A vérnyomáscsökkentő így a leghatékonyabb

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha lefekvés előtt szedik őket - állapította meg egy nagyszabású, hosszú távú kutatás.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy számos különböző gyógyszer - köztük a szívproblémákra szedett tabletták - jobban fejtik ki hatásukat, ha a nap egy bizonyos időszakában szedik őket. A friss tanulmányban amagas vérnyomásmiatt gyógyszert szedő alanyokat vizsgálták, a kutatásban több mint 19 ezer páciens vett részt.

A pácienseket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport reggel, a másik este, lefekvés előtt vette be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kutatók ezután legalább öt évig figyelemmel kísérték a résztvevőket. Végül megállapították, hogy a tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt, nem pedig reggel veszik be őket. A gyógyszert esténként szedők körében rádaásul a felére csökkent a szívroham vagy szívinfarktus okozta halál kockázata is. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a test biológiai órája, illetve természetes 24 órás ritmusa megváltoztatja a szervezet válaszát a gyógyszerre.

vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomáscsökkentő, gyógyszeres kezelés,
Előnyösebb, ha este szedjük a a vérnyomáscsökkentőt. Fotó: iStock

Ezért számít, mikor szedjük a gyógyszert

A vérnyomásnak rendes körülmények között éjszakára csökkennie kell, amikor pihenünk és alszunk. Ha nem ez történik meg és továbbra is magas marad, az a szakemberek szerint megnöveli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az este bevett gyógyszer a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél segít rendben tartani a vérnyomást az éjszakai órákban. A gyógyszereiket este szedő csoport tagjainak lényegesen alacsonyabb volt az átlagos vérnyomása éjszaka és nappal is, mint azoknak, akik reggelente vették be a pirulát.

Át kellene térni esti szedésre?

Mikor lehet abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését? A választ korábbi cikkünkben találja!

A szakemberek úgy vélik, minden orvosnak a vérnyomáscsökkentők esti szedésére kellene biztatnia a betegeit. "Nem kerül semmibe, de sokak életét megmentheti" - hangsúlyozta Ramon Hermida professzor, a spanyolországi Vigói Egyetem kutatója.

A jelenlegi ajánlások a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban nem térnek ki arra, hogy mikor kell szedni a gyógyszert, de sok orvos általában azt javasolja, hogy a páciensek reggel vegyék be, arra gondolva, hogy akkor nappal csökken a vérnyomás. A kutatás azonban világosan kimutatta, hogy azoknak, akik rendszeresen este vették be a gyógyszerüket, sokkal jobban sikerült kordában tartani a vérnyomását. A Brit Szívalapítvány szakértője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mielőtt valaki változtatna a gyógyszerszedési időpontján, keresse fel a háziorvosát és konzultáljon vele. "Lehet valamilyen különleges indoka is annak, hogy egy gyógyszer bevételét reggelre vagy estére írja fel az orvos" - mondta.

A témával kapcsolatban azonban még további kutatásokra van szükség, hogy más népcsoportok körében is megvizsgálhassák a különböző vérnyomáscsökkentők hatását.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső