Ötezer térítésmentes szűrés az Affidea Diagnosztikától (x)

Közel ötezer, tüdőrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkas CT-vizsgálatot az Affidea Diagnosztika. A több tízmillió forint összköltségű vizsgálatokkal az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódik a képalkotó diagnosztikai szolgáltató.

A daganatos megbetegedések a legnagyobb egészségügyi kihívást jelentik a fejlett országok számára. Halálozási arány tekintetében a tüdőrákhoz köthetőek a legaggasztóbb statisztikák, évente közel másfél millió ember életét követeli ez a daganattípus, melynek ötéves túlélési aránya is alig éri el a 17 százalékot. A riasztó rákstatisztikák tekintetében Magyarország sem kivétel, sőt: mind a megbetegedések számában, mind pedig a halálozási arány tekintetében a régió negatív rekorderei vagyunk. Hazánkban közel tízezer ember veszíti el a harcot ezzel a daganattípussal szemben minden évben.

Ennek egyik oka csupán a közegészségügyet érintő, egyre fokozódó teher, sok esetben ugyanis a beteg már túl későn kerül be a rendszerbe, amikor a betegsége előrehaladott, a kezelési lehetőségek pedig leszűkülnek. Az országos figyelemfelhívó kampányok ellenére is nagy a passzivitás a szűrővizsgálatok felé, holott a legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan a tüdőrák esetében is életet menthet a korai felismerés. Míg a tüdőrák korábban elsősorban a férfiakat sújtó betegség volt - melynek fő oka, hogy körükben nagyobb a dohányosok aránya - az utóbbi években egyre több nő életét is követeli. Ráadásul nem csupán az idősebb korosztályt érinti, kiugróan magas az aktív életkorban lévők megbetegedésének aránya ennél a daganattípusnál.

A riasztó adatok miatt a tüdőrák korai szűrése létfontosságú. A szűrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatok jelentik, melyekre rendszeres, államilag szervezett kampányok jelenleg nincsenek Magyarországon. Negyed évszázados jelenlétével az Affidea Diagnosztika a hazai egészségügy egyik meghatározó szereplőjévé vált, Leitner György vezérigazgató szerint ez a kiváltságos státusz komoly kötelezettséggel is jár. "A daganatok gyógyulásának tekintetében az idő rendkívül fontos tényező. Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea felelősséggel viseltetik a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításáért. Ennek tekintetében döntöttünk úgy, hogy bekapcsolódunk a Korányi intézet programjába, amellyel az egyik leggyakoribb daganattípus szűrését tesszük széles körben elérhetővé" - mondta el Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

 

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkas CT (LDCT) hatékonyságát tüdőrák szűrésre.

A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyan egyéneknél, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata. Így került kialakításra az a négy vizsgálati csoport, amelyben az Affidea a szűréseket végzi:

  1. dohányos, krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s),
  2. dohányos, nem COPD-s
  3. nem dohányos, COPD-s
  4. nem dohányos, nem COPD-s

A programba ezen feltételek mellett az jelentkezhet, akinek életkora 50-79 év között van és anamnézisében nincs tumoros betegsége. A vizsgálatok térítésmentesek, melyeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzi majd el a Korányi Intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni. A vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak. A nagyjából egy éves időszak alatt ötezer emberen végez el az Affidea alacsony dózisú mellkas CT-t, így hívva fel a figyelmet a szűrések fontosságára. A programról további részletek, illetve a jelentkezés feltételei a www.affidea.hu oldalon olvashatóak!

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa úgy nyilatkozott: az intézet örömmel fogadta az Affidea felajánlását, amely szerint a több tízmillió forint összköltségű szűrővizsgálatot térítésmentesen, saját költségére végzi el. "A tüdőrák az egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívást jelenti Magyarországon, az aggasztó statisztikák pedig elsősorban a szűrővizsgálatok rendszeresítésével javíthatóak. Az intézet egyik hosszú távú célja, hogy a Hunchest program bekerülhessen a népegészségügyi szűrőprogramok közé, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár égisze alatt a lehető legtöbb veszélyeztetett ember szűrését elvégezhessék" - mondta el a főigazgató.

Az Affidea-ról

Az Affidea Diagnosztika az elmúlt huszonöt év alatt a legnagyobb hazai képalkotó diagnosztikai szolgáltatóvá nőtte ki magát. A cég 1991 óta van jelen hazánkban, úttörő munkát vállalva az orvosi képalkotás innovatív fejlesztéseinek honosításában. Országszerte 11 központban várja a pácienseket, a fővárosi telephelyek mellett Szegeden, Győrött, Orosházán és Debrecenben üzemelteti a kórházakkal szorosan együttműködve radiológiai, illetve izotóp diagnosztikát. Az elmúlt negyed évszázad során több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a cég. A hazai intézeteik bővítésére, eszközparkjuk fejlesztésére több, mint 15 milliárd forint beruházást hajtottak végre, telephelyeik kapacitását pedig 17 MR-el és 21 CT-vel gyarapították számos egyéb berendezés mellett.

További információt ITT olvashat!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag