Súlyos gondokat okozhatnak a gócok a szervezetben

A gócok bőrelváltozásokat, szemproblémákat, belgyógyászati vagy akár ideggyógyászati betegségeket is okozhatnak, amelyek a szervezetben egy állandó gyulladást tarthatnak fenn - mondja dr. Krasznai Magda.

A gócok állnak számos betegség hátterében

Sokan nem is gondolják, hogy fog, mandula, epehólyag vagy éppen prosztatagyulladása gócként szerepelhet és állhat számos betegség hátterében. A gócfertőzés lényege ugyanis az, hogy a vérkeringésbe jutó baktériumok toxinjai sokszor egészen távoli szervekben okoznak gyulladást vagy egyéb lappangó, elhúzódó problémát, ráadásul már egy egészen enyhe fertőzés is aktiválhatja a lappangó gócot - hangsúlyozza dr. Krasznai Magda.

Góckutatás a szájban Hajhullást, bőrproblémákat, sőt akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat egy fel nem fedezett fogászati góc. Mit kell tudnunk erről? Talpon vagy tenyéren megjelenő hólyagok, pikkelysömör , foltos hajhullás, kiújuló érgyulladás - az idült mandulagyulladás képes akár ilyen betegségeket is előidézni. Ez a leggyakoribb fül-orr-gégészeti góc, amely a bőrproblémákon kívül ízületi-, szív és vesegyulladás hátterében is állhat. Okozhat továbbá idegi- vagy belgyógyászati rendellenességet, és szemproblémákat is - mondja dr. Krasznai Magda.

Góc, gyulladás, mandulagyulladás, pikkelysömör, prosztatagyulladás, melléküreggyulladás, arcüreggyulladás
Komoly gondokat okozhat egy fel nem fedezett fogászati góc

Mitől függ a betegségek súlyossága?

Amennyiben légzési vagy nyelési, netán alvási panasz is jelentkezik, valószínűbb, hogy előbb kerül fül-orr-gégészhez a beteg. A többi tünet azonban nem számít ennyire jellegzetesnek, így általában később derül ki, hogy mi a probléma forrása. Az idült mandulagyulladás évente többször is akut gyulladássá alakulhat, amely erős nyelési fájdalommal, lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással járhat.

A gócként megjelenő mandulagyulladás, illetve az általa keltett másodlagos betegségek súlyossága között nem feltétlenül van összefüggés - hangsúlyozza dr. Krasznai Magda, aki elmondja, hogy a baktériumok toxinjai a mandula eltávolítása után is jelen vannak a vérben, illetve a másodlagos tünetek gyógyulásához is hosszabb időre lehet szükség, de az is előfordulhat, hogy nem is szűnnek meg maradéktalanul.

Több tévhit is él a mandulákkal kapcsolatban, ilyen például, hogy újra kinőhetnek - mondja a fül-orr-gégész. Ha megfelelően, maradéktalanul távolítják el a garatmandulát, az nem nőhet ki újra, ha viszont ott marad egy csonk, az növekedésnek indulhat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a szerv újra kifejlődik.

Meddőséget okoz a mandulák kivétele?

Orrmandula kivétele után ez gyermekkorban gyakran előfordulhat, azt viszont tudnunk kell, hogy 10-12 éves kor körül az orrmandula spontán elsorvad az esetek többségében. Az sem igaz, hogy férfiaknál meddőséget okozhat a mandula eltávolítása - mondja dr. Krasznai Magda.

Az idült melléküreg gyulladása is jelenthet gócot, ezek közül a leggyakoribb az arcüreg gyulladása, de az idült középfülgyulladás is gyakori. Emellett a fog, a féregnyúlvány, az epehólyag és a prosztata is gócként szerepelhet. Ha a kezelő orvos indokoltnak tartja, érdemes góckutatást végeztetni, amely többnyire fogászati szűrésre, fogászati panorámaröntgenre, fül-orr-gégészeti vizsgálatra, orrmelléküreg-röntgenre, mellkasröntgenre, hasi ultrahangra és nőgyógyászati szűrésre terjed ki.

Forrás: Semmelweis Egyetem Médiasarok

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)