Miben más a gyereknátha, mint a felnőtt?

Ha kisgyerek van a családban, akkor a felső légúti betegségek valószínűleg gyakori vendégek nálunk. Miért hajlamosabbak a kicsik a fertőzésekre, és mire kell figyelni, ha betegek?

A meghűlést, megfázást nem a hideg levegő, hanem a felső légutakon keresztül támadó vírusok okozzák, amelyek a legyengült immunrendszerű gyermek orrában, garatjában megtelepednek, és a nedves, meleg környezetben a gazdasejtekbe épülve elszaporodnak. (A megfázás szó alapja, hogy hidegben a vérerek összehúzódnak, a véráramlás lassul, az immunsejtek száma pedig csökken, akárcsak a védekezőképesség a levegőben lévő kórokozókkal szemben.)

A gyerekek náthája hasonló tünetekkel jár, mint a felnőtteké, de esetükben az orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás, a hőemelkedés, a rossz közérzet és az étvágytalanság kiegészülhet hányással és hasmenéssel is. Ennek a garaton lecsorgó váladék az oka.

A gyerekek náthája hasonló tünetekkel jár, mint a felnőtteké
A gyerekek náthája hasonló, mint a felnőtteké

A csecsemők náthájára nagyon oda kell figyelni. Az orrjáratok ugyanis még nagyon szűkek, és orrot fújni sem tudnak, márpedig a gyógyulást épp az segíti elő, ha a váladék távozik. Az orrdugulás miatt a szopás sem megy jól, a csecsemő fogy, nyugtalan, nem tud aludni, lázas, ami kiszáradáshoz vezethet. Ha a gyulladás a garatra, a gégére és az alsó légutakra is átterjed, akkor légcsőhurut éstüdőgyulladásalakulhat ki. Ezek a szövődmények csecsemőkorban sokkal gyakoribbak, mint felnőtteknél.

Gyermekkorban a fülgyulladás azért fordul elő sokszor az arra hajlamos kicsiknél, mert a fülkürt rövidebb, mint felnőttkorban, így afertőzéskönnyebben jut az orrból és az orrgaratból a dobüregbe és a középfülbe.

Ha a nátha nagyon elhúzódik, akkor egyéb fertőző betegség jelenlétére is gondolni kell.

A náthavírusok ellen azimmunrendszervédekezik. Le tudja győzni a korábban már megismert kórokozót, vagyis a következő ilyen fertőzésnél már ellenállóbb lesz vele szemben. Az immunrendszer fokozatosan fejlődik ki 7-8 éves korra, de mivel nagyon sokféle náthavírus van, a betegséggel szemben csak serdülő-, illetve felnőttkorra válunk érezhetően ellenállóbbá.

A közösségbe járás és az évszakváltás megviseli gyermekeink védekezőképességét. A napfényhiány és a kevesebb vitamin szintúgy, ezért is sokkal fogékonyabbak a betegségre. Átlagosan 3-4 náthán esik át egy kisgyerek évente, de a bölcsődét vagy óvodát kezdőknél az első évben ez a szám 8-10 is lehet.

Visszatérő nátha alakulhat ki, ha az orrváladék pang vagy melléküreg-gyulladás lép fel. Ha egy gyereknek mindig folyik az orra, akkor ki kell zárni más betegség meglétét. Hajlamosító tényezők: a szív- és a vesebetegség, a légúti allergia, az ételallergia, a vérszegénység, sőt a bélférgesség is. A nátha legjobb ellenszere a fertőzés megelőzése, ezért ha lehet, ne vigyünk csecsemőt téli időszakban olyan zárt térbe, ahol sok ember megfordul (tömegközlekedés, posta, bevásárlóközpont stb.).

Erősítsük gyermekünk ellenállóképességét azzal, hogy ügyelünk rá: mozogjon és aludjon eleget, sok magas vitamintartalmú zöldséget és gyümölcsöt egyen, és sokat legyen a szabadban, friss levegőn. Szoktassuk rá gyermekünket a gyakori kézmosásra is, és orrfújás, tenyérbe tüsszentés után mi magunk is mindig mossunk kezet.

Sok gyerek nem tudja helyesen kifújni az orrát: A jó technika: felváltva, először az egyik, majd a másik orrjáratot kell kifújni, miközben a másik orrjáratot befogjuk. (Ha mindkét orrjáratot befogva fújja az orrát gyermekünk, akkor befelé, a melléküregek felé nyomja a váladékot, ami sokszor szövődményhez vezet.)

Gyakran szellőztessünk rövid ideig abban a helyiségben, ahol beteg gyermekünk tartózkodik. A náthás csecsemő ágyának fejrészét emeljük meg, hogy a nyálkahártya duzzanatát és a váladékpangást gátoljuk.

Itassunk sok, meleg folyadékot náthás gyermekünkkel, mert ez enyhíti az orrdugulást, hígítja a váladékot. Egy évnél idősebb gyermekek esetén ajánlott a mézes-citromos tea, a hársfa- és bodzavirág pedig csökkenti a köhögési ingert és a gyulladást, míg a kakukkfűtea jó köptető. Az infralámpa és az inhalálás (a sószoba) szintén nagyon jó hatású.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)