Mikor halálos a tüdőgyulladás?

Bár öt magyarból három tudja, hogy a tüdőgyulladás halálos kimenetelű is lehet, mindössze 5 százalékuk tervezi a védőoltás beadatását. Az egyébként könnyedén megelőzhető fertőző betegség a mai napig a tíz vezető halálok egyike maradt.

A védőoltás lenne a megoldás?

A betegség a vezető halálokok egyike, miközben a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta fertőzések jelentős része egyetlen védőoltással könnyedén megelőzhető.

A tüdőgyulladás nem egyféle betegség és többnyire nem egyféle kórokozó okozza. Általában a kórokozó belégzésével kezdődik, de néha véráram útján vagy a tüdő környékéről közvetlenül átterjedő fertőzések okozzák. A betegségről mindent megtudhat az alábbi cikkre kattintva!

A tájékozottság a legjobb orvosság

Egy korábbi felmérés eredményei szerint a lakosság háromötöde tudja, hogy a tüdőgyulladás akár halálos lefolyású is lehet , míg a kérdezettek több mint egyharmada van tisztában azzal, hogy a betegségnek lehetnek súlyos következményei. Mindössze 2 százalék gondolja úgy, hogy a betegség nem veszélyes, gyorsan elmúlik, mint egy megfázás.

Szinte egyöntetűen igaznak tartották a megkérdezettek azt az állítást, hogy a tüdőgyulladás a megfázásból, meghűlésből keletkező szövődmény, de a kérdezettek több mint fele azt is tudta, hogy a tüdőgyulladás cseppfertőzéssel, közösségben is terjedhet. A válaszadók 42 százaléka szerint a tüdőgyulladás mindenki számára egyaránt veszélyes , akik szerint azonban vannak veszélyeztetettebb csoportok, legtöbben az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket nevezték meg.

Tüdőgyulladás, Streptococcus pneumoniae, védőoltás, halál, vezető halálok, megfázás, nátha, influenza, meghülés, töröl
Felnőttkorban egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához

Dr. Mucsi János tüdőgyógyász főorvos, a LEBE alapítója szerint fontos tudatosítani, hogy a betegség különösen veszélyes az 50 év felettiek és a krónikus betegek - például légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek és tumoros betegek - számára, de az immunrendszer állapotától függően ennél jóval többeket érinthet a betegség. "Nem mindig elég az antibiotikum, ezért inkább előzzünk meg" - hangsúlyozta a főorvos, aki szerint az ellenálló baktériumok számának növekedésével nő annak az esélye is, hogy az orvos által felírt antibiotikum nem hat a kórokozóra, ezért a legjobb módszer a megelőzés.

Hogyan lehet megelőzni a tüdőgyulladást?

A TÁRKI felmérésében a válaszadók 44 százaléka hallott már arról, hogy a közösségben szerzett tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető. A kérdezettek jóval több mint kétharmada azonban csak a gyerekkori kötelező védőoltásokat kapta meg, mindössze egynegyednyi azok aránya, akik ezeken túl egyéb védőoltásokat is kaptak. A gyermekkori kötelező oltásokon túl egyéb védőoltásokat is megkapott válaszadók közül legtöbben influenza és a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást kaptak. Tüdőgyulladás elleni védőoltást a lakosság alig 2,5 százaléka kapott már és mindössze további 5 százalék azok aránya, akik tervezik, hogy ezt a védőoltást beadatják maguknak a háziorvosukkal.

Figyeljünk az idősebbekre!

A kérdőívre válaszolók egyötöde állítja, hogy gondoskodik arról, hogy idősebb családtagjai megkapják a szükséges védőoltásokat, alacsony azonban azok aránya, akik a tüdőgyulladás veszélyeit is számításba veszik. Míg az influenza elleni oltást a megkérdezettek 30 százaléka tervezi beadatni magának vagy idősebb családtagjainak, addig mindössze 4 százalék azok aránya, aki tüdőgyulladás elleni oltást is tervezi beadatni szüleinek, nagyszüleinek.

Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője Baross Gábor - a szintén tüdőgyulladásban elhunyt egykori közlekedési miniszter - szobránál elmondta, hogy míg az újszülöttek néhány hónapos korban kötelezően megkapják az ingyenes és akár élethosszig tartó védettséget nyújtó oltást, addig az idősebbeknek erről önállóan kell gondoskodniuk. A LEBE és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által tartott megmozduláson felszólaló járványügyi szakember szerint felnőttkorban egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek azt javasolja, hogy keresse fel a háziorvosát és beszéljen vele a tüdőgyulladás megelőzéséről.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra