztalja az inkontinencia kellemetlenségeit. Ez különösen azokra igaz, akik természetes úton szülték meg gyermeküket. A probléma azonban orvosolható, ezért mindenképpen érdemes vele orvoshoz fordulni.

Kielégítőbb lehet a szexuális élet

A harmincas éveinkre általában megbarátkozunk saját testünkkel, ennek pedig a többi között az az egyik pozitív hozadéka, hogy a szexet is jobban tudjuk élvezni. Kutatók azt találták, hogy a 27 és 45 év közötti nők sokkal többször fantáziálnak a szexről és többször is csinálják, mint azok, akik húszas éveik elején járnak. Ráadásul pedig ebben a korban a nők általában már tudják, mit akarnak, mi esik jól nekik, és kevésbé gátlásosak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.