Hitek és hiedelmek a torokfájásról

A torokpanaszokra ezerféle házi szer létezik, a szomszéd, a nagyi ontja a jobbnál jobb tippeket. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy mind hatékonyan csillapítja is a kellemetlenségeket, vannak köztük tévhiten alapulók, sőt ártalmasak is.

"Ez csak egy kis torokfájás!"

A torokfájással kapcsolatos tévhitek közül egyik leggyakoribb az, amely bagatellizálja a tünetet, elutasítja még a vény nélkül kapható gyógyszereket vagy házi megoldásokat is azzal, hogy ez csak egy kis torokfájás, ami majd elmúlik magától. Természetesen az esetek többségében ez így is történik, de addig is sok feleslegesen elszenvedett kellemetlenséget el lehetne kerülni hatásos torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító szer alkalmazásával. Azért is érdemes időben tenni például egy-egy vírusfertőzés nyomán kialakult torokfájás kezeléséért, hogy ne következzen be bakteriális felülfertőzés, amely más szervekre, például a gégére vagy az arc és a homlok melléküregeire is átterjedhet.

Antibiotikumot csak orvosi utasításra!

Sajnos nagyon gyakori hiba, hogy sokan valamely régebbi betegségből megmaradt antibiotikumot használják fel az újabb meghűlés, torokfájás esetén.

Ez több szempontból is káros: egyrészt mert arról árulkodik, hogy az előző alkalommal sem tartotta be a beteg az orvos utasításait, hiszen nem szedte be az előírt adagot. Másrészt önkényesen antibiotikumot alkalmazni nemcsak felesleges lehet (ha vírusfertőzés okozza a torokfájást, az antibiotikum nem segít), hanem kifejezetten káros is, hiszen nemcsak a kórokozókat, hanem a jótékony hatású bélbaktériumokat is pusztítja, a szervezet mikrobiológiai egyensúlyát veszélyezteti.

Le a törölközővel!

Sokan esküsznek az inhalálás, a gőzölés, különösen a gyógynövényes gőz belélegzésének jótékony hatására. Ennek hagyományos technikája, hogy a forró főzet fölé hajol a beteg és egy törölköző alá bújva szívja be annak gőzét. Nos, rossz hírünk van a gőzölés hívei számára: torokfájás, fertőzéses légúti megbetegedések esetén nem ajánlják a szakemberek ezt a házilagos gyógymódot.

Nemcsak azért, mert (különösen gyerekeknek) nagyon balesetveszélyes, hanem mert ilyenkor a garat nyálkahártyái gyulladásban vannak, és ebben az állapotban nem tesz jót sem ezeknek, sem az alsóbb légutak hörgőin lévő, az öntisztulást segítő csillószőröknek a kíméletlen forró gőz belélegzése. Az ilyenkor szokásos gyógynövények, például kamilla, kakukkfű ráadásul szárító hatásúak, vagyis további nyálkahártya-irritációt okozhatnak. Az esetleges allergiás hatások is súlyosabban jelentkeznek, ha a gőzben lévő allergéneket mélyen belélegzi a beteg. Természetesen annak semmi akadálya, hogy ezeket az egyébként valóban kedvező hatású gyógynövényeket meleg tea formájában használja.

Igyon sokat, de nem mindegy, mit!

Az irritált, kiszáradt torok nyálkahártyáinak jót tesz a folyadékfogyasztás, a nedvesítés. Nem mindegy azonban, mit iszik a beteg: a turmixfélék, tejes italok fokozzák a nyákképződést, így további köhögésre ingerelnek. A kávé és a fekete tea koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, az alkoholos italok szárító hatása szintén irritáló lehet. Ezért aztán a megfázásra hagyományosan javasolt "kalapkúra" (mézes forralt bor vagy pálinkás tea) alkalmazása sem tanácsos torokfájásra. Annál inkább javasolható a finom húsleves, a krémlevesek, a meleg gyógytea vagy a (nem jeges) ásványvíz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: