A vérnyomáscsökkentő így a leghatékonyabb

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha lefekvés előtt szedik őket - állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy számos különböző gyógyszer - köztük a szívproblémákra szedett tabletták - jobban fejtik ki hatásukat, ha a nap egy bizonyos időszakában szedik őket. A friss tanulmányban a magas vérnyomás miatt gyógyszert szedő alanyokat vizsgálták, a kutatásban több mint 19 ezer páciens vett részt.

A pácienseket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport reggel, a másik este, lefekvés előtt vette be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert . A kutatók ezután legalább öt évig figyelemmel kísérték a résztvevőket. Végül megállapították, hogy a tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt, nem pedig reggel veszik be őket. A gyógyszert esténként szedők körében rádaásul a felére csökkent a szívroham vagy szívinfarktus okozta halál kockázata is. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a test biológiai órája, illetve természetes 24 órás ritmusa megváltoztatja a szervezet válaszát a gyógyszerre.

vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomáscsökkentő, gyógyszeres kezelés,
Előnyösebb, ha este szedjük a a vérnyomáscsökkentőt. Fotó: iStock

Ezért számít, mikor szedjük a gyógyszert

A vérnyomásnak rendes körülmények között éjszakára csökkennie kell, amikor pihenünk és alszunk. Ha nem ez történik meg és továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az este bevett gyógyszer a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél segít rendben tartani a vérnyomást az éjszakai órákban. A gyógyszereiket este szedő csoport tagjainak lényegesen alacsonyabb volt az átlagos vérnyomása éjszaka és nappal is, mint azoknak, akik reggelente vették be a pirulát.

Át kellene térni esti szedésre?

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését? A választ korábbi cikkünkben találja!

A szakemberek úgy vélik, minden orvosnak a vérnyomáscsökkentők esti szedésére kellene biztatnia a betegeit. "Nem kerül semmibe, de sokak életét megmentheti" - hangsúlyozta Ramon Hermida professzor, a spanyolországi Vigói Egyetem kutatója.

A jelenlegi ajánlások a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban nem térnek ki arra, hogy mikor kell szedni a gyógyszert, de sok orvos általában azt javasolja, hogy a páciensek reggel vegyék be, arra gondolva, hogy akkor nappal csökken a vérnyomás. A kutatás azonban világosan kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeresen este vették be a gyógyszerüket, sokkal jobban sikerült kordában tartani a vérnyomását. A Brit Szívalapítvány szakértője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mielőtt valaki változtatna a gyógyszerszedési időpontján, keresse fel a háziorvosát és konzultáljon vele. "Lehet valamilyen különleges indoka is annak, hogy egy gyógyszer bevételét reggelre vagy estére írja fel az orvos" - mondta.

A témával kapcsolatban azonban még további kutatásokra van szükség, hogy más népcsoportok körében is megvizsgálhassák a különböző vérnyomáscsökkentők hatását.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: