Ezért kell intenzíven szellőztetni

A légúti betegségek időszakát éljük. Habár az influenza előfordulása egyre csökken, sokan küzdenek a betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás tüneteivel, de tél végére a kimerült szervezet gyakran esik áldozatul a tavaszi, változékony időjárás mellett könnyen terjedő kórokozók támadásának is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Erről beszélt dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász , a Tüdőközpont orvosa.

Miért betegszünk meg?

Február tájékán egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések . Ezért részben az időjárás változékonysága, részben pedig az életmódunk is felelős. Tél folyamán sokat ülünk a lakásban, keveset tartózkodunk friss levegőn, nem mozgunk eleget, kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így a fertőzésekre is fogékonyabbak leszünk. A légúti betegségek megelőzésének első és legfontosabb lépése tehát, ha egészséges életmódot követünk. Ne várjuk meg, hogy a betegség kialakuljon, hanem előzzük meg azt. Ha néhány alapvető dolgot be tudunk építeni a mindennapokba, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk.

Hogy ne kapjuk el a betegséget, ha mindenki beteg körülöttünk?
A legfontosabb lépés az egészséges életmód (Fotó: 123rf)

Krónikus betegségek esetén a védőoltás különösen fontos

Dr. Tárnok Ildikó tapasztalatai szerint a különböző, légúti fertőzések megelőzését célzó védőoltásokat egyre gyakrabban megkapják a betegek. Légúti betegségek szempontjából az évente beadandó influenza elleni védőoltásnak van kiemelt szerepe, segítségével ugyanis csökkenteni lehet a betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kockázatát. A másik lehetőség a tüdőgyulladás elleni védőoltás beadatása, ezen belül a főleg időskorban leggyakoribb és legveszélyesebb tüdőgyulladást okozó baktérium, a Pneumococcus elleni oltásra van lehetőség. Az oltások beadatása különösen javasolt olyan alapbetegség esetén, amely fogékonyabbá tesz a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás kialakulására. Ide sorolhatók a krónikus légzőszervi - asztmás, COPD-s betegek -, krónikus szívbetegek, máj- vagy vesebetegek. Dohányosoknál, cukorbetegeknél és csökkent immunrendszerrel élőknél is javasolt az oltás beadása.

Így előzzük meg a kórokozók terjedését

  • Az alapvető higiéniai szabályokat tartsuk be: ügyeljünk a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítők használata javasolt.
  • Ha meg vagyunk fázva, akkor afertőzéstovább terjedését megakadályozandó, használjunk mindig zsebkendőt tüsszentésnél, köhögésnél. E célból egyre inkább terjed az egészségügyi maszk használata. Érdemes viselni, hogy meggátoljuk a kórokozók terjedését, ha betegek vagyunk.
  • Zárt térben, ahol sok kórokozó fordul elő - például ha a lakásban valamelyik családtag beteg - akkor érdemes gyakran, rövid ideig, intenzív szellőztetést végezni.
  • Legyengült immunrendszerű, idősebb beteg ne látogassa az influenzás vagy egyéb fertőző légúti beteg ismerősét, mert ő könnyebben elkapja a fertőzéseket.
  • Ahogyan korábban már említettük, ne zárkózzunk be a négy fal közé télen. Mozogjunk rendszeresen, ha mást nem is, de legalább hétvégén tegyünk nagyobb sétákat friss, jó levegőjű környezetben.
  • Ügyeljünk a táplálkozásunkra is, étkezésünk legyen rendszeres és változatos.
    Azimmunrendszeregészséges működéséhez nagyon fontos a téli időszakban a D-vitamin pótlása is, krónikus légúti betegséggel élők számára különösen, csak úgy, mint a megfelelő időtartamú és minőségű alvás.

Forrás: Tüdőközpont

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: