Az emlőrák jelei: ismerje fel időben!

A betegség megelőzésének van néhány alapelve, amelyeket egészen fiatal kortól érdemes megszívlelni, majd ennek megfelelően időnként oda kell figyelni testünkre, és megvizsgálni.

Megszívlelendő alapelvek

 1. Figyeljen oda vérzési rendellenességeire! Nem a hormonok a veszélyesek, hanem a hormonális egyensúly hiánya, mely mindig megmutatkozik vérzési rendellenességekben is.
 2. Havonta végezze el az emlő önvizsgálatát! Aki fiatal korától fogva megtanulja, megismeri egészséges emlőinek formáját, tapintását, az később könnyebben felismeri az esetleges elváltozásokat.
 3. Évente járjon el rákszűrő vizsgálatra.
 4. A legkisebb gyanú esetén is forduljon szakorvoshoz.

Az emlők önvizsgálata lépésenként

 1. Megtekintés. Vetkőzzön le derékig, és erős fényben álljon a tükör elé. Figyelje meg, van-e valamilyen szokatlan jelenség (pl. az emlő méretének megváltozása, felszíni egyenetlenségek, behúzódások, vizenyő, fekély, befordult emlőbimbó, stb.). A két emlő normálisan sem teljesen egyforma, ezért fontos megtanulnia emlőinek egészséges alakját is. Meg kell nézni, nincs-e váladékozás valamelyik emlőbimbóból, akár spontán, akár nyomásra. Figyelmesen meg kell vizsgálni, hogy nincs-e változás a vénák lefutásában, kidudorodásában. A megtekintést először lógatott, majd magasra emelt karok mellett kell elvégezni.
 2. Tapintás. Feküdjön hanyatt, kényelmesen, párnával a feje alatt. Az éppen vizsgált emlő alatti lapocka alá helyezzen el egy kispárnát vagy összehajtott törülközőt, hogy az emlő állománya minél jobban kiemelkedhessen. A jobb mellett bal kézzel, a bal kezet jobb kézzel kell áttapintani. Az éppen nem vizsgáló kezet helyezze a feje alá. Tapintáshoz az ujjait zárja össze, ne az ujjbegyekkel, hanem az ujjak teljes alsó felszínével végezze. A vizsgálatot kezdje a kulcscsonttól, és apró lépésekkel haladjon lefelé. A helyes tapintás körkörös kézmozdulatokkal történik. Az emlők állományát érdemes egy spirálvonal mentén áttapintani, így kisebb a veszélye annak, hogy egy-egy terület kimaradjon. A végén ne feledkezzen meg a hónaljárok, a nyirokcsomók helyének alapos és mély áttapintásáról se.

A mellrák tipikus tüneteit mi is észrevehetjük!

Hasznos tudnivalók

 1. A mellrák jellemzően a változókor körüli asszonyok betegsége. Ezek ösztrogénfüggő daganatok. Az időskori emlőrákok hormonkezelésre már nem reagálnak.
 2. Emlőrákra hajlamosítanak a vérzési rendellenességek. Ezeket, különösen változókor körül, gondozni kell.
 3. A terhesség és szoptatás véd a mellrákkal szemben. A védőhatás annál erősebb, minél fiatalabb korban következett be az első kiviselt terhesség. A védőhatás jelentősen gyengébb 30 év felett kiviselt első terhességek esetén.
 4. A fogamzásgátló tabletták nem okozzák és nem védenek az emlőrákkal szemben, viszont egyértelműen védenek a fibrocisztás emlőbetegséggel szemben, mely rákot megelőző állapotnak tekinthető.
 5. A változókori hormonpótló készítmények mintegy 30%-kal növelik a mellrák kockázatát, ha a szedés ideje meghaladja a 15 évet. A változókori hormonkezeléssel kapcsolatos emlődaganatok viszonylag jól gyógyíthatók.
 6. Jól jegyezze meg az emlőrák legfontosabb jeleit, tüneteit:
  • idegentest-érzés
  • tapintható szövettöbblet
  • váladékozó emlőbimbó
  • kívülről látható méretváltozás, deformáció
  • a bőrfelszín egyenetlensége behúzódása, kidudorodása, kifekélyesedése, és duzzadt, kanyargós vénák.
  Gyanú esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
 7. Végezzen havonta önvizsgálatot és évente jelenjen meg rákszűrő vizsgálaton. Ne feledje: a gyógyulás esélye a stádiumtól függ. A legkoraibb stádiumok kvázi biztosan gyógyíthatók.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra