Tényleg segít, ha kiizzadjuk a náthát?

Se szeri, se száma a meghűlés és influenza ellen ajánlott házi gyógyító praktikáknak, így például alighanem mindenki hallotta szüleitől, nagyszüleitől, hogy az egyik legjobb módszer, ha kiizzadjuk a betegséget. De vajon tényleg működik?

A őszi-téli időszak klasszikus felső légúti megbetegedéseit vírusoknak köszönhetjük: az influenzát az influenzavírusoknak, a megfázást pedig különböző vírustörzsekhez tartozó vírusoknak, leggyakrabban rhinovírusoknak. Közös pontot jelent, hogy alapvetően semmilyen módon nem tudjuk felgyorsítani a kórokozók kiirtását a szervezetből, hiszen még az antibiotikumok is hatástalanok. Ilyenkor a legfontosabb feladat valójában a szervezet megfelelő táplálása és a fellépő tünetek enyhítése, hogy a beteg a lehető legkomfortosabban vészelje át azt a néhány napot, amíg immunrendszere magától elvégzi a piszkos munkát.

A vírusokat nem lehet kiizzadni

A szakember szerint leginkább az életkor határozza meg, hogy mennyire veszélyes a láz mértéke. Részletek itt.

Természetesen az ember komfortérzetét igencsak tönkre tudja tenni a megemelkedett testhőmérséklet, amely tulajdonképpen a szervezet védekezési reakciójának velejárója. Rövid távon egy átlagos felnőttnél nagyjából 42 fokig nem szükséges csillapítani a lázat, viszont nem igaz, hogy ne is lenne szabad. Ha a magas hő nagyon zavarja a beteget, akkor igenis érdemes valamilyen célzott gyógyszert alkalmazni . A hűtőfürdő és a priznicelés, azaz a fizikai módszerek viszont általában véve kerülendőek, mert nem elég, hogy nem túl hatékonyak, még rendkívül kényelmetlenek is.

kiizzadni a betegséget, lázcsillapítás, influenza, nátha, megfázás
Tévhit, hogy a betegséget ki lehet izzadni

Éppúgy nem szerencsés persze mindennek az ellenkezője sem, azaz ha a beteg három-négy napig paplan alá bújva igyekszik kiizzadni a lázat és a betegséget afféle "kutyaharapást szőrivel" módon. Az izzadás ugyanis hiába játszik szerepet a szervezet méregtelenítésében, a vírusoktól nem fog minket megszabadítani, csupán szenvedéseinket fokozza, ezzel együtt pedig növeli a dehidratáció kockázatát is. Még rosszabb ráadásul a helyzet, amennyiben intenzív sportolással próbálunk meg verejtéket kicsikarni magunkból, mivel a testmozgás még árthat is a betegséggel küzdő szervezetnek. Természetesen akit hideg ráz, aligha kívánkozik ki a dunyha alól, de egyéb esetekben egyáltalán nem tilos kitakarózni, ha lázasan már túl forrónak érezzük a környezetünket.

Mit tehetünk?

Aligha lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hidegebb hónapokban különös gondot kell fordítani a felső légúti betegségek megelőzésére. A rendszeres, tiszta levegőn végzett testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egyaránt nagy segítséget jelent, akárcsak az időjáráshoz illő, réteges öltözködés. A higiéniára ilyenkor fokozottan oda kell figyelni, különösen elengedhetetlen a gyakori és alapos kézmosás. Influenza ellen évről évre elérhető szezonális védőoltás is, amely az esetek 70-90 százalékában hatékonyan képes megelőzni a betegséget.

Ha mindezek ellenére mégis ledöntött minket a lábunkról valamilyen fertőzés, akkor nemcsak saját, hanem iskola- vagy munkatársaink érdeke is, hogy inkább az ágyban maradva, otthon kúráljuk magunkat néhány napig. A tünetek enyhítésére számos gyógyszer és gyógyhatású termék kapható vény nélkül a patikákban, de a megfelelő folyadékpótlás, az inhalálás és önmagában a pihenés is rengeteget használ.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: