Mellrák a vérnyomáscsökkentőtől?

Azon menopauza utáni hölgyek esetén, akik kalciumcsatorna-gátló típusú vérnyomáscsökkentő szert szednek, magasabb az emlőrák kockázata - olvasható a JAMA Internal Medicine legújabb számában.

Ugyan Dr. Christopher Li és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ (Seattle, Egyesült Államok) az ok-okozati összefüggésre nem világítottak rá, azonban vizsgálataik alapján úgy tűnik, hogy a kalciumcsatorna-gátló szereket hosszabb távon használó hölgyek között minimum megduplázódik az emlőrák kockázata. A fejlett világban a magas vérnyomásra adott gyógyszerek a leggyakoribb receptre írható készítmények, az Egyesült Államokban 2010-ben 98 millió kalciumcsatorna-gátlóról szóló receptet állítottak ki.

A szóban forgó elemzés közel 3 ezer emlőrákos hölgy adatait hasonlították 800 daganattal nem rendelkezőhöz (az alanyok 55 és 74 év közöttiek voltak), a kutatók rákérdeztek a gyógyszerszedési (különösen a vérnyomásbetegségre adott) szokásokra is. Az elemzés megállapította, hogy azok között a betegek között, akik legalább 10 éve szedik a csatornagátlót, mintegy 2,5-szörös az emlőrák kialakulásának kockázata.

A leggyakoribb kalciumcsatorna-gátló szerek között az amlodipin , a diltiazem, az isradipin, a nikardipin, a nifedipin, a nizoldipin és a verapamil szerepel. Mindazonáltal a szakértők szerint nem érdemes hanyatt-homlok orvoshoz rohanni, és felborítania a már jól bevált gyógyszerezési protokollt, ugyanis a megfigyeléseket újabb klinikai vizsgálatok segítségével kell alátámasztani.

A hipertónia a magas vérnyomás orvosi neve. Tartós fennállása összetett neuroendokrin betegség, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az idegrendszer és a hormonális szabályozás zavara miatt áll fenn. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért szisztolés/diasztolés nyomásértékek 140/90 Hgmm fölé szöknek. Ezek egyben a vérnyomáscsökkentés célértékei is, a terápia tehát akkor hatásos, ha e határértékeket nem haladja meg a kezelt páciens vérnyomása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra