Orrsövényferdülés: mikor kell műteni?

Az orrsövényferdülés meglehetősen gyakori jelenség, éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, mikor okozhat komoly gondot, illetve mikor érdemes megműttetni.

Az orrsövényferdülés összefoglaló problémát takar: az orrsövény deformitásait, alaki eltéréseit nevezzük így. Gyakran előfordul az is, hogy az orr sérülése vezet ehhez a problémához. A legnagyobb gond az orrsövényferdüléssel az, hogy gátolja az orr szellőzését, ezáltal orrdugulást, orrváladékozást, orrmelléküreg-gyulladásokat és fejfájást okozva. De mikor kell orvoshoz fordulnunk?

dsa
Az orrsövényferdülésnek rengeteg variációja lehet. Fotó: Getty Images

Az orrsövény csontból és porcból áll, ezek a fejlődés során különböző mértékben növekednek, amely deformitáshoz vezethet. Ezért pedig az orrsövényferdülésnek rengeteg variációja lehet. A legtöbb esetben a betegség teljesen tünetmentes, ilyenkor értelemszerűen nincs szükség korrekciós műtétre.

A probléma akkor kezdődik, amikor nagyobb eltérés mutatkozik a porcos és csontos orrsövény fejlődésében. Ebben az esetben az orr szellőzése megváltozik, a szűkebb oldalon nehezebben áramlik át a levegő, romlik a légzés. Azonban a tágabb oldalon is problémák jelentkeznek, ugyanis az orrnyálkahártya nem képes megfelelően felmelegíteni és párásítani a levegőt. Ezek pedig megváltoztatják a megfelelő légzés mechanizmusát.

Ilyenkor tünetek is jelentkeznek: gyakori az orrfolyás, váladékozás, valamint a gyakori orrmelléküreg-gyulladások is. Tünetként tartjuk számon a beszéd megváltozását, ilyenkor a beteg orrhangon beszél. További gondot okoz, hogy a fülkürt működését is gátolja, amely visszatérő középfülgyulladást , halláscsökkenést okozhat.

Gyakori tünet még a fejfájás is, mivel nagymértékű ferdülés esetén az orrsövény az orr oldalsó részének, az orrkagylóknak a nyálkahártyájával érintkezik. Emellett további tünet lehet még, az orr ferdeségéből adódóan, a horkolás is.

A horkolás okai Nem csak az orrsövényferdülés okozhat horkolást! További okokért kattintson !

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha az orrsövényferdülés rontja az életminőségünket, a fent említett tünetek formájában, érdemes felkeresni egy szakembert. Ilyenkor a fül- orr- gégész orrtükrözéssel felméri a ferdülés mértékét, de gyakran alkalmaznak CT-vizsgálatot, vagy orr-röntgent is.

A problémát csakis műtéti úton lehet korrigálni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: